- Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirme Yolları
- Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalı
- Çocuğunuzun vücudundaki morlukları dikkate alın
- Tatil sonrası okula uyum
- Sıcak havalar sizi de mi çarptı?
- Varislerden şikayetçi misiniz?
- Acil durum bavul listesi
- Emzirme hem anneyi hem de bebeği rahatlatır
- Sağlıklı uyku düzenini hayatınıza dahil edin
- Açık büfeye mesafeli duruş sergileyin
Bebekler için temas önemli

Üsküdar Üniversitesi Anne ve Bebek Ruh Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen 23 Nisan Dünya Bebek, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Günü Paneli’nde bebek, çocuk ve ergen ruh sağlığının önemine dikkat çekildi. “Altın dönem” olarak da adlandırılan 0-3 yaş arasındaki dönemde gelişimin çok hızlı ilerlediğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “En erken dönemde anne sütünü yeterli ölçüde alamamak, fiziksel temastan mahrum kalmak ve bu süreçte yaşanan olumsuzluklar ilerleyen zamanlarda birçok probleme sebep olabiliyor. Çocuklar kendilerini sakinleştiremiyor ve duygularını ifade edemiyor. Kaygı bozukluğu, stres yönetememe gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu durumlar aynı zamanda olması beklenen güvenli bağlanma ilişkisini ve gelişimini de sekteye uğratabiliyor.
Dünya genelinde çocuk ruh sağlığı alanında çalışmalar yürüten bilim insanlarının oluşturduğu uluslararası sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek 23 Nisan’ı Dünya Bebek, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Günü olarak belirledi. Üsküdar Üniversitesi Anne ve Bebek Ruh Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen 23 Nisan Dünya Bebek, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Günü Paneli’nde bebek, çocuk ve ergen ruh sağlığının önemine dikkat çekildi.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu’nun “Çocuk Ruh Sağlığının Geleceğimizdeki Yeri” başlıklı sunumunda erken çocukluk döneminde alınması gereken önlemlere dikkat çekti.
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, kliniğe başvuran anne ve babaların çocuklarından şikayet ederken “Biz anne babamızla böyle konuşamazdık. Çok saygısızlar. Biz hep dışardaydık onlar gibi ekran başında değildik ki. Zaten tuhaf giyiniyorlar ve tuhaf konuşuyorlar. Sorumluluklarını bilmiyorlar. Hiç ders çalışmıyorlar.’ şeklinde yakındıklarını söyledi.
Aristoteles de şikayetçiymiş…
Bugünden çok geriye gidildiğinde M. Ö. 350’de Aristoteles’in “Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar, yetişkinlere karşı saygısızlar, ebeveynlerine karşı çıkıp öğretmenlerini sinirlendiriyorlar” dediğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Aradan bunca zaman geçmesine rağmen bu döngünün hiç kırılmadığını ve değişmediğini fark edebiliyoruz. Bunun nedenlerini incelemeye başladığımızda kuşak farkları hiç değişmiyor. Bizler ne kadar içinde bulunduğumuz çağa adapte olmaya çalışsak da genelde kendi annemiz ve babamızla kendi çocuğumuz arasında sıkışıp kalabiliyoruz. Kuşaklar arasında önemli teknoloji farkları ortaya çıkıyor, sürekli kendini yenileyerek hayatımıza dahil oluyor. Bireyler aileler ve toplumlar her zaman hızlı bir şekilde uyum sağlayamıyoruz.” dedi.
Pandemide başvurular iki kat arttı
Özellikle pandemi sürecinin ruh sağlığını görünür kıldığını söyleyen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu dönemde ruh sağlığının önemi toplumca daha iyi bir şekilde anlaşıldı. Bu dönemde ruh sağlığı kliniklerine çok ciddi bir artış olduğunu biliyoruz. 2021 yılının Nisan ve Temmuz ayları verilerine göre 2019 yılının iki katından daha fazla bir başvuru olduğunu görüyoruz. Sadece Nisan ve Temmuz ayları arasında 200 bin genç yetişkinin ruh sağlığı alanına başvuru yaptığını görüyoruz.” dedi.
Altın dönemde temastan mahrum kalmak bebeğe zarar veriyor
Bebek, çocuk ve ergen ruh sağlığını etkileyen faktörlere de değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “En erken dönemde anne sütünü yeterli ölçüde alamamak, fiziksel temastan mahrum kalmak, 0-3 yaş arasında altın dönem olarak belirlediğimiz bir süreç. Gelişim bu süreçte çok hızlı ilerliyor. Bu süreçte yaşanan olumsuzluklar ilerleyen zamanlarda birçok probleme sebep olabiliyor. Çocuklar kendilerini sakinleştiremiyor ve duygularını ifade edemiyor. Kaygı bozukluğu, stres yönetememe gibi sorunlara yol açabiliyor. Güvende olamama. Aslında en temel ve en yaşamsal gereksinimimiz. Güven duygusu sağlıklı bir şekilde oluşamadığından dolayı hem ebeveynlerine hem de dış dünyaya yönelik güven duygusu zedeleniyor” dedi.
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, içerisinde bulunduğumuz 21. yüzyıldaki savaş, göç, çocuk işçiler, şiddet, istismar, ihmal, ebeveyn çatışmaları ve akran zorbalığı gibi sorunların da çocuk gelişimi ve ruh sağlığını çok olumsuz etkileyen gelişmeler olduğunu kaydetti.
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek bazı davranışlara da dikkat çekerek bunları kıyaslamak, etiketlemek, cezalandırmak ya da yalnız bırakmak, küçümsemek ya da aşırı övmek, korkutmak, tehdit etmek, sindirmek ve görmezden gelmek olarak sıraladı.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirme Yolları
Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam...
- Eklendi Eylül 29, 2023
- 0
-
“Hayat Askıda Kalmasın” sosyal sorumluluk projesi
Liv Hospital ve Gülmek İyileştirir Derneği ile birlikte tiroid, meme,...
- Eklendi Eylül 20, 2023
- 0
-
İşitme kaybının nedenleri
“Yenidoğan ve çocukluk döneminde genetik faktörler, anne karnındayken geçirilen enfeksiyonlar,...
- Eklendi Eylül 20, 2023
- 0
-
Cilt lekesi nasıl tedavi edilir?
Yaz aylarında güneş ışınları deniz suyunun da etkisiyle cildimizi daha...
- Eklendi Eylül 20, 2023
- 0
-
Bir Sağlık Markasının Yolculuğu
Liv markasını hayata geçirmek için çıkılan yolculukta, markanın kısa tarihçesini...
- Eklendi Eylül 13, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalı
Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için neler yapıyorsunuz? Özellikle okul dönemi ile...
- Eklendi Eylül 11, 2023
- 0
-
Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?
Ebeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve...
- Eklendi Eylül 6, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum