Olmazsa olmazlarım – Ece Kumkale

2 Ocak 2017

hassas_anne
2017’nin ilk yazısında çocuklarımı büyütürken benim en çok önem verdiğim 3 konudan bahsetmek istiyorum.Bu üç konu benim için olmazsa olmaz ve diğer her şeyden daha önemli.

Koşulsuz sevgi vermek
Çocuklarınıza koşulsuz sevgi verin. Onları doyasıya ve koşulsuzca sevin. Sevginizi sık sık belli edin ve sadece sözcüklerinizle değil davranışlarınızla da gösterin. Hayatınızda öncelik olduklarını hissetmeliler. Şu mesajı onlara vermelisiniz: “Sadece çocuğum olduğun için seni seviyorum. Seni sevmem için başka bir şey yapmana gerek yok. Seni sevmem için başarılı, akıllı veya itaatkar
olmana gerek yok. Kısacası seni sevmem için bir koşulum yok” Bu çocuğumuzun her istediğini yapacağız, ne yaparsa yapsın ona kızmayacağız şımartacağız demek değil. Tabii ki yaptığı yanlışların ve kötü davranışların bir sonucu olacak ama bu hiç bir zaman ona verdiğimiz sevginin azalması olmamalı.

Kesintisiz iletişim kurmak
Çocuğunuzla aranızda kesintisiz bir iletişim olmalı. Çocuğunuz size her şeyi anlatabilmeli ve size her ulaşmaya çalıştığında karşısında onu yargılamadan dinlemeye hazır birini bulmalı. Bunu başarmanın ilk koşulu çocuğunuzun hatalarına çok büyük tepkiler vermemeniz. Her yaptığı hayatı görmmezlikten gelin demiyorum ama her hata yaptığında ona çok kızarsanız hatalarının sonuçlarını çözmek için size gelmeyecektir.

IMG_3702

Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak
Hassas Anne kimdir derseniz size elinden gelenin en iyisini yapan annedir derim. Herkesin koşulları ve imkanları farklı. İyi bir anne bence çocukları için imkanları dahilinde elinden gelen her şeyi yapar ve yapmalıdır. Asgari ücretle geçinen bir anneyi çocuklarını organik gıdalarla beslemiyor veya çocuklarını klasik müzik konserlerine götürmüyor diye eleştirmek ne kadar doğru? Ama mesela bu anne de çocuklarının beslenme çantasına gofret koymaz da ev yapımı anne emeği bir kurabiye koyar veya yaşadığı şehirdeki ücretsiz tiyatroları ve konserleri araştırıp çocuklarını onlara götürebilir. İşte o zaman o anne kendi koşullarında çocukları için en iyisini yapmaya çalışmış en Hassas Anne oluyor.

IMG_5235

Geçtiğimiz günlerde 7 yaşındaki kızım Esin Kumkale bizi çok gururlandıran bir başarı kazandı. Onu
buradan tebrik etmek istiyorum. Esin yanında ailesi olmadan Galaxy Cimnastik Kulübü ile 4 günlüğüne İtalya’ya gitti. Torino’daki Uluslararası Ritmik Cimnastik Yarışmasında serbest rutinde birinci oldu ve altın madalya kazandı. Genel puanlamada da ikinci oldu ve gümüş kupa kazandı. Seninle gurur duyuyorum canım kızım. 7 yaşında başka bir ülkeye tek başına gitmen, 15 kişilik jürinin ve yüzlerce seyircinin karşısına çıkman bile büyük bir cesaret ve başarı öyküsü. Umarım azmin, çalışkanlığın ve spor aşkınla tüm Türk kızlarına örnek olursun. Dört yıldır haftada 4-5 gün toplam 20 saat antrenman yapıyorsun ve emeklerinin karşılığını almaya başladığın için çok mutluyum. Kızımı yetiştiren Galaxy Cimnastik Kulübü hocaları Yana Orlakis ve Alexandra Kumbasar’a çok teşekkürler.

2016 hepimiz için çok zor, çok yorucu ve çok acı oldu. Terör olayları ve şehitlerimiz her zaman akımızda yüreğimizde. Çocuklarımızın güvenliği ve geleceği için endişeliyiz.Bu koşullarda da moralimizi yüksek tutmak ve hayatımıza devam etmek zorundayız. Çocuklarımıza bunları yansıtmamak için lütfen onların yanında şiddet içeren haberleri seyretmeyin ve terör olaylarını konuşmayın. Hepimize umut, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir