Doğum planınız hazır mı?

1 Ekim 2019

Sevgili okurlar, geçen ay doğum korkusu hakkında yazmıştım. Bu ay size 3 normal doğum tecrübemde kullandığım doğum planımı paylaşmak istiyorum. Hamileyken doğumun nasıl olmasını istediğimi doktorumla doğum öncesinde hazırladığım doğum planım üzerinden konuştuk. Çıkış aldığım anlaşmamızın altına doktorum imza attı. Doğuma giderken bu planı yanıma alıp benimle ilgilenen sağlık personeline de gösterdim. Siz de nasıl bir doğum istediğinizi önceden belirleyebilir, doğum telaşında istenmeyen müdahaleleri en aza indirmiş olursunuz.

Doktorumun onayıyla aşağıdaki doğum planını oluşturup doğal bir doğum geçirmek için bu planı uygulamayı arzuluyorum.

Normal Doğum Planım
1. Anne ve bebeğin birbirleriyle en sağlıklı iletişim kurma yolunun öncelikle doğal doğumdan başladığına inandığım için doğal doğumu destekleyen ve ekibinin de buna hazırlıklı olduğu bir hastanede doğumumu gerçekleştirmek istiyorum.

2. Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebeğimi normal doğum yöntemi ile doğurmak ve bu konuda başta doktorumun (buraya ismini yazabilirsiniz)gözetiminde güvende olduğumu bilerek kendisinin fikirlerine saygı duyduğumu belirtmek istiyorum.

3. Bebeğimin suyu yeterli olduğu sürece, kasılmalarımın doğal seyrinde ilerlemesini, doğumumun kendi ritmini yakalamasını istiyor, damardan ilaçlarla doğumumun erken başlatılmasına veya hızlandırılmasına sıcak bakmıyorum. Her doğumun sürecinin farklı işlediğini biliyor, dolayısıyla doktorumun, benim ve ailemin bu süreçte gereken sabrı göstereceğine inanıyorum.

4. Açılma döneminde bebeğin doğum kanalına rahat girebilmesi için kasılmalar boyunca yürümek ve hareket etmekte özgür olmayı, serum veya diğer cihazlara yatar vaziyette sürekli bağlı kalmayı tercih etmiyorum.

5. Doğumumun bütün evreleri boyunca gerekli olan fiziksel ve duygusal destekçimin ve doğum koçumun eşim (buraya doulanızı, doğum destekçinizi yazabilirsiniz)olduğunu ve doğumla ilgili tüm konuların açıklıkla kendisiyle paylaşılabileceğini belirtmek istiyorum.

6. Lavman yapılmasını kabul etmiyor, aynı zamanda ilk fazda tansiyon ve kan şekerimin düşmesini engellemek için tuzlu veya şekerli (bisküvi, kraker vb.) gıdaları alabilmeyi talep ediyorum. (Yırtığa yol açabileceği sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmediğini öğrenince 3. doğumumda istemedim. Zaten zamanı gelince bağırsaklarım kendiliğinden boşaldı.)

7. Kasılmalar sırasında anestetik ilaçlar yerine derin gevşeme, nefes teknikleri, masaj gibi yöntemler kullanarak ilk fazı tamamlamayı istiyor ve epidural anestezi uygulamasından yararlanmak istemiyorum. (tercihinize göre değiştirebilirsiniz)

8. Doğumum esnasında doğumhanede yarı yatarak doğumumu gerçekleştirmek istiyor, ıkınmalar esnasında bedenimin verdiği sinyallere ve doktorumun sözel desteklerine riayet edeceğimi belirtmek istiyorum.

9. Bebeğimin kordon kanını saklamayacağımdan dolayı (biz bunu tercih ettik), bebek doğduğunda ve ağlamaya başladıktan sonra kordonun hemen kesilmemesini, tüm kanın sonuna kadar bebeğime pompalanmaya devam etmesini (yaklaşık 3-5dk), sonrasında kordonun eşim tarafından kesilmesini rica ediyorum. (Burada eğer Lotus Doğumunu tercih edecek olursanız bebeğin kan akışı durana kadar plasentasından ayrılmamasını, hatta hiç kesilmemesini -göbek düşene kadar bekleyenler var- plasentanın düşmesinin kendisinin beklenmesini isteyebilirsiniz.)

10. Doğumdan hemen sonra anneyle bebek arasında kurulacak olan ilk ten temasının doğumun en güzel kazancı olduğuna inanarak, bebeğimin temizlenmeden, yıkanmadan, kordonu kesilmeden veya testleri yapılmadan önce göğsüme verilmesini talep ediyor ve ilk sütümü o esnada bebeğime vermek istiyorum.

11. Doğumdan sonra bebeğimle geçireceğim vaktin ardından ilk kontrollerinin yapılacağı zaman rutin Hepatit-B aşısının ve K-vitamini iğnesinin daha sonra özel doktorumuzla takibi yapılacağı için uygulanmamasını istediğimi bildirmek istiyorum. (Aşılar da ilaçtır ve ciddi yan etkileri vardır. Prospektüsü öncesinde okumayı talep edin. Yazanlar ailede varsa doktorunuz aşının gerekliliği ve hastalığın size riski hakkında bilgi vermelidir. Anne sütü verdiğiniz sürece koruyucu olacaktır. Bebeğin bağışıklığının gelişmeye başladığı 6. aydan itibaren yapılan aşılara bebekler daha az yan etki göstermektedirler.)

12. Doğumdan sonra hastanede kaldığım süre boyunca bebeğimle aynı odada kalmayı talep ediyorum.

Bu planımı üç normal doğumumda da kullandım. Siz de burada yer alan önerilerin kendi doğum planınızı geliştirebilirsiniz. Sezaryen olacaksanız buradaki maddeleri yine kendinize göre uyarlayabilirsiniz. Sağlıkla ve mutlulukla bebeğinizi kucağınıza almanızı diliyorum.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir