YARATICILIĞINI GELİŞTİRMEK İÇİN 10 YÖNTEM

5 Aralık 2014

Çocuklar olağanüstü bir hayal gücüne sahiptir. Çocuğunuz yaratıcı güçleriyle doğar; ancak siz de onu legolarıyla farklı şekiller oluştururken, keşiflerde bulunurken ve resim yaparken izlemekle yetinmeyin. Aşağıdaki ipuçlarımızla yaratıcılığını geliştirmesine destek verin.

Ona malzemeler verin: Çocuğunuz, yaratıcılığının boyutlarından bağımsız olarak, yaratıcılığını ortaya koyabileceği fırsatlardan mutlaka faydalanacaktır. Bu yüzden ona çeşitli lego ve benzeri oyuncak, sanat ve elişi malzemesi ve müzik aletleri sağlayın. Oyuncak seçiminde, onun keşfetme ve deneme isteğine hitap edecek oyuncaklara ağırlık verin.

Çabalarını takdir edin: Çocuğunuz, yaratıcı çaba göstermek için sizin takdirinize ve cesaretlendirmenize ihtiyaç duyar. Etkilenmediğinizi düşündüğü bir şeye devam etmesi küçük bir olasılıktır. O yüzden onun yaptığı karton maketin ne olduğunu anlamasanız bile, çok beğenmiş gibi davranın ve size minderlerden yaptığı evi gösterdiğinde, ona kocaman bir öpücük verin. Yapabiliyorsanız, eserlerini ev dışında bir yerlerde sergilemesini sağlayın.

Ona yanlış yaptığını söylemeyin: Yaratıcı çocukların en sık karşılaştığı engeller arasında davranışlarının, hareketlerinin, soru ve cevaplarının diğer kişilerin tipik beklentilerine uymaması ve dolayısıyla, hatalı olarak değerlendirmeleridir. Birçok durumda, çocuğunuzun bu tepkilerini “ilginç” olarak değerlendirmeniz faydalı olacaktır. Elbette ki, çocuğunuzun sarı bir kazağa mor demesi yanlıştır; onu bu konuda uyarabilirsiniz ama küçük bir tencerenin aynı zamanda şapka olarak kullanılabileceğini önermesi ilginçtir. Bu tür fikirleri değerlendirirken vereceğiniz tepkileri dikkatli ve duyarlı bir biçimde seçin.

Ona sorular sorun: Yaratıcılığın büyük bölümü eski durumlara yeni gözlerle bakmayı ve çevresindeki dünyayı incelerken, alışılmış yöntemleri izlememeyi içerir. Çocuğunuz bu yeteneğini, sizin merak uyandıran ve düşüncesini harekete geçiren sorularınızla geliştirir. Örneğin ona, “Bana bu oyuncakla oynamanın farklı yollarını gösterebilir misin?” veya “Musluğu açtığında neler olabilir?” gibi sorular sorabilirsiniz.

Yeteneklerini tanıyın: Çocuğunuzun müzik, çizim, spor, dans ve hareket gibi alanlarda doğal yeteneklerini dikkatle takip edin. Bu yetenekler çocuğunuzun yaşamının erken evrelerinde ortaya çıkabilirler; onu oyun oynarken dikkatle izleyin ve eğilimi olduğunu düşündüğünüz etkinliklere yönlendirmeye çalışın.

Baskı yapmayın: Çocuğunuzun yaratıcılığa eğilimi olması yeterli değildir; bu yeteneği kullanmaktan hoşlanması da gerekir. Doğal olarak çocuğunuzun olağanüstü bir sesi olduğunu keşfetmek sizin için çok güzeldir ama çocuğunuzu diğerlerinin önünde gösteri yapmaktan hoşlanmaması, şarkı söylemek yerine yap-bozlara gömülmeyi tercih etmesi sinirinizi bozabilir. Fakat unutmayın; onu yaratıcı becerilerini kullanmasını gerektiren etkinliklere zorlamak, doğuştan getirdiği yetenekleri baskılayabilir. Yaptıklarından sıkıntı değil heves; rahatsızlık değil keyif duyması gerekir. Yaratıcı etkinlikler söz konusu olduğunda işbirliği baskıdan daha çok işe yarar.

Serbest oyunları destekleyin: Çocuğunuzun yaratıcı dürtülerini harekete geçirmek için birçok oyuncak, oyun ve başka materyal çok önemli olsa da, sahip olduklarıyla canının istediği biçimde oynaması da yaratıcılığını körükler. Yaratıcı ifadenin yönlendirilmesini gerektiren yapılandırılmış etkinlikler yerine, hiçbir sınırı ve engeli olmayan serbest oyunlar çocuğunuzun hayal gücüne tam bir uçuş alanı sağlar.

Örnek olun: Çocuğunuz sizi izleyerek ve taklit ederek birçok şey öğrenir. Yaratıcı ilgileriniz her neyse, onları büyümekte olan çocuğunuzla paylaşın ki, o da yaratıcılığı günlük yaşamın bir parçası olarak görebilsin. Belki resim yapmaktan, flüt çalmaktan, dikiş dikmekten veya kaymaktan hoşlanıyorsunuz. Çocuğunuzu sizi bir etkinliğin parçası olarak görmesi, sizin hevesinizin ona da bulaşmasını sağlayacaktır. Mümkünse etkinliğe onu da dahil etmeye çalışın. Paylaştığınız yaratıcılık, bu deneyimi onun için çok önemli kılacaktır.

Tutunmasını sağlayın: Yaratıcı çözümler gökten düşmez; çoğunlukla büyük bir deneyimin, birçok küçük başarı ve başarısızlığın sonucu olarak ortaya çıkarlar. Çocuğunuzu zorluk karşısında inat etmesi ve başarısızlıkları sürecin doğal sonucu olarak görmesi konusunda cesaretlendirin. Bir sorunu çözmek için farklı bir yol bulmak veya ev maketi inşa etmek için farklı materyaller seçmek yaratıcı deneyimlerdir. Ona yaratıcı çözüme ulaşana dek kendi yolunda serbest bırakın.

Sınırlarını kabullenin: Bu iki yönlü işleyen bir süreçtir. Çocuğunuzun yaratıcı becerilerini desteklediğiniz gibi bunlar için bazı sınırlar olduğunu da kabullenmeniz gerekir. Komşunun oğlunun güçlü bir sanatsal yeteneği varken, sizin çocuğunuzun bir çizgiyi zar zor çizebiliyor olması onun harikalığından bir şey kaybettirmez. Onu olduğu gibi, yaşıtlarıyla karşılaştırmadan kabul edin.

ÇOCUĞUNUZUN YARATICILIĞINI ATEŞLERKEN….
Söz konusu çocuğunuzun yaratıcı becerileri olduğunda, aklınızda tutmanız gereken birkaç önemli nokta vardır.
• Yaratıcılık orijinallikle ilgili olduğu için hayatın müzik, resim, bilim, öğrenme, oyun ve spor gibi birçok alanında ortaya çıkabilir.
• Çocuklar yaratıcı kapasiteleri açısından birbirinden farklı olsalar da, her çocuk bir şekilde yaratıcıdır. Sadece, bazı çocukların diğerlerinden daha çok cesarete ihtiyacı vardır; hepsi bu.
• Bazı yaratıcı süreçler aynı zamanda dağınıklık ve pislik demektir. Temizlik adına sürece müdahale etmek yerine, yüzeyleri ve mobilyaları gazeteler sererek koruyun ve çocuğunuza önlük veya eski giysiler giydirin.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir