Ekran Zamanı-Hassasanne Ece Kumkale

2 Şubat 2016
Önceki4 / 4Sonraki

baby-pc

Efsane 4: Ebeveynin cep telefonu kullanımı çocukların davranışını etkilemez

Yeni yapılan bir çalışmada bir restoranda çocuklarıyla yemek yiyen ebeveynleri gözlemlemişler.  55 ebeveynden 40 tanesi yemek sırasında cep telefonununu kullanıyormuş. Daha çok cep telefonlarıyla zaman geçiren ebeveynlerin çocukları daha çok huysuzluk yapmışlar. Ben de bunu gözlemliyorum; annelerin elinde cep telefonu çocuklarıyla iletişim, göz teması ve konuşma çok az. Biz çocuklarımızın ekran zamanını kıstlarken kendi ekran zamanımızı da gözden geçirmeliyiz. Ben mümkün oldukça çocukların yanında cep telefonu ve bilgisayar ile uğraşmamaya çalışıyorum. İşlerimi onlar okuldayken veya uyurken yapıyorum. Biraz uykusuz kalsam da bence buna değer.

Efsane 5: Ekran zamanı tecrübesi ne kadar interaktif olursa o kadar faydalı olur

E-kitaplar konusunda bir araştırma, çok fazla interaktif özelliklerin çocukların hikayeye odaklanmısını olumsuz etkilediğini göstermiş. E-kitaplar çocuklar için faydalı olsa da ailelerin interaktif özelliklerden çok çocukların hikayeye odaklanmasına yardım etmeleri öneriliyor.

Sonuç olarak, lütfen çocuğunuzun ne izlediğini ve ne oynadığını denetleyin ve yaşına göre zamanını kısıtlayın. Evinizde devamlı TV açık olmasın ve çocuklar kendilerine uygun olmayan programlara maruz kalmasınlar. Çocuklarımızın hayatında tabii ki tablet, TV ve  bilgisayar var ama bunları spor, sanat, oyun, arkadaşlarla ve aileyle geçirilen zamanla birlikte dengeli olarak hayatına katabilmeli. Ekran zamanını hayatımızdan çıkaramasak da çocuğumuza zarar vermeyecek şekilde düzenleyebiliriz.

 

Kaynak:  http://www.zerotothree.org/parenting-resources/screen-sense/5-myths-infographic.pdf

 

 

 

 

 

 

Önceki4 / 4Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir