- Annelere iyot desteği önemli
- ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
- Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
- Masum bir şikayet mi
- Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
- Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
- Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
- Belirtiler günler sonra bile başlayabiliyor!
- Çocuklar için güvenli diş tedavisi nasıl olmalı?
- Doğum sonrası iyileşme süreci: Yeni anneler için tavsiyeler
Kelime dağarcığını biraz artıralım mı?-Tuba Üstün
Bebek işaret dilini çocuğunuza öğretirken onu cesaretlendirmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. İşaretleri net anlaşılır olmasa da onunla iletişime geçmek için tahmin ettiklerinizi söylemeniz, işaret metodunu kullandığı için tebrik etmeniz ve mutlu olmasına eşlik etmeniz gerektiğini unutmayın. Yeni başlayanlar için 6 ay 5 yaş arasında kullanılan bebek işaret diline başlarken nelere dikkat etmemiz gerektiği bu yazıda… – Tuba Üstün- Bebek İşaret Dili Eğitmeni
Bir kere işaretleri öğrendikten sonra daha fazla kelime öğretme zamanı gelmiş demektir, biraz da bundan bahsedelim. Çünkü daha fazla kelime, çoğunuzun sizinle iletişime geçmesi için daha fazla fırsat demektir. Kelimeler ekleyerek çocuğunuzun eğitimini artırabilirsiniz, zeka seviyesinin yükselmesini sağlarsınız ve çocuğunuzun dikkatini daha fazla çekebilirsiniz. Yeni kelimeler eklerken, çocuğunuza fazla kelime bilgisi yükleyip onun aklını karıştırmakla, çocuğunuzun heyecanla sizi izlemesi arasında dengeyi sağlamalısınız.
Önce bir kaç tane yeni işarete odaklanmaya bakın ve bunlarla ilgili gün içinde cümleler kurun. Birçok işareti aynı anda gösterirseniz, çocuğunuzun aklının karışmasına sebep olabilirsiniz. Bir kaç tane işaret seçin ve çocuğunuzun bunu öğrenmesi için oyunlar yaratın, yemekler yiyin, yada kitap okuyup kelimeyi pekiştirin. Çocuğunuzun kelime dağarcığı gelişip size işaretleri gösterdikçe sizde yenilerini ekleyin.
Kelimelerde çeşitlendirme yaparak kelime dağarcığını artırabilirsiniz. Mesela oyuncağını ister misin derken, büyük oyuncak yada küçük oyuncak kelimeleriyle kullanabilirsiniz. Yada kıyafetten bahsederken, “t-shirt ünü giymek ister misin? yerine; çiçekli t-shirt mü yoksa hayvanlı t-shirt mü?” diyebilirsiniz. Sonra da hayvan kelimesini açıp, hangi hayvandan bahsediyorsanız onun adını söyleyebilirsiniz.
Çocuğunuz bir kere işaretlere alıştıktan sonra , artık işaretlerin zorluk derecesini artırabilirsiniz.
Her Gün Kullanılan Basit İşaretler
Her gün kullandığınız işaretler çocuğunuzun öğrenmesi en rahat işaretleridir. Bunlar çocuğunuzun günlük hayatının içinde olan kelimelerdir. Mesela insan ve hayvanları ele alırsak; anne, baba, kedi ve köpek çocuğunuzun kelimeleri öğrenmek için ilk önce kullanmak isteyeceği işaretlerdir. Yada nesneler olabilir, top, blok, lego, ayıcık, kitap, telefon. Bu kategorideki diğer işaretler, yemekler olabilir; süt, elma, su , pilav yada her gün yaptığı işler, mesela; hoşça kal demek, yatmak, banyo yapmak, iyi geceler demek, uyumak. Ne kadar da çok eylem yapıyormuş bizim miniğimiz. Bu kelimelerin hepsi çok kolaydır, çünkü görerek yapar ve nesneler ve objeler önündedir. Çok fazla çaba harcamasına gerek yoktur onun için.
Günlük kelimelerden sonra çocuğunuzun hayatında olan ama her gün kullanmadığı işaretlere geçeceğiz. Bu kategoriye hayvanlar çok güzel bir örnek, mesela kaplan, fil, zürafa. Yada araçlardan gemi, tren, otobüs. bu kelimeleri de en güzel kitaplardan ona anlatabilirsiniz. Yada flash kartlar kullanarak çocuğunuzun daha çok aklında kalmasını sağlayabilirsiniz.
Heyecan İşareti kolaylaştırır
Heyecan en önemli öğretme aracıdır. Çocuğunuzun bir obje hakkında heyecanlı olduğunu gördüğünüz zaman işte bu o işareti öğretmek için en iyi zamandır. İlgilendikleri objeleri çok çabuk öğrenirler.
Daha büyük çocuklarda işaretleri daha kolay öğrenirler. Bir kelimeyi size anlatmaya çalıştıkları zaman ona “bana işaretini gösterebilirsin” dediğinizde işareti bildiğini hatırlayacaktır ve size o nesneye benzer işaret yapmaya çalışacaktır. Bu da çocuğunuzun yaratıcılığının artmasını ve kendini anlatabileceğini fark etmesini sağlayacaktır.
İşareti nerden bulurum
Çocuğunuza bir şey anlatmak istediğinizde işareti bilmiyor olabilirsiniz. Ama eğer bilgisayar yada akıllı bir telefonunuz varsa benim web sayfama girip sözlük bölümünden bakabilirsiniz; http://www.derinanne.com/bebek-isaret-dili/sozluk.html Takıldığınız işaretleri en doğru şekilde göstermenizi sağlayacaktır.
Ev işaretleri
Sonuç olarak, siz de bilmediğiniz işaretler olduğu zaman kendi işaretlerinizi yaratabilirsiniz. Çünkü esas tema çocuğunuzun sizi anlaması. Ama bu işaretleri yaratırken sayıları fazla da artırmamaya bakın. Çünkü İşaretleri öğretirken esas olan her defasında aynı şekilde işareti göstermektir. Sayıları artırırsanız, kendi yarattığınız işaretleri unutabilirsiniz.
Bebek işaret dilinin beynin konuşmayı destekleyen bölümünü aktif halde tuttuğunu ve IQ seviyesini %12 ye kadar artırdığı bilimsel araştırmalardan biliniyor. Hem çocuğunuzun kendini ifade etmesini kolaylaştırmak, hem de aranızda eğlenceli bir bağ oluşturmaya başlamak için hadi sizde bebek işaret diline başlayın. Aklınıza bir şey takılırsa bana e-mail atabilirsiniz.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Annelere iyot desteği önemli
Boynun ön tarafında bulunan ve adeta tüm vücudun işleyişinden sorumlu...
- Eklendi Mart 24, 2025
- 0
-
‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan...
- Eklendi Mart 22, 2025
- 0
-
Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
Birçok ebeveynin, çocuklarının başarılı olmasını istediğini belirten uzmanlar, ancak bazen...
- Eklendi Mart 17, 2025
- 0
-
Masum bir şikayet mi
Çocuklarda karın ağrısı, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biridir....
- Eklendi Mart 12, 2025
- 0
-
Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kan şekerini düzenleyen...
- Eklendi Mart 4, 2025
- 0
-
Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk...
- Eklendi Şubat 21, 2025
- 0
-
Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
Yarı yıl tatilinin çocuklar için dinlenme ve bireysel gelişim fırsatı...
- Eklendi Ocak 24, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum