Astımı kontrol altına alın!

13 Temmuz 2015

3

Tedavinin anahtarı

Doğru astım bakımı hem çok önemli hem de zor olduğu için, ulusal esaslar astımı olan çocukların en az altı ayda bir doktorlarını ziyaret edip bir astım eylem planı almasını tavsiye ediyor. Bu plan, ailelerin “yeşil bölgede” (semptom yok), “sarı bölgede” (az öksürük ve/veya hırıltı, gece öksürükle uyanma) ve “kırmızı bölgede” (nefes almada ciddi zorluk) hangi ilaçları kullanmaları gerektiğini hatırlatan trafik ışığı sistemini içeren basit bir tablodan oluşuyor. Pek çok doktor artık muayenelerinde ailelere bu kondisyonun nasıl daha iyi kontrol edilebileceğini anlamasına yardımcı olmakta uzmanlaşmış bir astım eğitimcisi bulunduruyor.

Muayenehanemde henüz bir astım eğitmeni yok, bu nedenle ebeveynler ve hastalar ile astım kontrolü hakkında konuşmaya vakit ayırıyorum. Astım hastalarımıza 30 dakikalık randevular veriyoruz ama konuşmamız gereken her şeye değinmek genellikle daha uzun bir süre alıyor. Soru sormaktan çekin
meyin; bu karmaşık bir konu ve sizi temin ederim ki ne sorarsanız sorun doktorunuz bu soruyu çoktan pek çok defa yanıtlamış olacak. Bu konuşmaların ne kadar iyi geçtiği çocuğunuzun futbol turnuvasında kazanan takımda veya acil serviste olması belirleyebilir.

Yılın bu zamanı alerjileri konuşmak da önemlidir. Doktorlar astımı alerjik rinit ile birlikte “atopik hastalık” dediğimiz aynı kategoriye koyar. Bu kondisyonlar bağışıklık sistemi polen, küf, hayvan salyası ya da toz akarı gibi maddeleri yanlış bir şekilde tehlike olarak algıladığında gelişir.

Alerjiler pek çok çocukta astım semptomlarına neden olsa da tüm astım vakalarının nedeni değildir. Sigara dumanı gibi tahriş edici etmenlere maruz kalan çocuklarda alerji olmasa da astım olabilir. Bazı çocuklarda egzersiz nedeniyle astım gelişebilir ve birkaç dakika hareket ettikten sonra semptomları yaşayabilir. Bu nedenle çocuğun doğru ilacı aldığı ve alerjenlerden kaçındığından emin olmak için alerji değerlendirmesi, astım denetimi ve yönetiminde rutin kabul edilir. İyi bir tıbbi öykü bu süreci başlatmak için iyi bir noktadır. Deri ya da kan alerji testleri tetikleyicileri belirlemeye yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun ilaçları işe yaramıyor gibi geliyorsa doktorunu aramaya tereddüt etmeyin. Bu noktada hedefiniz aynı: Çocuğunuzun astımı olduğunu neredeyse unutması ama ilaçlarını hiç unutmaması!

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir