Bebek işaret dili

3 Ağustos 2015

Kendimi bildim bileli çalışmış, 2 çocuklu bir anneyken All’ın bir hediyesi olarak 17 yıl aradan sonra ailemize katılan Kaan bebek sayesinde bebek işaret dili ile tanıştım. Sürekli çalışmaya alışık olduğum için tüm boş zamanlarımda, Kaan uyurken veya en ufak bir fırsatını yakaladığımda internette bebeklerle ilgili siteleri araştırdım ve bunca sene sonra her şeyin nasıl farklılaştığını görerek hayretler içinde kaldım. Bebek işaret diline de yine böyle bir araştırmam sırasında rastladım ve çok ilgimi çekti. O günden itibaren bu konuya yoğunlaşarak sürekli okudum, araştırdım, izledim, Kaan ile tecrübe ettim ve çok inandım. Şu anda Kaan 7 aylık, yaklaşık 4 aylıktan itibaren belirli kelimeleri işaret dilinde kullanıyorum ve gözleri bana anladığını söylüyor, eminim kısa bir süre içinde de bana geri bildirimlerini gösterecek.

Mother holding baby hand ( Filtered image processed vintage effect. )

Deneyerek öğrenmek en inandırıcı ve en kolay öğrenilen yoldur. Ben de sizlerle bu yolla edindiğim tecrübelerimi paylaşmak ve bebek işaret dili ile ilgili farkındalık yaratmak istiyorum. Çünkü eminim hepinizin ilgisini çekecek.

Şarkı söylemek, dans etmek, parmaklarımızla yaptığımız hareketler tüm bebeklerin en çok hoşlandığı şeylerdir. Bebekler ve küçük çocuklar konuşmaya başlamadan önce işaretlerle iletişim kurabilirler. Bebeğinizin ilk üç yılı ileriki başarısında kritik bir rol oynar. Bebeklerin beyni ilk üç senede en hızlı gelişimini yaşar. Yapılan araştırmalar bebek işaret dilinin beyin gelişimi ve dil öğrenme becerileri üzerinde kalıcı ve pozitif bir etki yaptığını göstermiştir.

Bebek işaret dili işaretlerle kelimenin kendisinin söylenmesi ve tekrarlanması yolu ile bebeklerimizle iletişim sağlamaktan çok daha fazlasını yaparak okur-yazarlık konusunda güçlü bir temel oluşturur. Bebek işaret dilinden bahsettiğim tüm arkadaşlarımın ilk sorusu “Konuşmayı geciktirmez mi?” oluyordu. Amerika’da son 30 yılda yapılan araştırmalar bunun tam tersinin olduğu gibi birçok da yararının olduğunu bizlere gösteriyor. Aşağıda sizlere bebek işaret dili öğretilmiş bir bebeğin diğer bebeklere göre kazandıkları avantajları sıralayacağım:

* Daha çabuk konuşabiliyor, daha geniş kelime dağarcığına sahip olabiliyorlar.

* 2 yaşından önce daha uzun cümleler kurabiliyorlar.

* Daha yüksek IQ değerlerine sahip olabiliyorlar.

* Daha erken okuyabiliyorlar.

* Daha az sıklıkla öfke nöbetlerine giriyorlar (annelerin deyişiyle felaket 2’ler o kadar da felaket değiller).

* Sosyal açıdan daha öndeler.

* Hem anneler hem bebekler daha az endişe duyuyorlar.

* Bebekler duygularını işaretlerle gösterebiliyor ve büyüklerinin onlardan beklentileri karşısında hareketlerini kontrol edebiliyorlar.

* Beynimizin ön bölgesi kelimelerin anlamlarını sembollerle anlama bölgesi sembolik mimik ve işaretlerle ve onları tamamlayan kelimelerle aktive ediliyor ve bu anlamlı el hareketleri beynimizin yeni bir kelimeyi daha kolay algılamasını sağlıyor.

Yapılan araştırmalar bebek işaret dili bilmenin okul çağı çocuklarında, dikkat eksikliği olan çocuklarda, birkaç dil öğrenen çocuklarda, Down Sendromlu çocuklarda, otizmli çocuklarda ve sağır dilsiz çocuklarda çok faydalı olduğunu gösteriyor. Ayrıca işaret dili öğretmenler için de çocuklarla daha rahat iletişim kurabilmeleri açısından çok yararlı.

2

Zeynep Benli
Zeyland Yönetim Kurulu Üyesi

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir