Okula Dönüş

3 Eylül 2019

 

Yaz bitti. Okula, uzaktakiler için ise şehre dönme zamanı.

Umuyorum ki her çocuk neşe ve keşif dolu, ufkunu açan, mutlu ve huzurlu bir tatil geçirmiştir.

Hem ebeveyn hem öğretmen olarak, her yaz gibi bu yaz da, yaz aylarında sadece iklimin değil, aynı zamanda aile içerisindeki her bir bireyin, yaşam düzeni, saatler, ekran süreleri, beslenme konularında farklılaştığına tanık oldum.

Bu yazın diğer yazlara göre en büyük farkı, hepimizi derinden yaralayan zarar gören orman haberleriydi. Milas, Kaz Dağları derken Izmir’de çıkan dev yangınla içimiz parçalandı. Biz bu sebeple bu yaz kurucusu olduğum kurumda da, evimizde de ekoloji konuşmaya, ormanın, ağacın, dünyamızın, yaşam hakkının ne demek olduğunu konuşmaya daha çok zaman ayırdık. Hali ile bu sohbetler çocukların derin ve anlamlı dünyalarında resimlere, müziklere hassasiyetle dönüştü. Kendi tecrübem ile rahatça dile getirebilirim ki, doğayı korumaya, ağaç dikmeye, olanı korumaya and içmiş güzel bir kuşak geliyor diye sevinçliyim.

Ağustos ayı boyunca ise #trashtagtürkiye ve #gymykidsilecoptopluyoruz etiketleri ile takip edebileceğiniz bir çöp toplama etkinliğine dahil olduk. Çöpe atmak varken, neden doğanın kalbine, yerlere, denize, ormana çöp atıldığını hala ne kendimiz anladık, ne de çocuklara anlatabildik. Yine de her çocuğun kendi boyu kadar, birden fazla çöp poşetini doldururken duyduğu kızgınlıkla karışık gururu görmenizi isterdim.

Senenin kalan yarısında da dünyamızda olup bitenlerden bahsetmeye ve çantalarımızda bir poşet bir de eldiven taşımaya devam; tüm bunların ailecek yapılacak güzel bir eylem olduğuna inancımız tam.

Eylül ayı biraz da yeni düzene geçme ayı. 

Eylül ayında yeni bir düzene geçmek biz yetişkinler için dahi planlanması gereken bir konuyken, çocukların yeni düzene uyumlanmaları için sabırlı olmak gerekecektir.

Okula dönüş dönemini kolaylaştıracak bir kaç öneri derlemek ve sizinle paylaşmak istedim.

Okullar açılmadan bir hafta evvel yeni uyku saatleri ile hareket etmeye başlamak, bunu okul gün ve saatlerinde yapmaktan daha kolay olacaktır.

 

  • Yazın nasıl geçtiğine dair aile boyu bir resim yapmak, herkesin hafızalarında kalanları dökeceği neşeli bir aktiviteye dönüşecektir.
  • Hala tutulmuyorsa bir günlük tutmaya, yazın olup bitenleri çizerek, yazarak başlanabilir.
  • Okulun ilk gününe dair hisleri her fırsatta konuşmak konu üzerindeki stresi azaltacaktır.
  • Beslenme rutini yaz aylarında hazır gıdalara biraz daha kayabiliyor. Eylül ayının sebze ve meyveleri nelerdir diye beraberce araştırıp, onları edinmek, beraber bir okul öncesi pikniği ile sağlıklı beslenmeye özendirmek doğru bir mesaj olacaktır.
  • Okul çıkışlarında hareket etmeyi teşvik eden planlar yani belirli günler okul çıkışında sevdiği bir sporu hayata geçirmek üzere atölyelere katılmaları; kalan günlerde de parklar, bahçeler, sahil yolları gibi açık havada aktif olmak hepimize iyi gelecektir.

 

Şimdiden güzelliklerle, merakla ve neşeyle dolu bir okul senesi dilerim.

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir