- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
- Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
Çocuğunuz için ‘Altın Nektar’: Ayurvedik anne sütü
Anne sütü kalitenizi nasıl anlarsınız?
Ayurvedik Tıp da doğanın ve 4 elementin gücüne inanış yadsınamayacak kadar önemlidir. Anne sütünün kalitesinni kaybetmesi de element dengesinin bozulmasıyla ilişkilidir.
Hava elementinin dengesizliğine dair bulgular: Süt sağıldığında elde yada sert bir zemin üzerinde mavimsi, siyah veya pembemsi bir renktedir. Tadı buruktur ve ağızda kolay yok olmaz. Az yağlı veya yağsızdır. Sulu, hafif, kurutucu, köpüklü veya kabarcıklı bir özelliğe sahiptir. Bebek böyle bir sütü emmekten mutlu olmayacaktır.
Ortaya çıkan rahatsızlıklar: Bebeğin vücudunda ve özellikle uzuvlarında kilo alma güçlüğü, sesinin kısılması, dizüri (ağrılı ve acılı idrar faaliyeti), kabızlık, şişkinlik, gaz, gözlerde rahatsızlanmalar ve kusma görülebilir.
Su ve toprak elementinin dengesizliğine dair bulgular: Süt sağıldığında solgun, görece tatlı ve/veya hafif tuzludur. Çok yağlı, kalın ve koyu kıvamlıdır. İlik sarısına, kas yağına veya kıvamlı bir ayçiçek margarini rengine benzer renktedir. Bazen tel tel ipliksi bir görünümüde bulunur. Bu süt annenin göğüslerinde sıklıkla ağrı, şişkinlik, sertlik, tıkanma gibi sorunlara yol açar ve annenin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Ortaya çıkan rahatsızlıklar: Aşırı ağız salyası, geniz akıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, nezle, grip, kulak akıntısı, kulak kiri, öksürük, nefes tıkanıklığı, apne, akciğerlerde rahatsızlık, göğüste hırıltı, yüz, boyun ve uzuvlarda terleme, genel uyku hali, tembellik, eklemlerinde katılık ve kusma görülebilir.
Ateş elementinin dengesizliğine dair bulgular: Süt sağıldığında mavi, siyah, bakırımsı renklerdedir, tadıldığında acı, ekşi ve buruk bir tada sahiptir. Hafif yağlıdır. Diğer sütlere oranla oldukça sıcaktır ve tuhaf bir kokusu vardır. Bu sütün sürekli üretimi önce anne sağlığını bozacak, annede yanma, ülser ve cilt sorunlarına yol açacaktır.
Ortaya çıkan rahatsızlıklar: Bebeğin beslenme borusunda ve miğdesinde yanma hissi, aşırı terleme, ishal, susama, vücudunda belirgin sıcaklık artışı, hafif seyreden ve nedeni açıklanamayan ateş, sarılık, huzursuzluk keyifsizlik hali, kusma.
Evde yapılabilecek Pratik Dosha Testi
Evde anne sütünün kalitesi ve hangi elementin dengesinden çıktığı kolayca tespit edilebilir. Bir cam bardağın tamamına su ile doldurulur. Daha sonrasında yeni sağılmış anne sütünden bir damla su dolu bu bardağa damlatılır ve yakın şekilde gözlemlenir.
Eğer süt damlacığı hızlı şekilde dibe batıyorsa, bu süt Kapha Dosha -Su-Toprak elementi artmış bir süttür ve kaliteli değildir. Annenin Kapha arttırıcı gıdalardan (taze meyve sebzeden zayıf yüksek karbonhidratlı beslenme, fazla et tüketimi, aburcubur, alkol vb zararlı alışkanlıklar) şiddetle kaçınması, Kapha arttıran eylemlerini değiştirmesi (hareketsizlik, uzun saatler oturma, TV seyretme, internette gezinme vb) gerekir.
Eğer süt damlacığı su dolu bardağın yüzeyinde yüzüyor, aşağı batmıyor, yayılma göstermiyor veya az yayılma gösteriyorsa, bu süt Vata Dosha-Hava elementi artmış süttür. Bebeğin kilo almasında yavaşlık gözlemlenmesi, gaz ve sancılardan yakınması, uyku problemleri yaşaması muhtemel olacaktır. Annenin Vata Doshasını dengeleyecek bir beslenme protokolü belirlemesi (doğru komplex karbonhidratlara ağırlık vermesi, yulaf sütleri, badem sütleri, badem ezmeleri, ceviz, tahin, pekmez, ghee yağı, süt ürünleri yemesi gibi) ve fazla hareketli aşırı enerji sarfettiren yaşam tarzından kaçınması gerekiyor.
Eğer süt damlacığı suya düşer düşmez sarımsı bir renk alıyor veya suyu çizgi çizgi sarı renge boyuyorsa, bu Pitta Dosha baskın -Ateş elementi yüksek bir sütdür ve annenin acı, ekşi, tuzlu gıdalardan kaçınması, sirke, sos, pastırma, sucuk ve sakatatları bırakması ve alkali bir yaşam şekli izlemesi tavsiye edilir.
Eğer süt damlacığı ılımlı bir hızda su içinde güzelce yayılıyor, dağılıyor ve homojen bir görünüm kaydediyorsa, bu süt çok iyi kalitededir ve 4 element dengesi çok yerindedir. Bu süt çok kıymetlidir ve bebek için mucizevi bir nektardır. Annenin beslenmesi ve yaşam şeklinin olduğu hali ile korunması esasdır.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
-
Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
“Ailemde hiç kanser yok, dolayısıyla risk unsuru taşımıyorum!”, “Herhangi bir...
- Eklendi Ekim 11, 2024
- 0
-
Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
Anne adaylarının hamilelik sürecinde çevrelerinden duydukları özellikle de ağrı, sancı...
- Eklendi Ekim 4, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum