Güneşlenelim mi yoksa güneşten kaçalım mı?

30 Nisan 2018

Çok eskiden dedelerimiz güneşten hiç rahatsız olmazken, sadece bir şapka ile tüm gün dışarıda dolaşırdı. Şimdi hem kış hem yaz çoğu kişi güneşi görünce sabah kalktığı gibi vücuduna güneş kremi sürüyor. Yaşam kaynağı güneşin ışınlarına maruz kaldığımızda cildimiz D vitamini salgılıyor. D vitamini kemik sağlığından kalp damar sağlığına ve yüksek bağışıklığa kadar büyük rol oynuyor. D vitamini güneşin yanı sıra balık, yürek, karaciğer gibi organ etlerinde de bulunuyor. Buraya konuyla ilgili bazı özet notlarımı sizin için derledim:

1. Fermente morina balığı karaciğer yağı süper besin olarak geçiyor ve içinde doğal D vitamini ve A vitamini bulunuyor.
2. D vitaminini doğal yolla almak için güneş saatine dikkat edersek İstanbul için sabah ve akşam değil, aksine öğlen 13:00-13:30 arasında güneşe çıkmak yeterli.
3. Güneşe çıkarken cildimizin D vitamini üretebilmesi için sentetik güneş kremi sürmemek gerekiyor. Güneş kremi özellikle 50SPF üstündeyse nanoteknolojiye giriyor ve cildin melanin üretme metabolizmasını etkiliyor.
4. Yüksek SPF içerikli güneş kremleri daha iyi korumuyor. Düşük SPF içeren güneş yağlarının ise daha sık tekrar edilmesi gerekiyor.
5. Güneşten korunmanın en doğal ve kolay yolu giyinmek. Bir şapka ve t-shirt ile gölgede bile güneşten faydalanabilirsiniz. Pamuklu kıyafetler 15SPF koruma sağlar. Bebeklere deniz kenarında uzun kollu ince pamuk kıyafetler giydirerek koruma sağlar.
6. Saatinde 30dk güneş altında vakit geçirdikten sonra D vitamini üretimini engellememek için deniz tuzlu kalmak ve sabunla yıkanmamanız gerekiyor. Alacaksanız sadece suyla duş almalısınız.
Başlıktaki soruya gelirsek güneşten kaçmaya gerek yok. Sağlıklı yağlar sürerek yeterince güneş aldığımızdan emin olmalıyız ancak güneşin altında yatarak bronzlaşmak adına cildinizi fazla yıpratıp yaşlandırmanın anlamı da yok!

Ev Yapımı Doğal Güneş Kremi Nasıl Yapılır?
Cam kavanoz
30 gr hindistancevizi yağı
Kırmızı ahududu tohumu yağı (SPF 28-50)
Havuç tohumu yağı (SPF 38-40)
Buğday Tohumu yağı (SPF 20)
Soya yağı (SPF10)
Macadamia yağı (SPF 6)
Jojoba yağı (SPF 4)
Hindistancevizi yağı (SPF 4)
Karite yağı (Shea butter, SPF 4)
Badem yağı (SPF 5)
Avokado yağı (SPF 4-15)

Yapılışı:
30 gr hindistancevizi yağını (veya seçtiğiniz birden fazla yağı) katıysa benmari usulü eritin. 20 derece üstünde ise sıvı formda bulunur, bu durumda ısıtın. İçine 30 gram balmumu koyun. Balmumu suya karşı dayanıklılık verir ve cilde faydalıdır. Balmumu eriyince 30 ml kadar yağ seçin ve ekleyin. Cam kavanoza boşaltın. Uzun dayanması için içine birkaç damla E vitamini eklenebilir. SPF düşük yağlardan oluşan kremi daha sık uygulamak gerekir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir