Başarılı bir uyku

6 Şubat 2015

Yeni ebeveynler için uyku vaktini kabusa dönüştüren beş alışkanlığı öğrenin ve hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyacı olan uykuya kavuşun.

Oğlum yaklaşık 8 yaşındayken, uyku vaktinden endişelenmeye başlamıştım. Her gece onu yatırırken kendimi, terk edilmiş bir çocuk gibi ağlamasına hazırlardım. Her ne kadar, aç, susuz veya hasta olmadığını, iyi olduğunu bilsem de kalbim kırılırdı. Çoğu zaman vazgeçip, uyuklaması için onu, aşağı eşimle beraber oturduğumuz koltuğa geri götürürdüm. İyi niyetime rağmen tüm yeni ebeveynler gibi uyku tuzaklarından birine düşmüştüm. Bir çocuk psikoloğu, annelerin bebekleri ağlayınca kendilerini çok kötü hissetiklerini, çoğunun Ben annem gibi, bebeğimi yatağına yatırdıktan sonra odanın kapısını kapatıp, ağladığında görmezden gelmeyeceğim” dediğinden bahsediyor. Ama bazılarımız bunu abartıp, bebeklerin ağlamasının çok kötü bir şey olduğunu düşünüyor. Bunun sonucu olarak da uyku sorunları oluşuyor. Gerçekten de öyle! Biraz yönlendirilmeye ve belki de kararlı olmaya ihtiyacım vardı. Tanıdık mı geliyor? Bu ve buna benzer uyku sorunlarından kurtulmak adına hassas ama efektif yöntemler öğrenin.

1 Bebeğinizi uyutmak için beslemek veya sallamak
Bu döngüye girmeniz doğal çünkü bebeğinizi beslemek ve sallamak, başlarda yaptığınız tek şey (bez değiştirmenin yanı sıra tabii). Yeni doğanların her iki ila üç saatte bir yemek yemesi gerektiği ve uyku düzenleri düzensiz olduğu için genelde, yemek yedikten sonra uyuyakalırlar. Parents danışmanı ve Bebek 411 kitabının yazarı Ari Brown, “İlk birkaç aylık dönemde bebekler kendilerini sakinleştiremez ve kötü alışkanlıklar edinmez. Ama yaklaşık 4 aylık olduklarında, nörolojik açıdan gelişir ve uyku rutinleri oluşturmaya başlarlar” diyor.
Bu noktada, çocuğunuzu uyutmanın tek yolu onu beslemek veya sallamak ise bu bir sorun haline gelebilir. Bebekler geceleri genelde iki ila altı defa uyanır ve onu uyuturken ne yapıyorsanız, geceleyin huzursuzlandığında da aynısını yapmalısınız.

ÇÖZÜM Bebeğinizin uyku ile ilişkilendirebileceği yeni aktiviteler yaratın: Banyo yaptırın, pijamalarını giydirin, hikaye okuyun ve ışıkları kapatın. Eğer her akşam aynısını yaparsanız bebeğiniz, uyku saatinin geldiğini kavramaya başlar. Bebeğinizi çok uykusu gelmeden önce yatağa yatırmalısınız ki uyumayı kucağınızla değil, yatağıyla ilişkilendirebilsin.

2 Her ağladığında bebeğinizi kaldırmak
Tabii ki içgüdüsel olarak çocuğunuz ağladığında onu sakinleştirmek istiyorsunuz. Ve ilk altı ay boyunca bebeğiniz ağladığında yanına gitmelisiniz ki sizin yardıma geleceğinizi bilsin, ama kendi kendine sakinleşip sakinleşemeyeceğini görmek adına birkaç dakika bekleyin. Maalesef, bebekler büyüdükçe gözyaşlarını kendi yararlarına kullanabilirler. 9 aylık bir bebek önceki akşam ağladığında annesinin, uykuya dalana kadar ona oyun oynamasına izin verdiğini hatırlar.

ÇÖZÜM Kontrol listenizi bir düşünün: Acıktı mı? Susadı mı? Islakmı? Hasta mı? Eğer sadece onun yanından ayrıldığınız için ağlıyorsa, odadan çıktığınızda, beş dakikalık bir alarm kurun. Eğer beş dakikanın sonunda bebeğiniz hala ağlıyorsa yanına gidip onu rahatlatın ve tekrar alarmı kurun. Uyuyana kadar her beş dakikada bir onu kontrol edin. Bir sonraki akşam alarmı on dakikaya ayarlayın. İki veya üçüncü geceden itibaren bebeğiniz daha kolay uyuyakalmalıdır. Uzmanalra göre, “Ağlamak, bebeklerin kendilerini sakinleştirmeyi öğrenmelerinin bir yoludur ve onu yüzüstü bıraktığınız anlamına gelmemektedir.”

3 Gece beslemelerini uzatmak
Gemi seyahatindeki bir yolcu gibi, bebeğiniz de ihtiyacı olmasa bile gece yarısı atıştırmalarına alışır. Aynı zamanda, uyku döngüsünden çıkıp, tekrar uykuya dalabilmek için beslenmesi gerektiğini düşünmeye alışır.
Büyük ihtimalle ağlamasını dinlemektense, yanına gitmenin daha kolay olduğunu düşündünüz. Ama bebeğiniz 6 aylık olduğunda, hala istese bile (normal geliştiğine dair pediatristinizin onayı olduğu varsayılarak) gece yarısı beslemelerine ihtiyacı kalmamıştır. Büyük ihtimalle ve yüksek sesle diretecektir. Uzmanalar, bu noktada eğer geri adım atarsanız, düzensiz uykuyu devam etmiş olacağınızı belirtiyor. İsteğine bağlı gece atıştırmaları sadece uykunuzu bölmekle kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin gündüz beslenmesini de etkileyebilir. Uzmanlar, bu sürecin korkunç bir döngüye dönüşebileceği hakkında uyarıyor. Geceleri çok miktarda kalori alan bebeğiniz, gündüzleri fazla yemez ve bu yüzden geceleri tekrar acıkır. Gece beslemelerinin sürekliliği, katı yemeklere geçerken de sorun yaratabilir.

ÇÖZÜM Bebeğinize gündüz beslenmeyi teşvik etmek için yatmadan önceki yemekten sonra ‘mutfağı’ kapatın. Bunu yapabilmek için, ona verdiğiniz kalorileri adım adım azaltabilir veya emzirdiğiniz süreyi kısaltabilirsiniz. Ya da bir anda da yapabilirsiniz ve eğer emziriyorsanız, birkaç gece boyunca bebeğinizi babanın yatırmasını isteyin.

4 Gün içerisinde uyuklamak
Bebeğinizin sürekli bebek arabasında uyumasına izin vermeniz iş yaparken kolayınıza geliyor olabilir ama hareket halindeyken uyumaya alışan küçükleriniz, sonra yataklarında uyuma güçlüğü çekebilir. Bu durumda evde bir uyku sorunu oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca, hareket halindeyken uyumaları, şekerleme zamanlarını düzensizleştirecektir. Uzmanlara göre, Ebeveynler bebeklerinin istediklerinde uyumasına izin veriyor ancak bebeğinizin, ‘Bu benim dinlenme zamanım ve bu da benim uyanma zamanım’ düşüncesini kavraması oldukça önemlidir.

ÇÖZÜM Bebeğinizin ihtiyacı olan uyku süresini, zamanlarını ve şekerleme sürelerini bilin (aşağıda yer alan ‘Uyku Kılavuzu’na bakın). Olabildiğince yatağında şekerleme yapabilmesi için gününüzü düzenleyin. Eğer direniyorsa, geçişi yavaşça yapın. Günde bir şekerleme yapması için kendi yatağında uyuyakalmasına odaklanın ve sonra bütün şekerlemeler için aynısını yapın. Büyük ihtimalle, o evde uyurken, kuru temizlemeyi almaktansa kendinizi oyalayabilecek daha eğlenceli bir şey bulabilirsiniz!

5 Bebeğinizin geç yatmasına izin vermek
Küçük meleğinizi gözleri kapanmaya başlayana kadar uyanık tutmanın, daha uzu ve derin uyumasını sağlayacağını düşünüyor olabilirsiniz ama geç bir yatma saati bu düşüncelerinizi tam tersine çevirebilir. Uzmanlar, bebeklerin geç yattığında, aşırı yorulduklarını ve ardından uyuyakalmalarının daha uzun sürmesi nedeniyle daha uzun süre uyanık kaldıklarını belirtiyor. Yenidoğan bebeğiniz, uyku düzeni karıştığı için daha geç uyuyor olabilir, ama 3 veya 4 aylık olduklarında, akşam saat 7-8 civarı uyumaya hazır olurlar.

ÇÖZÜM Eğer bebeğiniz akşam daha erken saatlerde şekerleme yapıyorsa bunu uyku saatine dönüştürebilirsiniz: bebeğinizi yıkayın, pijamalarını giydirin ve yatağa yatırın. Ayrıca, yeni uyku saatini her seferinde 15 dakika ileri atarak, akşam saat 7’ye getirebilirsiniz. İyi geceler!

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir