Kadınların korkulu rüyası: Kanser

14 Temmuz 2015

Medical Doctor man and patient woman in hospital

Rahim ağzı kanseri
Rahim, şeklen armuta benzeyen, vajinanın sonu ile tüpler arasında yer alan ve asıl görevi 9 ay boyunca gelişmekte olan bebeğe ev sahipliği yapan bir organdır. Rahim ağzı, rahmin boyun kısmının (serviks) vajina içindeki parçasıdır. Bu kısmı oluşturan hücrelerden kaynaklanan kanserlere rahim ağzı kanseri denir.

 Risk grubu
Serviks (rahim ağzı) kanseri genellikle 30 yaş üstünde görülür; 65 yaşına dek kontrollerin devam etmesi önerilir. Bu yaşın üstündeki kadınların kanser taramasından çıkarılabileceği söylense de en azından 2 yılda bir rutin sağlık taraması sırasında serviks kanseri taraması da yapılabilir. Özellikle HPV enfeksiyonu çok önemlidir. HPV numaralarla anılan kalabalık bir virus ailesidir. Şu numaralı viruslar kanser açısından yüksek risklidir: HPV tip 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 ve 73. Diğer HPV tipleri genellikle siğil yapar ve kanser yapma olasılıkları sıfır olmasa da düşüktür.

Serviks kanserinin cinsel ilişki ile bağlantısı
Serviks kanseri olgularının çok büyük bir bölümünde HPV bulunmuştur. Bu virus cinsel ilişki ile bulaşır. Erken yaşta cinsel hayata başlayanlarda ve çok eşli yaşam biçimlerinde (kadın ya da erkek) daha sık serviks kanseri görülmektedir. Seksüel aktif olmayan kadınlarda, örneğin rahibelerde serviks kanseri nadirdir. Doğum kontrol hapı ve spiral kullanan kadınlar gebelikten korunmak için kondom kullanmadıkları için HPV ile karşılaşma olasılıkları yüksektir; bu nedenle serviks kanseri sıklığı artmıştır.

Serviks kanseri nasıl gelişir?
Cinsel hayatı başlayan bir kadın aşı olmadan ya da kondom kullanmadan seks yaptığında erkekten HPV virüsünü alır. Bu virüs rahim ağzındaki hücrelere bulaşır ve onların DNA’sını etkilemeye başlar. Servikal kanser önce hücre içinde başlar ve kanser gelişmeden önce displazi denen ve ciddiyeti değişen, premalign (kanser öncesi) değişiklikler olur. Eski isimleri olmasına rağmen daha sık bilinen CIN1, CIN2 ve CIN3 gibi aşamalardan geçer ve sonra kanser başlar. Uzun yıllar alan bu değişimler düzenli kontrollere giden bir hastada mutlaka erken evrede yakalanır. Serviks kanseri ortalama 10 yıl civarında gelişir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir