- Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
- Annelere iyot desteği önemli
- ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
- Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
- Masum bir şikayet mi
- Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
- Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
- Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
- Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
- Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
Ekolojik yaşam gerekçesi

Sağlıklı bebekler doğurmak ve hastalıklardan uzak, enerjik, mutlu bir yaşam sürdürebilmek için ekolojik ürünleri hayatımıza almalıyız. Doğanın aslında bize ihtiyacı yok, bizim hayatta kalmak için doğaya, yaşadığımız bu harika dünyaya ihtiyacımız var. Dünyadaki yaşamın tersine bir hayat tarzını sürdürdükçe dünya da bizi yarattığı doğal felaketlerle kolayca üstünden silkeliyor, hiç bu açıdan düşünmüş müydünüz?
Neden ekolojik temizlik ürünlerini seçmeyi öneriyorum?
Çünkü son 100 yılda dünyaya zarar veren, su, hava, yiyecek sistemimize karışan 80bin’den fazla zararlı, kanserojen etki gösteren kimyasalı çevreye yaydık. Halen her gün tonlarca kimyasalı fabrikalardan doğaya akıtıyoruz. Son yüzyılda kanser, diyabet, Alzheimer, Parkinson vakalarındaki artışı önleyemiyoruz. Kanser ve kronik hastalıklar henüz doğumdan ve bebeklikten itibaren görülüyor. Hepsinin tek bir sorumlusu var. Bu da hepimizin bedenlerinde biriken sanayide kullanılan ağır metaller ve kimyasallar, tarım ilaçları, toksik kimyasal temizleyiciler, toksik kozmetik ürünleri ve tabii toksik kimyasal ilaçlar. Yaşlılıkta doğal olarak hastalanmayı kabul ediyorsanız bunun size sistemce dayatılan bir yargı olduğunu söylemeliyim. Dünyada en uzun yaşayan olarak belgelenen kişi 256 yaşına kadar yaşamış bir Çinli. Böbreklerimizin 1000 yıl süzme kapasitesi olduğunu söylesem şaşırır mıydınız? Bedenlerimizin tüm hücreleri her 7 yılda bir tekrar yenileniyor. Böylesine uzun yaşamaya ve iyileşmeye programlanmış değerli bir bedenimiz varken onu nasıl da hor kullanıyoruz? Stephen Hawking’e göre dünya 20 yıl daha böyle giderse insanlık kendi ipini çekecek. Zaten şu anda her 10 kişiden birinde kısırlık görülürken 20 yıl sonra bu değer 10 kişiden 8’e yükselecek. Çoğalamayacağız, yaşayamayacağız… İnsanlık için sanayici bilimin düşündüğü çözüm ise müthiş kimyasallarını kullanımdan geri çekmek yerine Mars’da koloni açmak için planlar yapmak!
Halbuki dünya şimdi tüm kullandığımız kimyasalları bırakırsak 20 yılda kendisini temizleyebilir diyor uzmanlar. Peki siz neyi seçiyorsunuz? Torunlarınızı görmeyi mi? Ya da soyunuzun sonunu mu görmeyi?
Ben çocuklarıma doğasıyla, yaşanabilir yeşil alanlarıyla, temiz suyuyla, temiz havasıyla, temiz gıdalar üretebilecek verimli topraklar bırakmayı hedefliyorum. Öldüğüm zaman arkamda bırakacağım eser dünyada kurtarılmış bir ekolojik alan olacak!
Ekolojik Temizliğin püf noktaları
Ekolojik yaşama geçmek düşündüğünüz kadar da zor değil. “Doğal Annelik Yolunda- Doğum ve Hamilelik” kitabımda sağlıklı bir bebek doğurmak için ekolojik yaşama geçişi adım adım anlatıyorum. Ekolojik temizlik ürünleri ve ekolojik kozmetik ürünlerinizi kendiniz bile kolaylıkla, evde yenebilir malzemelerden yapabilirsiniz. Yapacağınız şey tam bir ev detoksu olmalı. Evinizdeki havayı, suyu, yerleri, eşyaları, bedeninizi düşünerek kullandığınız tüm malzemeleri doğala çevirmek gerekiyor. Bunlardan en kolay dönüşüm temizlik ve kozmetik malzemelerini kendiniz yapmakla işe başlamak. Yapamazsanız organik yerli ve yabancı hazır temizlik ürünlerini de alabilirsiniz. Havada molekülleri asılı kalan kanserojen temizlik malzemelerinden evinizi arındırmak için areka, salon palmiyesi, kauçuk, İngiliz sarmaşığı, paşa kılıcı, aloe vera gibi bitkiler edinebilirsiniz.
Evde doğal temizlik için kullanabileceğiniz malzemeler şöyle:
• Karbonat: Sodyum bikarbonat. Hafif aşındırıcıdır, beyazlatıcı ve koku gidericidir. Yemek pişirirken de kullanılır.
• Çamasır sodası: Sodyum karbonat. Çok az miktarda yakıcı olup, beyaz toz halindedir. Su yumuşatıcı ve sabun köpürtücüdür. Çamaşır yıkarken beyazlatmak amaçlı kullanılır. Uygularken eldiven kullanın. Klorsüz olanı tercih edin.
• Sirke: Meyve veya tahılların fermentasyonu ile elde edilir. Asitli olması sebebiyle mikropları öldürür, yağları parçalar, mineral kalıntılarını çözer. Evdeki temizlikte elma sirkesi kullanabilirsiniz.
• Boraks: Su, oksijen, bordan oluşan doğal mineral. Antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özelliklidir, küflenmeyi önler. Yutulursa zehirlidir. Çocukların güvenliği açısından evde bulundurmuyorum. Bu kitaptaki tariflerde boraks da yer almıyor, internette Buğday Derneği’nin “Zehirli Maddeler Kullanmadan Evde Temizlik” yazısında borakslı tarifler bulabilirsiniz.
• Uçucu esansiyel, bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri parfümler ve temizlik malzemelerinde kullanılır. Antiseptik, antibakteriyel, mikrop öldürücü ve koku amacıyla kullanılır. Ev yapımı temizlik malzemelerine bir iki damla portakal, limon, elma, nane, lavanta vb. yağı damlatarak hoş kokmasını sağlayabilirsiniz.
• Bitkisel yağlardan elde edilen sıvı sabunlar (arap sabunu vb.): Hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara bitkisel sabunları tercih edin. Arap sabunu mutfak, tuvalet, yerler, çamaşırlar, leke çıkarıcı olarak pek çok yerde işe yarıyor. İçine birkaç damla esansiyel yağ ile harika kokuyor.
Şimdi gelelim doğal temizlik tariflerime:
• Basit Tezgah Temizleyici
2 adet sprey şişesi
Su, elma sirkesi, oksijenli su
Esansiyel yağlar
Yapılışı: Bu basit formülde bir sprey şişesine yarım su, yarım oksijenli su doldurun. Başka bir sprey şişesine de yarım su, yarım doğal elma sirkesi doldurun. Her ikisini de ardarda yüzeylere sıkın, 5 dk bekledikten sonra temiz bir bez ile silin. Hem elma sirkesi, hem de oksijenli su mikrop kırıcı özelliğe sahip. Ben kedilerim için mutfak tezgahlarında ve masada bu karışımları güvenle kullanmıştım. Elma sirkesi kokusu bir süre sonra uçup gidiyor. Güzel kokması için elma sirkeli suya birkaç damla lavanta, limon ya da portakal yağı damlatabilirsiniz.
• Çok Amaçlı Temizleyici
1 lt su
2 yemek kaşığı arap sabunu
Yarım bardak çamaşır sodası
Hepsini karıştırın. Alüminyum, fiberglas ve cilalı zeminler hariç yerlerde kullanabilirsiniz. Yağ lekeleri için içine bir yemek kaşığı sirke veya limon suyu ilave edin.
• Elde Bulaşık yıkama deterjanı
1 bardak kaynar su
1 bardak zeytinyağlı sabun tozu
1 yemek kaşığı karbonat
Hepsi bir tencerede eriyinceye kadar karıştırılır. Cam bir kavanoza konur. Jelimsi bir kıvam olması gerekiyor. Son durulama elma sirkesi ile yapılır.
• Makinede bulaşık yıkama deterjanı
¼ bardak deniz tuzu
20-30 damla mandalina ya da limon yağı (opsiyonel, yerine direk sıktığınız limon kabuklarını bulaşık makinası teline takabilirsiniz)
1 bardak karbonat
2 yemek kaşığı limon tuzu (büyükse rondodan çekin)
İlk önce deniz tuzuna mandalina yağını karıştırarak yedirin. Sonra sırayla karbonat ve limon tuzunu ekleyin. Nemli bir yerde topaklanma yapabilir, bu durumda kullanmadan önce tekrar rondodan geçirin. Makinede yıkama başına 1-1.5 yemek kaşığı kullanın. Daha iyi bir sonuç almak için üzerine 3 damla organik sıvı elde yıkama için bulaşık deterjanı damlatabilirsiniz.
Parlatıcı gözüne elma sirkesi koyun. Burada ev yapımı yerine market sirkelerini kullanabilirsiniz, tortusuz olması açısından. Ayrıca bir çay bardağının yarısına kadar sirke koyup düz olarak üst sepette makineye yerleştirebilirsiniz.
*Bu tariflere ek hijyen açısından boraks ekleyenler de var ancak çocuklar için tehlikeli bir kimyasal olduğu için ben kullanmıyorum.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
Oyun bağımlılığının her geçen gün yaygınlaştığını belirten uzmanlar, bu durumun...
- Eklendi Nisan 2, 2025
- 0
-
Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
Kadın kanserleri arasında önemli bir yere sahip olan rahim, rahim...
- Eklendi Mart 28, 2025
- 0
-
Annelere iyot desteği önemli
Boynun ön tarafında bulunan ve adeta tüm vücudun işleyişinden sorumlu...
- Eklendi Mart 24, 2025
- 0
-
‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan...
- Eklendi Mart 22, 2025
- 0
-
Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
Birçok ebeveynin, çocuklarının başarılı olmasını istediğini belirten uzmanlar, ancak bazen...
- Eklendi Mart 17, 2025
- 0
-
Masum bir şikayet mi
Çocuklarda karın ağrısı, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biridir....
- Eklendi Mart 12, 2025
- 0
-
Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kan şekerini düzenleyen...
- Eklendi Mart 4, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum