- Masum bir şikayet mi
- Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
- Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
- Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
- Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
- Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
- Soğuk havalar, virüslerin daha kolay yayılmasını sağlar
- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Sporcu annesi olmak- Hassasanne Ece Kumkale

Çoğu anne çocuğunun spor yapmasını ister ve bununla gurur duyar. Hele bir de çocuğunuz profesyonel sporcuysa artık siz bir sporcu annesi olmuşsunuzdur ve hayatınız sonsuza kadar değişmiştir. Artık spor salonlarında geçirilen saatler sizin hayatınızın bir parçası olur ve siz ne kadar zorlanırsanız zorlanın çocuğunuzun sevdiği sporu yapması için gereken her şeyi yaparsınız. Çocuğunuz bazen yorgunluktan veya yaptığı hareketin zorluğundan ağlarken sizin içiniz yansa ve onu o anda o spor salonundan götürmek isteseniz de ona destek olursunuz. Çünkü bilirsiniz ki onun içinde bir ateş ve tutku var ve o bundan besleniyor. Yaşıtları ve bazen ikizi doğumgününe veya eğlenceye giderken o antrenmana gidiyor ve sizin anlayamayacağınız bir şekilde bunu tercih ediyor.
Ben de bir sporcu annesiyim çünkü iki çocuğumun hayatında spor büyük yer kaplıyor. Yedi yaşındaki kızım Esin, spor bakanlığından lisanslı bir cimnastikçi ve yarışmalara katılıyor. Dokuz yaşındaki oğlum Alper, Darüşşafaka altyapıda basketbol oynuyor. İkisi de her hafta saatlerce antrenman yapıyorlar ve hayatlarını spora göre düzenliyorlar.
Geçtiğimiz haftasonu Esin’in cimnastik yarışmasını izlemek için ailecek Eskişehir’e gittik. Dört ay önce katıldığı Milli Eğitim Bakanlığının Okullararası İstanbul Birinciliği Yarışmasında takım arkadaşı ile okullarını İstanbul üçüncüsü yapıp bronz madalya ve kupa kazanmışlardı. O yarışma Esin’in ilk yarışmasıydı ve podyuma çıkmak bronz kupayı kaldırmak onu çok mutlu etmişti. Esin’in Eskişehir’deki yarışmada hem solo rutini hem de grup rutini vardı. Takımı ile takım otobüsünde Eskişehir’e gitti, otelde bizsiz cimnastikçi ablalarıyla aynı odada kaldı ve tüm zamanını takımıyla geçirdi. Esin, bu yarışmada dereceye giremedi ama bence sporcu olmanın ona katkıları kazandığı esas madalya. Takım ruhu, sporcu disiplini, sabır, sağlam bir vücut ve yaşadığı deneyimler en büyük kazanımları.
Alper de 3 yıldır basketbol oynuyor ve bu sporu çok seviyor. Boyu normalden çok uzun olduğu için basketbolda çok avantajlı ama tabii ki çok çalışıyor ve tüm hayatını antrenman saatlerine göre düzenliyor.
İki çocuğumun derslerinde de sporcu disiplininin etkilerini görebiliyorum. Derslerine çok önem veriyorlar, ödevlerini hiç aksatmıyorlar ve öğretmenlerinin sözünden çıkmıyorlar. Bunda küçük yaşlardan itibaren spor yapmalarının çok etkisi var. Antrenmanlarda sadece spor yapılmıyor, antrenörleri onlara sporcu disiplinini ve terbiyesini de veriyorlar.
Çocukları spor konusunda zorlamamak gerekiyor. Onlara istedikleri zaman sporu bırakabileceklerini ve bunun bir başarısızlık olmayacağını hissettirmeniz gerekiyor. Aksi taktirde bu yükün altında ezilebilir ve spora sadece sizi hayal kırıklığına uğratmamak için devam edebilirler. Hiçbirimiz bunu istemeyiz. Her zaman çocuklarımıza koşulsuz sevgi vermeliyiz ve onlara birer birey olarak saygı duymalıyız. Yaşıtlarından çok daha zor bir hayat süren sporcu çocukların buna daha da çok ihtiyacı var.
Her spor yapan çocuk büyüyünce sporcu olacak diye düşünmemek lazım. Sporcu olmak gerçekten çok özveri gerektiren ve çok az kişinin başarabileceği bir şey. Herkesin sporcu olmasına da gerek yok zaten ama her çocuğun mutlaka düzenli olarak spor yapması gerekiyor. Ben buna çok önem veriyorum ve bu nedenle Olimpik Anneler hareketini destekliyorum. Olimpik Anneler, Türkiye’de çocukların sporla büyümesini ve gelişmesini sağlamak amacıyla P&G ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile birlikte oluşturulmuş, spora önem veren anneler tarafından başlatılan bir sivil toplum hareketi. Sporun çok faydalı olduğunu herkes biliyor ama Türkiye’de çocukların spor yapma oranı ne yazık ki çok düşük. Sadece 10 çocuktan 1’i düzenli ve bilinçli şekilde spor yapıyor. Olimpik Anneler’in ortak hedefleri ise; Türkiye’de çocuklarını sporla büyüten anne sayısını arttırmak. Unutmayın çocuğuna spor yaptıran her anne Olimpik Annedir.
Son Haberler
-
Masum bir şikayet mi
Çocuklarda karın ağrısı, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biridir....
- Eklendi Mart 12, 2025
- 0
-
Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kan şekerini düzenleyen...
- Eklendi Mart 4, 2025
- 0
-
Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk...
- Eklendi Şubat 21, 2025
- 0
-
Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
Yarı yıl tatilinin çocuklar için dinlenme ve bireysel gelişim fırsatı...
- Eklendi Ocak 24, 2025
- 0
-
Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
Çağımızın önemli bir sorunu olan besin alerjisi son yıllarda çocuklarda...
- Eklendi Ocak 14, 2025
- 0
-
Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
Diş tedavisinde kullanılan anestezi uygulamasının bazen hafife alındığını ifade eden...
- Eklendi Ocak 8, 2025
- 0
-
Değişim ve gelişim için ideal bir zaman
“Kendi potansiyelinize inanın ve bu yılı kendinizin en iyi versiyonuna...
- Eklendi Ocak 1, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
1 Yorum