“Hayır!” demek yerine bunları deneyin

18 Nisan 2016

hayir-yerine-bunlari-deneyin-5

 

FUTBOL antrenmanı, doğum günü partileri ve market alışverişinin olduğu yoğun bir hafta sonunun akşamında evde aile arkadaşları-mızla yemek yiyorduk. Çocuklar, tek kelimeyle, delirmiş gibiydi: koşuş-turuyor, her sepetteki oyuncakları çekip çıkarıyor ve o sandalyeden bu koltuğa atlayıp duruyorlardı. Üç kızım da iki dakikada bir bana farklı bir taleple geliyordu. Neredeyse dinlemeden “Hayır,” diyordum.

Sonra 8 yaşındaki kızım dikkatimi çeken bir beyanda bulundu. Arkadaşına “Annem hep ‘hayır’ der,” dedi. Kızımın beni 7/24 bir “hayır” annesi olarak betimlediğini duymak şaşırtıcı ve kırıcı oldu.

Özellikle de en büyük kızımı kapıdan çıkarmak için acele ettiğim sabahlar ve uyku vakti civarı gibi günün stresli zamanlarında refleks haline gelmiş hayır cevabını kullandığımı itiraf etmeliyim. Yine de kızlarımın ihtiyaç ve isteklerini dinlemediğimi veya dikkate almadığımı düşünmelerini istemem. Ailemizde seslerinin, fikirlerinin yeri olduğunu bilmelerini istiyorum.

“Hayır-lılığım” hakkında bir şeyler yapabilmek için bir danışmanla görüştüm. Konuşurken iyi ve genellikle uslu olan üç kızım olduğunu anlattım: 8 yaşındaki Tuğçe, 5 yaşındaki Selin ve 2 yaşındaki Sare. Çocuklarımla büyük sorunlar yaşamıyorum, sadece günlük şeyler…Yine de bazen tüm talepleriyle başa çıkamadığımı itiraf etmeliyim; “hayır” demek de işe yarıyor. Danışman “‘Hayır’ deyip bırakmak veya çocukların ne yapmasına dair buyruklar vermek o an elverişli olabilir,” diyor. “Ancak bu hem beceri veya bağımsızlık anlayışlarını geliştirmez, hem de durumu güç mücadelesine çevirir.” Daha pozitif olma hedefime ulaşmak istiyorsam, kızlarıma daha çok güç ve sorumluluk vermem gerekiyor. Danışmanım, pozitif disiplin vermenin çocukların her yaptığının yanına kalması veya her şeye “evet” demeniz gerektiği anlamına gelmediğini açıklıyor. “Daha çok çocuklara kendi dünyaları üzerinde sizin de rahat edebileceğiniz katı ama koruyucu sınırlar dahilinde yaşlarına uygun kontrol fırsatları verir.”

Kulağa iyi geliyor, ama nasıl yapılır? İşte “hayır” ile zorlanırken kullanabileceğiniz üç strateji…

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir