ÇOCUĞUNUZ ARABADA NE KADAR GÜVENLİ?

5 Aralık 2014

Uzmanlara göre çocukların yüzde 85’i arabanın içinde güvenli değil. Sorularımızı cevaplayın ve geç olmadan çocuğunuzun otomobil içindeki güvenliğini sağlayın.

Çocuğunuzun oto koltuğu onu terletiyorsa, yüksekliği ayarlanırken zorluk çıkarıyorsa, kurulumu sürekli olarak yerinden oynuyorsa ne yazık ki çocuğunuzu güvenli olmayan bir oto koltuğunda seyahat ettiriyorsunuz demektir. Uzmanlar, yaptıkları kontrollerde 5000 oto koltuğundan sadece 14 tanesinin doğru bir şekilde monte edildiğini belirlemiş.
Hepinizin oto koltuğunu tek tek kontrol edemeyiz elbette ama doğru özelliklerini sizin için sıralayabiliriz. Şimdi kendinizi sorularımızı yanıtlamak için hazırlayın.

1. Oto koltuğunun ön tarafa doğru çevirebilirsiniz,
a. Çocuğunuz bir yaşında olduğunda ve dokuz kiloya geldiğinde
b. Çocuğunuz iki yaşına geldiğinde veya koltuğun maksimum boy ve kilo limitine ulaştığında
c. Arka koltuk çocuğunuzun bacaklarını sıkıştırdığında

2. Oto koltuğu için en güvenli yer arka koltuktur ve
a. Orta kısımdır
b. Sağ taraftır
c. Sol taraftır

3. Doğru mu, yanlış mı? — Arabanızda çocuk oto koltuğunu arabaya bağlama emniyet kemeri varsa, bağlanmalı.

4. Oto koltuğunun ayarlanışı,
a. Çocuğunuzun omuzlarının aşağısına göre ayarlanmalı ve koltuğun tüm dişleri yuvasına oturacak şekilde olmalı
b. Yeterli sıkılıkta ve koltuk kumaşıyla arasında bir parmak kadar mesela kalacak şekilde olmalı
c. Önden arkaya doğru normal konumunda olmalı

5. Bebeğiniz oto koltuğunda otururken kolları
a. Yukarıda olmalı
b. Aşağıda olmalı
c. Oto koltuğun modeline göre ayarlanmalı

6.Doğru mu, yanlış mı? – Yolculuk sırasında bebeğiniz ağlamaya başladığında, onu koltuğundan kaldırır birkaç dakika dikkatini dağıtmaya çalışın, daha sonra tekrar oto koltuğuna oturtturup rahat ettiğinden emin olun. Yolculuk sırasında onunla konuşarak dikkatini size vermesini sağlayın.

7. Çocuğunuzu oto koltuğundayken soğuk havalardan korumak için,
a. Oto koltuğuna oturtmadan önce bir kat daha giydirirsiniz
b. Onu oto koltuğuna yerleştirdikten sonra üzerine bir battaniye ya da montunu örtersiniz.
c. Onu sıcak tutacak bir oto koltuğu kullanırsınız.

8. Oto koltuğunuza yükseltici taktırmak için en doğru zaman,
a. Dört yaşına geldiğinde
b. 18 kiloya geldiğinde
c. Kilosu oto koltuğunun limit değerlerine geldiğinde

9. Çocuğunuz yükseltici kullanmayı ne zaman bırakacak
a. Sekiz yaşına geldiğinde
b. Boyu yetişkinler kadar uzadığında
c. Koltuğundan şikayet etmeye başladığında
10. Doğru mu, yanlış mı? Çocuğunuz 10 yaşına geldiğinde normal ön koltuğa oturabilir ancak hava yastıkları kapalı olmalı.

İlk oto koltuğunuzu alırken
Doğacak bebeğinize oto koltuğu almak için en doğru zaman hamile olduğunuz dönemdir. Altı aylık hamileyken oto koltuğu alabilirsiniz. Alacağınız ilk koltuğun hem bebeklik dönemine hem de iki, üç yaşına gelene kadarki dönemde kullanmak isteyeceksiniz. Bu konuda size vereceğimiz ilk tavsiye alacağınız oto koltuğunun ağır olması gerektiği. Ayrıca ilk alacağınız oto koltuğu bebeğinizi 9 kiloya gelene kadar taşıyabilme özelliği olmasının yanı sıra ilk etapta yenidoğanlar için özel aparattan taktırmalısınız. Bu aparat ilk etapta bebeğinizin koltuğa gömülmesini engeller, kolay taşınır ve kolay monte edilir. Ayrıca standart bebek arabasına da monte ederek kullanılabilir. Bebeklik dönemi sona erdikten sonra ona daha uygun bir oto koltuğuyla değiştirebilirsiniz. Ya da iki koltuğu aynı anda satın alabilirsiniz.

Cevaplar
1.B. Doğru cevap “Çocuğunuz iki yaşına geldiğinde veya koltuğun maksimum boy ve kilo limitine ulaştığında” olmalı. Yapılan araştırmalara göre bir ile iki yaşındaki çocukların koltuklarına doğru yerleştirilmediklerinde sonuç ölümlerle ve ciddi yaralanmalarla sonuçlanıyor. Uzmanlar farklı görüşleri ileri sürseler de Amerika Pediatri Akademisi’ne göre çocuk iki yaşına gelene kadar oto koltuğunun yüzü arka tarafa bakıyor olmalı. Çünkü özellikle ilk sene çocukların boyun ve omurilik bölümleri tam gelişmediğinden daha hassas olur. Yüzü öne dönük olan oto koltuklarında bir çarpışma anında çocukların boyun ve omurgaları zarar görebilir.
Koltuk bu şekildeyken ayaklarının ezileceğinden korkuyorsanız, endişe etmeyin. Bunun doğruluğunu kanıtlayan hiçbir araştırma yok.
2. A. Doğru cevap orta kısım olacak. Yapılan araştırmalara göre cam kenarına en uzak olan nokta oto koltuğu için en uygun yerdir. Bir kaza durumunda orta tarafta oturan çocukların yüzde 43 daha az yaralandıkları yine yapılan araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor.
Eğer iki çocuğunuz varsa boy, kilo ve yaşı göz önünde bulundurarak hangisinin daha çok korumaya ihtiyacı olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Onun koltuğunu orta kısma yerleştirdikten sonra hemen yanına da diğer koltuğu monte ettirebilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse arka koltukların üzerine monte ettirebilirsiniz ama koltuklarım çok iyi monte edildiğinden emin olmanız gerekiyor.
3.Doğru. Eğer otomobilinizde bunun için tasarlanmış bir emniyet kemeri varsa, onu mutlaka oto koltuğuna başlamalısınız. Bu emniyet kemeri 2002 yılından sonraki model için üretilmeye başlandı. Çocuğunuzun otomobil içindeki güvenliğini daha çok arttırmak için başvurulan bu yöntem sayesinde daha güvenli yolculuklar yapabilirsiniz.
4. A, B, C (Bu bir hileli soruydu!) Oto koltuğunun montajını ve kemerin ayarlanmasını uygun seviyeye göre ayarlamalısınız. Eğer kemerin sıklığı çocuğunuzu rahatsız ediyorsa, biraz daha gevşetebilirsiniz ancak çok fazla gevşetmemeye özen gösterin. Bunun yanı sıra oto koltuğunun emniyet kayışları düzgün olmalı. Bükülmüş ve gevşek emniyet kemerleri, bir kaza anında koruma görevini çok daha azaltır.
5. C. Öncelikle otomobilde oturma talimatlarını gözden geçirin. Genelde kolların aşağıda durmasını gerektiğini belirten bu talimatlarda önemli olan bebeği oto koltuğuna oturturken ve kaldırırken dikkatli olunması gerekir. Bu durumlarda bebeğinizin kollarının yukarıda olması en doğrusudur.
6. Yanlış. Bebeğiniz arabanın içinde ağladığında neden ağladığını düşünün, yerinden kaldırmayı sakın düşünmeyin. Bir müddet bu şekilde yolculuk edin. Uzmanlar, bebeğinizi güvenli bir şekilde oto koltuğunda olmadığına inandığınız zaman otomobili kenara çekmenizi tavsiye ediyor. Bebeğinizin altının temiz ve karnının tok olduğundan emin olduktan sonra düzgün bir şekilde tekrar yerine yerleştirip yolcuğunuza devam edebilirsiniz.
7. B. Montları çıkarın lütfen. Güvenlik kemeriyle çocuğunuzun arasında neden başka bir nesne koymak isteyesiniz ki? Bir süre sonra arabanın içi sıcak olacağından özel olarak bir ısıtıcı kullanmanıza gerek yok aslında. Çünkü bu sefer çocuğunuz aşırı sıcaktan şikayet edebilir. Oto koltuğuyla ilgili talimatlarda bununla ilgili bir standart bulunmasa da durum şartlarını, ne kadar süre yolculuk yapacağınızı ve araba ısısını göz önünde bulundurarak bir karar verebilirsiniz.
8. C. Bu konuda aceleci davranmayın ve çocuğunuzun koltuk yükseltme limitlerine geldiğinden emin olun. Çocuğunuz yeterli büyüklüğü geldiğinde yükselticiye geçebilirsiniz. Yükselticiler yardımıyla emniyet kemerini ayarlayabilir, çocuğunuzun güvenliğini sağlamayabilirsiniz. Bu yükselticiler emniyet kemerinin çocuğun boyun ve göğüs kısmına zarar vermesini önler.
9. B. Minyon çocuklar için kötü haber çünkü oto koltuğunu bırakmak için yeterli bol ve kiloyu sahip olmanı gerekir. Bütün çocuklar için en güvenli yer her zaman arka koltuktur ve 13 yaşına kadar mutlaka arka koltukta oturmalıdırlar. Oturma yüksekliği 74 cm, boyu yaklaşık 145 cm ya da vücut ağırlığı 36,5 kg oluncaya kadar çocuklar için bağlama sistemleri kullanmalıdırlar. Çocukların oto koltuğu değiştirmesi ya da oto koltuğunu bırakmaları yaşa göre değil, vücut ölçütlerine göre karar verilir. Yaşa göre değişiklik yapıldığında yüzde 45 risk almış olduğunuzu belirten uzmanlar, bu konuda dikkatli davranmanızı öneriyor.
10. Yanlış. Hava yastığı, erişkin yolcu, emniyet kemerini bağladığında ve çocuklar arka koltukta oturtulduklarında hayat kurtarır. Yetişkinler için hayat kurtaran hava yastığı, çocuklar önde oturduklarında, onların yaralanmalarına ve ölümlerine neden olabilir. Oto hava yastığı yumuşak bir yastık değildir. Açılıp şişme hızı saatte 321 kilometredir. Göz kırpma hareketinden bile hızlı olması sebebiyle, yastık bu hızla açıldığında yakınında bulunan kişilere zarar bile verebilir. Çocukların otomobil içindeki yerleşimi hava yastığı varlığında çok önemlidir. 13 yaşından küçük tüm çocuklar otomobilin arka koltuğunda oturmalıdır. Araçların ön panelinde hava yastığı ön koltuğa yakın olması sebebiyle yaralanma veya ölümler gerçekleşebilir. Hava yastığı olması açısından çocuk oto güvenlik koltuğunun arka koltukta kullanılması daha doğru ve güvenlidir.

0-3 Tazeleyin!
Doğru cevap verdiğiniz soru sayısı bu aralıktaysa, bir an önce bilgilerinizi güncellemelisiniz.
4-6 Biraz gayret!
Bilgilerinizin doğruluğuna güvenseniz de kötü bir sonuçla karşılaşmamak için yeniden gözden geçirmenizde fayda var.
7-10 Mutlu yolculuklar
Doğru verdiğiniz cevap sayısı bu aralıktaysa size iyi ve mutlu yolculuklar dilemekten başka söyleyecek bir şey yok.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir