Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın

8 Nisan 2024

Sevgili anne adayları;

Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili var.

Eğer bayram tatili için seyahat planınız varsa, seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmamanızı; 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık molalar verip hareket etmenizi öneririm. Havanın da ısınması ile sıvı ihtiyacınız da daha fazla olacaktır; günde 2,5-3 litre sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.

Gebelikte ihmal edilen konulardan biri, güneş ışınlarından korunmak…Gebelikte hormonal değişikliklerin de etkisi ile doğrudan güneşe maruz kaldığınızda yüzünüzde ve cildinizde istenmeyen lekeler oluşabilir. Bunların önüne geçmek için güneş koruyucu sürmeyi ve doğrudan güneşe çıktığınız saatlerde şapka takmayı unutmayın.

Gelelim beslenme önerilerimize…Gebelikte önerdiğimiz beslenme şekli; az az ve sık sık. Çok uzun açlık saatleri veya yüksek miktarda karbonhidratın bir anda tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Basit şeker içeren karbonhidratlar kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olabilir; bu da gaz, hazımsızlık hissi, mide bulantısı gibi şikayetlere yol açacaktır. Özellikle tatlı tüketirken sütlü tatlıları tercih etmenizi ve ara öğünlerde özellikle kan şekerini dengeleyecek şekilde bir beslenme programınız olmasını tavsiye ederim. Karbonhidratlar kadar ikram edilen kahve, çay ve gazlı içecekler konusunda da dikkat etmenizi öneririm. Fazla miktarda tüketilen kahve ve çay özellikle çarpıntı hissine neden olabilir ve vücudunuzdan daha fazla sıvı kaybına neden olabilir. Gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi de kan basıncınızda birtakım düzensizliklere neden olabilmektedir.

Ve en önemlisi, sevgili anne adayları eğer doktorunuz tarafından aktivite kısıtlaması yoksa bol bol hareket etmeyi ve temiz hava almayı unutmayın.

Hepinize keyifli bir bayram tatili diliyorum.

Op. Dr. Seyhan Özleme

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir