Temiz ve sağlıklı bir Türkiye hayali

1 Kasım 2018

Geride bıraktığımız ayların bence bahse değer iki önemli olayından biri Dünya Çöp Toplama günü, ikincisi Beslenme ve Obezite alanında yapılmış araştırmaların sonuçları. Bu ay sizlere hem öğretmen hem baba hem de sporcu bakış açıları ile bu konulardan bahsetmek istiyorum.

Geçtiğimiz aylarda tüm dünyada “Dünya Çöp Toplama Günü” nde, yaşam alanlarımız civarındaki çöpleri toplamamız prensibi ile yola çıkılmış olan, ülkemizde ise #misgibiturkiye eylemine dönüşen özel bir günü geride bıraktık. Günün ilk ışıkları ile, Doğaya Kaçış Turları düzenlemek üzere keşif amaçlı gittiğimiz Bolu Dağı’nda ellerimizde eldivenler ve çöp poşetleri ile sokağa döküldük. Gözümüzün gördüğü bir insan dahi yokken, göl etrafı ve ormanın derinliklerinden topladığımız çöpler ile dehşete kapıldık. Üstelik müthiş bir uyum arz ediyordu bu çöpler; genelde aynı ürün grubuna (cips, kraker) ve kutu/şişe türlü içeceklere ait çöpler ve çöp poşetleri. Bazılarını göl kenarında, kurbağanın yanından alırken düşünmeden edemedim. Sağlıklı beslenmede yer vermemeye özen göstermemiz gereken katkı maddeleri/lezzet arttırıcılar içeren bu ürünler, ambalajları ile de doğaya muazzam zarar vermeye, en bakir ormanların köşelerine dahi nüfus etmeye devam ediyorlar.

Mis gibi Türkiye eyleminin sosyal medya yansımalarına göz atınca içimi umut kapladı. Aslında çevremizi, doğayı, ülkemizi pırıl pırıl yapmak isteyen bir kısmımız var ve o kısım çok neşeli, çok dinamik ve çok istekli. O kısmın her montunun cebinde eldiveni ve poşeti olduğuna eminim.
Geçtiğimiz aylarda Parents dergisi yazılarımdan birinde belirtmiş olduğum birçok çevre dostu davranıştan bir kaçını Wwf in 1 güzel hareket kampanyasında görünce de ayrıca mutlu oldum. Konu ile alakalı www.1guzelhareket.org u incelemenizi öneririm.

Temiz bir Türkiye hayal değil.
Diğer konuya gelince; Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na göre, Türkiye’de her 100 erkekten 20.5’i, her 100 kadından da 41’i obez. Beslenme tercihlerinde hazır ve karbonhidrat açısından zengin gıdalara yer verilmesinin yanı sıra hareketsiz yaşam tarzlarının da yol açtığı bu sonuçlar çok düşündürücü.
Dünya Sağlık Örgütünün 2017 yılında açıkladığı rapora göre Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4’üncü, Avrupa sıralamasında ise 1’inci çıktı. Bu konuda çok detaylı araştırmalara ulaşmak mümkün ve kolay ise de, ben konunun hareketsizlik boyutunu gündeme getirmek istiyorum.

Dünya Sağlık Örgütüne göre bir yetişkinin haftada en az 3 gün toplamda 150 dakika, bir çocuğun ise günde en az 60 dakika fiziksel aktivite yapması gerekiyor.

Gelin bugün o gün olsun.
Bugün hayatlarımızı, bir parçası olduğumuz ailemizin hayatını daha sağlıklı ve hareketli düzenlediğimiz, planladığımız ve hayata geçirdiğimiz gün olsun. Çocuklarımıza sadece hareketli olma fırsatları sunmakla kalmayalım, ayrıca kendimiz de hareketli olmak suretiyle örnek olalım.

Gelin hep beraber, Kasım ayı boyunca #aileceksporyapiyoruz diye bir hareket başlatalım. Katılımınız ricası ve ümidi; temiz ve sağlıklı bir Türkiye hayali ile.

01

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir