Dopamin orucu nedir?

2 Aralık 2019

Digital içerikler gün geçtikçe artıyor ve her gün bir içeriği tüketiyor. Her şey her an yenileniyor. Özellikle Silikon Vadisi’nin yeni trendi dopamin orucu…

ABD’de yapılan araştırmalar insanların her zamankinden çok daha fazla dijital içerik tükettiğini gösteriyor. Bu içerik tüketimi, beynin ödül algısını oluşturan bölümünü harekete geçirerek alışkanlık ve hatta bağımlılıkyaratıyor.

Silikon vadisinde de bağımlılıklara karşı “dopamin orucu” öneriliyor. Dopamin, beynin salgıladığı özel işlevli bir hormon. Beynin, öğrenme ve yeniliklere verdiği tepkiyi de kontrol ediyor.

Araştırmalar, nasıl son zamanlarda yeme alışkanlıklarını temel alan aralıklı oruç tutarak hücreleri yeniliyorsak, teknolojiden de belirli aralıklarla uzak durarak bağımlılıktan kurtarabiliriz, diyor.

Bu uygulamayı çalışan anneler olarak yapabilir miyiz, düşüncesiyle denemeye başladım. İş yerinde sosyal medyaya sadece öğle arası bakıyor. Eve geldiğimde de çocuklar uyuduktan sonra sosyal medyaya bakıyorum. Önemli veya acil bir telefon gelmediği sürece telefonumu da 21.30’dan önce açmıyorum. Eve 19.00’da geliyorum. Çocuklarla geçireceğim 2 saat olduğunu düşünürsem, en verimli olanını geçirmeye çabalıyorum.

Bu konuyu gündeme almamla başladı her şey. Yine de çok zorlandım. Şeker komasına nasıl giriliyorsa telefonumu aradım, acaba bir önceki postum kaç beğeni almış diye merak ettim. Kendimi tuttuğum veya tutamadığım günlerim oldu. Bu davranışımı yeni alışkanlık haline getirmek için altı ay çabaladım. Bu süreçte en çok çocuklarımdan destek aldım. Çocuklara ben siz evdeyken telefon bakmayacağım, eğer bakarsam beni uyarım dedim ve sorumluluğu onlara verdim. Sorumluluğu onlara vermemle, işim daha da zorlaştı. Sözümü tutan anne rolünde olmaya çabaladım.

Diğer bir yandan hayatımda hiçbir bağımlılığım yoktur. Bağımlılık bana acizlik gibi gelir. Bağımlı olduğumu düşündüğüm ne varsa hemen ona ne anlam yüklediğimi düşünür, o anlamı başka neyle bulacağıma kafa yorarım. Kahve bağımlılığıma keyif anlamını yüklemiştim, sabahları aç karnı kahveden aldığım keyfi başka ne yaparak sağlayabilirim, sorusuyla kahveye olan bağımlılığımdan da kurtuldum.

Telefona bağımlı bir anne görüntüsünden uzaklaşmak ve kendi beyin hücrelerimi korumak için dopamin orucumu altı aydır uyguluyorum. İlk başlardaki tüm sıkıntılarımın üstesinden bunu neden gündemime aldığım geldi. Bir de beni ele geçiren bir dünya, bu dünyanın içinde kurgusal yaşamak bana göre değil, bu felsefeyle bakınca da zor olan dopamin orucu, bir anda kolaylaştı.

Mutlaka öneririm. Bedenin için hücre yeniliyorsan, beynin için de yenileJ

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir