Doğumla ilgili korkunuzu yenin!

3 Eylül 2019

Bu aylarda sizinle “Doğal Annelik Yolunda-Doğum ve Hamilelik” kitabımdan bölümler paylaşıyorum. Bu ay doğum korkusundan bahsedeceğim. Üç kızımı da şehirde, etrafımda nerdeyse 1-2 yakın arkadaşım dışında tüm arkadaşlarımın sezaryen olduğu bir topluluk içinde epiduralsiz normal doğum ile dünyaya getirdim. İlk iki doğumum 1.5 sene ara ile oldu. İkinciye 6 aylık hamileyken ilk bebeğim 15 aylıktı ve bu ayda onu emzirmeyi bıraktım. İkinci bebeğimi 2.5 yaşına kadar emzirdim. Üçüncü bebeğim 4 sene sonra geldi ve o da 2.5 sene emdi. Üç normal doğum ve toplamda 6 seneyi aşkın emzirme tecrübemle üzülerek söyleyeceğim benim gibi okumuş eğitimli anneler arasında farklı bir yere konuyorum. Pek çok anneden normal doğurmak istediğini ancak doktorunun yönlendirmesi ile sezaryene döndüğünü duyuyorum. Gerçekten de ben şehrin sezaryen girdabından kurtulan şanslı azınlıkta mıyım? Tüm Anadolu’yu düşününce buna pek inanasım gelmiyor. Bence iyi araştırıp, iyi hazırlandığım ve pozitif düşündüğüm için böyle oldu.

 

Normal doğum denince aslında siz anne adaylarına korkularınızı yenecek birkaç önerim var:

-Normal doğumun nasıl olduğunu, aşamalarını öğrenin.

Önceden doğum yaşamamış bir annenin doğum hakkında korku hissetmesi normaldir. Doğum bilinmiyor. Doğuma bir şekilde hazırlanmak gerekiyor. Korkuyla doğuma yaklaşmayın, düşünün ve hatırlayın ki doğum bedeninizin normal bir fonksiyonudur, bedeniniz ve bebeğiniz ne yapması gerektiğini biliyor. Sakin bir şekilde doğumda bedenlerinizin çalışmasına izin verin. Korku ve gerilim acı dolu bir deneyim yaratırken, rahatlama ve güven güzel bir doğum tecrübesi sağlar. Bedeninizin doğumu başlatmasına izin verin, gevşeyin ve bakın bedeniniz ne yapabiliyor deneyimleyin.

 

-Başkalarının pozitif normal doğum hikayelerini dinleyin.

Pozitif bir normal doğum için internette bloglarda ve youtube’da çok güzel ilham verici hikayeler izleyebilirsiniz. Ina May Gaskin adlı dünyaca ünlü Amerikalı Ebe’nin doğal doğum ile ilgili kitaplarını okuyabilir, videolarını izleyebilirsiniz. Ben normal doğuma göre bir çeşit ameliyat olduğu için sezaryendan daha fazla korkuyordum. Normal doğum en yoğun anında birkaç saatliğine size zor gelebilir ama geçer gider, acısı kalmaz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda unutursunuz yorgunluğunuzu. Yerini büyük bir ben doğurdum hissi alır, sevinçten ağlarsınız. Bebeğinizin her anını kaçırmadan yaşarsınız.

 

-Doktor sezaryen diyorsa söylediği sebebi sorgulayın, hemen kabul etmeyin.

Her zaman kendiniz araştırın ve okuyun. Çoğunlukla normal doğum yaptıran doktorlara gidin. Sonuna kadar aynı doktorla devam etmek zorunda değilsiniz. Bir doktor size karşı çıkarsa başka doktorların da görüşünü alın. Bu konuda tecrübeli ebelerle görüşün. Aslında pek çok normal doğum karşıtı sebebin size engel olamayacağını göreceksiniz. Bir arkadaşımın gözleri ileri derecede miyop olduğu için doktoru normal doğum yapamayacağını söylemişti. Başka bir doktorla görüştü, iki kere sağlıklı bir şekilde normal doğum yaptı. Sezaryenin gerçekten zorunlu olduğu hayati durumlar çok nadirdir.

 

-Normal doğum için destek alın.

Doğumu tek başınıza göğüslemek zorunda değilsiniz. Size doğum sırasında ve sonrasında destek olabilecek birini, annenizi, ailenizden bir yakınınızı, ebe, doğum koçu veya bir doula ayarlayın. Doulalar daha önce normal doğum yapmış, hamilelikten doğum sonrasına kadar sizi takip eden, doğumda epidural yerine size ağrılarla başetme yöntemlerini uygulatan, doğumda size yardımcı olankişilerdir. Ayrıca hipnozla doğum (hypnobirthing) yöntemi ile ilaçsız ve ağrısız bir doğum yapabilirsiniz. Normal doğum ile ilgili artık pek çok özel hamilelik ve doğuma hazırlık kurslarıda düzenleniyor. Devlet hastanelerinde de bu tip kurslar var. Hamile eğitimleri ile ilgili bilgi için aile sağlık merkezinize sorabilirsiniz.

 

-Doğuma önceden bir doğum planı ile hazırlanın.

Hangi şekilde doğumu planlarsanız planlayın, öncesinde kendinize bir doğum planı hazırlayın. Bu planı doğumdan birkaç hafta önce doktorunuzla paylaşın, üzerinde anlaşın. Doğumlarda annelere en zor gelen şeyler doğum sırasında kendi istekleri dışında dayatılan uygulamalar oluyor. Hazırlıklı olun. Örnek planı kitabımın “Doğum Planı” bölümünde bulabilirsiniz.

Son olarak bu sizin doğumunuz, bedeniniz ve bebeğiniz üzerinde en son kararı verecek kişi de yine sizsiniz. Aklınızı, hayallerinizi, beyninizi tümüyle pozitif bir doğuma odaklayın. Eğer gerçekten de normal doğum yerine sezaryen olmanız gerekiyorsa o zaman yine kitabımda yer verdiğim “Doğal Sezaryen” üzerine araştırın. Bu uygulamada anne ve bebeği normal doğuma benzer şekilde mümkün olduğunca birlikte tutuluyor, çoğu normal doğum aşamaları uygulanabiliyor. Sadece bebeğin çıkış yöntemi sezaryen oluyor. Normal ve doğal doğum için kitabımda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir