- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
Emzirmede 12 Altın Kural ve Doğru sutyen seçimi-Ayşe Öner
Emzirme konusundaki hassasiyetimi beni tanıyanlar çok iyi bilir. Anne ve bebekte tıbbi olarak herhangi bir sorun yoksa; Anne ve Baba bebeği anne sütü ile besleme konusunda öncelikle oldukça istekli olmalıdır. Malum ilk haftalar her konuda Anne Baba için oldukça zor ve yeni bir süreç…
Ama unutmayalım istemek başarmanın yarısı. Ben de size yardımcı olacak; bu büyülü süreci destekleyecek 12 değerli altın kuraldan bahsedeceğim.
- Bebek doğduğunda ilk gün çok uzun süre emzirirseniz göğüs uçları morarır, şişer ve ertesi gün bebeğinizi hiç emziremeyecek hale gelirsiniz.
- Bebek emerken meme ucunuzun tamamı ve aeorolanın (meme ucunun etrafındaki koyu renkli kısım) büyük bir kısmı, bebeğin ağzı içinde olmalıdır. Emme başladığında anne meme ucunda ağrı hissedilebilir. Ancak emzirme süresi boyunca meme ucunun devamlı acıması bebeğin memeyi doğru kavramadığını gösterir. Meme ucunda acı duyulmasının nedeni, bebeğin dilini meme yerine meme ucuna karşı hareket ettirmesidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği görülür. Bebek sürekli emmez. Bir süre kuvvetli emip, kısa aralıklarla dinlenerek emmeyi sürdürür. Bu esnada siz de su içme ihtiyacı hissedersiniz, böyle hissettiğinizde anlayın ki bebek sizden süt alıyor. Emzirmeye başlarken kendinize de içecek hazırlayıp, yanınızda bulundurmalısınız.
- Göğüs uçlarınızı yalnızca su ile temizleyin. Temizliği sadece ihtiyaç varsa yapın, sürekli silmek yıkamak, kuru kalmayı engeller ve cildin doğal koruyucu özelliğini bozar. Göğüs uçlarınızı sıkça açık bırakın. Hava ile temas edip kurumalarına imkan tanıyın. İhtiyaç duyduğunuzda, göğüs uçlarınızı onaran, yumuşatan, rahatlatıp koruyan bir göğüs ucu kremi kullanabilirsiniz.
- İlk gün her göğüsten emzirme süresi 5-10 dakikayı geçmemelidir. Bebeğinizin emme performansını mutlaka değerlendirin çok kuvvetli emen ve hiç memeyi bırakmak istemeyen bir bebek ise, daha ilk gün göğüs uçlarınızı yaralayabilir. Ayrıca uzun uzun da emzirseniz 10 dakika da emse göğüslerinizde kolastrum miktarın fazla olmadığı için her iki durumda da alacağı miktar değişmeyecektir. Çok kuvvetli ve uzun emmek isteyen bebeklere 10 dakika ile sınırlı, bir göğüs ve diğer göğüs istediği kadar emzirilebilir, ancak mutlaka 10 DAKİKALIK ARALIKLARLA GÖĞÜS DEĞİŞTİRİLMELİDİR. Eğer uyuklayan ve ara ara emen bir bebek ise o zaman yarım saat bir göğüste kalmasına rağmen sadece 8 ila 10 dakika ancak emme performansı sağlamıştır. Bu bebeklerde bir öğün bir göğüs diğer öğün ise diğer göğüs verilebilir. Zaman içerisinde bu bebeklerin de emme arzusu güçlenecek, emmesi olgunlaşacak, daha güçlü ve uzun emmeyi başarabilecekler. Sizin de göğüs uçlarınızın hassasiyeti azalacak, toleransı artacak ve acımadan uzun süreler rahatça emzirme yapabileceksiniz. Özellikle ilk üç ay bebeğin memede kalış süresi uzun olabilir. Ancak daha sonraki aylarda memede kalış süresi kısalacak ve günde 4-5 defa emmek onun büyüyüp gelişmesi için yeterli olacaktır.
- İlk günler emzirme işi şok gibi görünse de ilerleyen aylarda kolay, kısa sürede ve ekonomik bir şekilde bebeğinizi sütünüzle en iyi şekilde besleyeceksiniz.
- Anne memesini emebilmesi için bebek meme ucunu damakla dili arasına sıkıştırabilmelidir. Oysa biberonla beslenme bebek için çok daha kolaydır, tek başına çene hareketleri biberondaki mamayı tüketebilmesi için yeterlidir. Bu nedenle bebek meme emmeyi öğrenene kadar biberon verilmemelidir.
- İlk emzirmelerde bebek aşırı ağlayabilir, uykuya dalabilir, ağzındakileri yutmayabilir ya da nasıl emmesi gerektiğini bilmeyebilir. Moralinizi bozmayın.
- Anne sütü ile bebeği beslemede en doğal yöntem olmasına rağmen, emzirme ve emmenin, anne ile bebeğin beraber öğrendiği bir süreç olduğunu unutmayın. Anne ve bebeğin öğrenmesi, deneyim kazanması haftalar alabilir. Derin uyuyan, özellikle gündüz uzun uyuyup gece uyanık kalan bebekleri, gündüz saatlerinde en çok üç saatte bir, emzirmek için uyandırın. Uyandırmak için üzerindeki giysileri çıkarın, konuşun, bezini değiştirin. Saçını okşama, gazını çıkartmak için sırtına vurma gibi çeşitli yöntemler de kullanılabilir.
- Emerken şapırtı sesi duyulması ya da yanakların içeri çekilmesi genellikle bebeğin yalnızca meme ucunu emdiğini ve ağzıyla yeterince meme dokusunu kavramamış olduğunu gösterir.
- Eğer bebek memeyi düzgün olarak kavramışsa, emzirme ne kadar uzun sürerse sürsün meme ucu zedelenmez.
- Bebek memeyi emerken, onu çekerek göğüsten almaya çalışmayın. Küçük parmağınızı ağzının kenarına koyarak dikkatini dağıtmaya çalışın, emmeyi bırakmıyorsa parmağınızı ağzının içine doğru itin ve dili ile vakum yapmasını engelleyin, emmeyi bırakacaktır.
- Bebeklerin doğdukları ilk günlerde emme düzeni kurmaya çalışmayın. İlk günlerde düzen düzensizliktir. Bebek sık sık emmek ister. Bu emme isteği açlıkla ilgili değildir. Kendini rahatlatmak ve oyalamak istemesindendir. Emmek ona büyük bir haz verir, güven duygusunun artmasını sağlar. Bebeğin sık emmesi, kandaki prolaktin seviyesinin artmasını ve sütün çoğalmasını sağlar.
Doğuma hazırlık kursunda emzirme konusunda da bilgilenmek ve emzirme için hazırlanmak bebeğinizle emzirme başlangıcı yaparken çıkabilecek sorunlar olduğunda bununla daha kolay baş edebilmenizi ve emzirmeden keyif almanızı sağlar.
Emzirme Sütyeni Seçimi
Doğumdan önce kendinize iki adet sütyen almalısınız, biri bedeninize göre, diğeri emzirmenin ilk günleri için. İki beden büyük sütyen almaya kalkışmayın; evet doğum sonrası sütünüz gelirken göğüsleriniz de hacım artışı olacak fakat sadece bir beden büyük sütyen aldığınızda arkada ki kopçaları ve askıları ile de büyüyebileceğini unutmayın, kapağı üstten tek elle açılanlar, ortadan açılanlara göre en kullanışlı olandır. Göğüslere askı genişliği, yan kısımları ile de iyi destek veren, kumaşının %100 pamuklu olması sütyenin en önemli özelliklerindendir. Ne hamilelik döneminde ne de emziklilik döneminde altları telli sütyenler kullanılmamalı çünkü göğüs dokusunda gelişen alveolilerinin(süt keseleri) baskılanmasına ve enfeksiyona sebep olmaktadır.
Olgun sütünüz oluşup, akış rahatladıktan sonraki bedeninize uygun sütyeni ise, doğumdan iki veya üç hafta sonra alabilirsiniz. 1 adet giyilmek, 1 adet kirli de, diğeri de yedekte olmak üzere 3 adet almalısınız.
Ürün kutusu Kutu
Emziren anneler için normal bir durum olan göğüsten süt sızması bazı durumlarda annenin hayatını olumsuz etkiliyor. Sağlıktan sosyal yaşama kadar birçok problemi beraberinden getiren sızıntılar, özel formülü ve güçlü yapısıyla Fres’h Soft göğüs pediyle sorun olmaktan çıkıyor.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum