Yeni bir yılı ailecek karşılarken

1 Aralık 2018

Insanlık tarihinin en hareketsiz ve en rahatımıza düşkün döneminden geçiyoruz. Yiyeceklerimizi üretmek, ekip, biçmek yani elde edene dek bir çok faaliyeti hayata geçirmek bir yana, markete gidip almayı dahi zahmetli buluyor ve online sipariş veriyoruz. Araç kullananlarımız gideceği yerin en yakın kapısına, girişine doğru park etmeye, eğer çok yürüme mesafesi var ise, bazen oraya gitmemeye karar veriyor. Sinemaya gitmek için dahi bir kuşak öncemizde var olmayan alışveriş merkezlerine girmek zorundayız. Metro ile içerisine, araçla ise o merkezin otoparkına direk giriyoruz. İçeride ise yürüyen merdivenler bizi bir noktadan diğerine taşıyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün fakat inanıyorum ki modern şehir hayatı hareketsizlik ile hayatlarımıza damgasını vuruyor. 

Aralık ayı özellikle ikinci yarısında yeni yıl ruhu ile neşelenme ve yetişkinlerin hem kendileri hem aileleri için kararlar alma ayı olarak da bilinir. Senenin bu zamanında, hepimiz değerlendirmeler yaparız. Eskinin öğreticiliği, yeninin güzelliği, ümit dolu oluşu, şüphesiz bu aya damgasını vurur.

Bir sene kapanırken, en çok “yeni yıl kararı” alınan konulardan ikisi spor ve beslenme olunca, ben de Aralık ayı yazımda bundan bahsetmek istedim.

Gelin Ocak ayına çok iş bırakmayacak bir kaç kolay alışkanlığa Aralık ayında başlayalım: 

1. Hareket etme bahaneleri yaratalım.

Gündelik hayatımıza hızlıca sokabileceğimiz bir kaç ufak kararla bu maddeyi başarabiliriz. Kısa mesafelerde araç kullanmamak, gideceğimiz yere gelmeden önce erkenden araçtan veya toplu taşımadan inmek. Çocuğumuzla onun en sevdiği sporu yapmak. Her akşam 10 dakika beraber dans etmek gibi.

2. Kutlama tarzımızı değiştirelim

Bizim Gymy Kids de bir pastamız var. Yaz ise karpuzu, kış ise portakalları soyup süslüyoruz ve mumları bu meyvelere saplıyoruz. Dilek dileme ve pasta neşesi aynı. Pasta içeriği biraz farklı oluyor.

3. 10 bin adım daveti

Aile içerisinde ufak bir günlük adım düellosu başlatabilir, bu rekabetten her bir birey ayrıca karlı çıkabilirsiniz.

4. Dengeli ve Planlı Beslenme

Haftalık akşam yemeği menünüzü pazardan planlayabilirsiniz. Hatta biraz işi ilerletip çalışanların ve çocuğunuzun haftalık menülerine göz atarak akşam yemeklerinizi haftalık olarak planlayabilirsiniz. Ayrıca kendi içerisinde şöyle bir denge de hiç fena olmayacaktır: Bir gün etli bir gün etsiz baklagil veya sebze ağırlıklı akşam yemekleri, her gün değil ama bir gün dondurma, salep akşamı gibi.

Bir de ne zaman isterseniz o dönemi güzelleştirecek ve her dönem insana iyi gelen bir önerim var: yepyeni bir spora veya dansa başlayın.

Benim şahsen 2019 da gözüm Bujin Fight Club’da ve Dans Akademi’de.

Son olarak yılbaşı armağanlarımızdan bahsetmek istiyorum.

Her yıl 2.12 milyar ton çöp üretiyoruz, bunu şöyle özetlemek mümkün: Eğer tüm bu çöpleri kamyonlara doldursaydık, dünyanın çevresini 24 kez dönen bir konvoy oluştururdu Bunun arkasında yatan en mühim sebep ise satın alınan ürünlerin 99% ının 6 ay içerisinde çöpe atılıyor olması
(kaynak: www.theworldcounts.com)

Gelin bu yılbaşı, dev bir yılbaşı alışverişi yerine yeni bir tecrübe yani bir etkinlik, maç, konser bileti veya bir atölye  katılımı armağan edelim. Özel bestelenmiş bir şarkıya veya el yapımı bir hediyeye kim sevinmez.

Güzellik, sağlık ve inceliklerle dolu bir 2019 olsun!

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir