Trafik Sigortasında Güncel Değişiklikler: Sürücüler için Yeni Kurallar

10 Mayıs 2024

Trafikte kullanılan her arabanın araç sigortası yaptırması zorunludur. Araç sahipleri, trafiğe çıkabilmek için yasalarla belirlenen bazı şartları yerine getirmelidir. 2024 yılında ise araç sigortası noktasında bazı değişiklikler getirilmiştir. Örneğin, 14 Şubat 2024 tarihinde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayınlanan genelgeye göre mevcut trafik sigortası olanlar için bazı düzenlemeler getirilmiştir. Artık mevcut araç sigortası bitmeden 14 gün öncesinden itibaren yeni dönemde geçerli olacak teklifler ve sözleşmeler düzenlenebilir. Böylece araç sahipleri trafik sigortalarını önceden yenileyebilir ve böylece sigortasız olduğu süreyi minimize ederek bir süreklilik elde edebilir.

4 Nisan 2023 tarihinden itibaren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası için de bazı düzenlemeler getirmiştir. İlgili düzenlemeye göre azami hasarsızlık indirimi %50 ile sınırlandırılmıştır. Öncesinde 1’den 7’ye kadar basamak bulunurken bu düzenlemeye göre 0 ve 8. basamaklar eklenmiştir. 8. basamakta %50 indirim ve 0. basamakta %200 artırım uygulanması şartı getirilmiştir. Ek olarak yakıt cinsine göre uygulanacak bir indirim tablosu da sunulmuştur. Bu tabloya göre %100 elektrikli olan araçlara %10 indirim uygulanacak ve diğer araçlarda yakıt cinsine göre herhangi bir indirim uygulanmayacaktır.

2024 Yılında Trafik Sigortası Yaptırmama Cezaları
Trafik sigortası yaptırmayan sürücüler için de yeni dönemde yeni yaptırımlar uygulanmaya başlanacaktır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek yaptırımlar ve cezalar hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.

• Trafiğe çıkan ve zorunlu araç sigortası yaptırmayanlara 2024 yılında 690 TL’lik bir ceza uygulanacaktır. 2023 yılında bu tutar 436 TL iken 2024 yılında ceza tutarı yaklaşık %60 zamlanmıştır. Bununla beraber cezayı 15 gün içinde peşin olarak öderseniz %25 indirim uygulanır ve indirim sonrasında cezayı 517,5 TL olarak ödeyebilirsiniz.

• Eğer bir aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı tespit edilirse o araç trafikten men edilir. Men edilebilmesi için aracın trafikte seyir halinde olması ya da bir yere park etmesi yeterlidir.

• Zorunlu trafik sigortası yapılması gereken süre içinde yaptırılmadığında gecikme cezası uygulanır. Örneğin, zorunlu trafik sigortasını yaptırmak için 1 ay geciktiyseniz %5 prim artışı cezası ile sigortanızı yaptırabilirsiniz. Eğer 2. ay da yaptırmazsanız artış oranı %10’a çıkar. Her ay artış gösteren ceza tutarı %50’ye kadar ulaşabilir. Bununla beraber bu düzenleme 2024 yılının ocak, şubat, mart ve nisan ayları için geçerlidir.

• Mayıs ayından itibaren ise artış oranları endeks ile belirlenecek. Yeni düzenlemeye göre bu oranlar 2 katına çıkabileceği gibi sıfıra da indirilebilir.

• Ek olarak trafik sigortası yaptırmazsanız aracınız muayeneden geçemez. Muayenesiz araç kullanma cezası da çeşitli yükümlülükleri beraberinde getirir. Trafik sigortası yaptırmamak dolaylı olarak aracınızın zorunlu muayenesinde de gerçekleştirmemenize neden olur. Eğer bu durum tespit edilirse de çeşitli cezalarla karşılaşabilirsiniz.

Yeni düzenlemelere göre cezalar ile karşılaşmak istemiyorsanız araç sigortası yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Zorunlu trafik sigortası ile birçok cezadan kaçınabilir ve trafikte daha güvenli bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz.

Trafik Sigortası Teklifleri Nasıl Alınır?
Zorunlu trafik sigortası teklifleri dijital dönüşüm süreçlerine geçilmesi sayesinde oldukça kolay bir şekilde alınabilir. Online platformlar sayesinde araç sigortası tekliflerini tek bir platform üzerinden inceleyebilir, 20’den fazla şirketin sunduğu poliçeler arasından sizin için uygun olanı bulabilirsiniz. Kapsamları ve trafik sigortası fiyatları bakımından birbirinden ayrılan teklifler içerisinden istediğiniz özellikleri sunana kolaylıkla erişebilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek trafik sigortası tekliflerinin alım süreci hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

• İnternet üzerinden trafik sigortası fiyatlarının yer aldığı tabloyu inceleyebilirsiniz. Bu tabloda trafik basamak kodu ve ile göre araçlara hangi fiyatların verildiğini inceleyebilirsiniz. Ayrıca trafik sigortası hasarsızlık indirimi ve prim artışı oranlarına da aynı tablo üzerinden ulaşabilirsiniz.

• T.C. kimlik numarası ve cep telefonu bilgilerini girerek sizin için özel olarak hazırlanacak teklifleri anında alabilirsiniz. 20’den fazla trafik sigortası şirketinin teklifine tek bir sayfa üzerinden ulaşarak sizin için uygun olanı kolaylıkla seçebilirsiniz.

Zorunlu olarak yaptırmanız gereken trafik sigortası için teklifleri inceleyerek cezalardan kaçınmak ve trafikte güvenliği sağlamak için sigortanızı kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir