Ah şu güneş lekeleri

8 Temmuz 2021

Yaz kız farketmese de yazın daha da çok ihtiyaç duyduğumuz güneş kremlerini çantanızdan hiç ayırmamalısınız. Cildinize güneşin gölgesinin düşmemesi için mutlaka leke koruyucu kremleri sürmelisiniz. Peki güneş lekelerinin detaylarını Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği Koordinatörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş anlatıyor.

Güneş lekeleri (Melazma) neden olur?
Güneş lekeleri ya da tıp dilindeki ifadesi ile melazma, adından da anlaşılacağı üzere güneşten gelen ışınların zararlı etkileri sonucu kişilerin ciltlerinde ortaya çıkan özellikle açık kahverengi ve koyu kahverengi görünümlü lekelenmelerdir. Güneş lekelerinin ortaya çıkmasındaki en önemli etken güneş olmakla beraber, kişinin vücudundaki hormonlara ilişkin birtakım değişimler ve metabolizmasında yaşanan süreçler de güneş lekelenmelerine sebebiyet verebilmektedir. Kadınların vücudunda hamilelik ve doğum kontrol hapı kullanımı hormonların işleyişini değiştiren belirgin faktörlerdir. Güneş ışınlarına özellikle gebelik sürecinde ya da doğum kontrol haplarının kullanımı sırasında bilinçsiz ve aşırı maruz kalınması hormonların etkileri ile birleşerek güneş lekelerinin oluşumunda tetikleyici olabilmektedir. Güneş lekelerinin oluşumuna yol açan bir diğer etken olan metabolizma süreçleri ile kastedilen ise yaşlanma gibi zamanın etkileri sonucu kişinin hücrelerinde yaşanan değişimlerin güneş ışınlarına maruz kalan cilt üzerinde yaşlılık faktörüne bağlı güneş lekeleri oluşturabilmesidir. Temel sebep kişiden kişiye değişmekle birlikte güneş lekeleri, doğuştan olmayan ama cilde rengini veren melanin pigmentinin belli bir bölgede normalden ve olması gerekenden daha çok toplanması sonucu oluşan bir cilt problemi olmaktadır.

Güneş lekelenmeleri için nasıl önlemler alınmalı?
Güneşin zararlı etkilerinin arasında; güneş yanıkları, güneş lekeleri, güneşe bağlı ilerleyen yaşlarda görülen deri kanserleri ve yaşlılık lekeleri diye adlandırılan prekanseröz lezyonlar artık daha sık görülmektedir. Ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneş ışınları sadece yazın değil, kış mevsiminde bile zarar verecek düzeylerde yeryüzüne ulaşmaktadır. Güneş ışınlarının direkt ve anlık etkileri olduğu gibi dolaylı ve uzun süreli etkileri de bulunmaktadır.

11.00 – 16.00 saatleri arasında güneşten kaçının
Güneşten korunmada aslında ilk önlem teması kesmektir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa güneş ışınlarıyla teması mümkün olduğunca engelleyecek kıyafetler tercih edilmelidir. D vitamini sentezi için sağlıklı güneşlenme yapılması çok önemli ama bunun dışında kişiler güneşten kaçınmalıdır.

Giysi seçimi önem taşıyor
Güneşten kaçınmanın mümkün olmadığı noktada kıyafet seçimleri önem taşımaktadır. Pamuklu, açık renkli güneşi yansıtacak kıyafetler, başı ve gözleri korumak için şapka ve güneş gözlükleri tercih edilmelidir.

Güneş kremi seçiminde Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri tercih edin
Eczanelerde satılan değişik özelliklerde birçok güneş kremi bulunmaktadır. Vücuda sürekli ve yoğun bir şekilde uygulandıkları için içerdikleri maddeler önem taşımaktadır. Güneş kremleri fiziksel ve kimyasal filtreler içerenler olarak 2 gruba ayrılmaktadır.

1.Fiziksel filtreli güneş koruyucu kremler güneş ışığını yansıtarak cildi korurlar. Ciltte yoğun bir bariyer yaparken cilde de zarar vermezler. Genellikle titanyum dioksit ya da çinko oksit gibi daha sağlıklı içeriklere sahiptirler. Sürüldükleri zaman beyaz bir tabaka oluşturmaktadırlar.
2.Kimyasal içerikli kremler ise güneş ışınlarını emerek cildi korurlar. Kimyasal filtreli bir güneş koruyucu tercih edilecekse içeriği kontrol edilerek alınmalıdır. Spf özelliği olan ve kimyasal filtreler içeren çok fazla güneş koruyucu krem bulunmaktadır. Güneş koruyucu krem seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli etken bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması ve doktorlar tarafından önerilmesidir.

Güneş koruyucunuz UVA ve UVB filtreleri ve minimum 15 koruma faktörü içermelidir. UVA, UVB ve infrared ışınlara karşı koruma sağlayan yeni nesil, akıllı güneş koruyucu kremleri de bulunmaktadır. Güneş koruyucular dışarı çıkılmadan 15 dakika önce uygulanmalı, terleme ya da suyla temas sonrası tekrar sürülmelidir.

Güneş Kremi seçerken;
* Cilt tipinize uygun krem seçin. Doğru bir koruma sağlaması için güneş kremini almadan önce cilt tipinizi analiz etmeniz çok önemli.
* Kremin içeriğini iyice inceleyin
* Hassasiyetinize göre koruma belirleyin
* Üretim ve tüketim tarihine dikkat edin

Güneş lekeleri nasıl geçer?
Güneş lekeleri genel olarak kişiye ciddi bir sağlık sorunu oluşturmayan cilt problemleri olmakla beraber, özellikle yüz bölgesinde yer alan lekeler kişileri estetik açıdan rahatsız edebilmektedir. Lekelerin estetik kaygılar sebebiyle kişinin psikolojik ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemesi durumunda bu gibi lekelerin tedavi yoluyla giderilmesi arzulanmaktadır. Güneş lekelerinin tedavisine başlanmadan önce mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından lekelere yönelik doğru tanının konulması gerekmektedir. Ciltte yer alan her türlü oluşumun estetik kaygılardan daha öte daha ciddi bir hastalığın işareti olup olmadığının tespiti ile yola çıkmak hasta açısından büyük önem taşımaktadır. Yapılacak muayene sonrasında doktor, lekelerin türüne göre hastayı tedavi seçeneklerine ilişkin bilgilendirmektedir.

Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, Güneş dışında önemli bir faktöründe zamanın etkisi olduğunu belirtiyor. İlerleyen yaşla birlikte kişinin cilt kalitesi azaldığı için lekeler ortaya çıkabiliyor. Bu zamana kadar güneş hasarlarına ve yaşa bağlı, özellikle elmacık kemikleri ve alın bölgesinde oluşan melazma denilen lekeler lazer sistemleri, kişinin cilt tipine uygun peelingler, mezoterapi, PRP, iğneli radyofrekans, kişiye özel cilt bakımları, cosmelan ve dermapen gibi uygulamalar ile gideriliyordu. Ancak bu uygulamaların en büyük dezavantajı uzun süreli olmaları ve hastaların devamlı gelip gittiği seanslar gerektirmeleriydi. Ama artık özellikle leke tedavisinde diğer tüm sistemlerden farklı çalışan Thulium Lazer ile tek seansta güzel sonuçlar elde edilebiliyor. Uygulama öncesi doktor tarafından yapılacak muayene ile leke durumuna göre alınabilecek sonuçlar konusunda bilgilendirme sağlanır. Thulium Lazer, özellikle güneş lekelerinde , hormonsal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan lekelerde, gebelik çatlaklarında ya da büyümeye bağlı çatlaklarda, doğum sonrası oluşan lekelerde ve çillerde olumlu sonuçlar veriyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir