Gupse Özay’dan çocuklara hediye

4 Kasım 2019

Jüpi ile tanışma zamanı

Biz Gupse Özay’ı Yalan Dünya isimli televizyon dizisiyle tanıdık. Sonra kendi yazıp yönettiği ve de oynadığı filmleri Deliha ve Görümce ile bizleri güldürmeye devam etti. Şimdi ise Jüpi ismini verdiği karakteriyle eğlenceli 2 çocuk kitabıyla karşımızda.

Söyleşi: Özge Lokmanhekim @ozgelokmanhekim

 

Çocuk kitabı yazmaya nasıl karar verdin?

Deliha serisini çocuklar çok sevdi. Bir anda çocuklarla ilginç bir iletişime geçtim. Bu da bende bir sorumluluk duygusu yarattı çocuklara karşı. O yüzden Deliha’nın ikinci filminde çok daha duyarlı bir film yazdım. Aşk yerine kariyere odaklanmasını sağlamak gibi. Üzerine Pixar’ın Ters-Yüz filminde “Üzüntü” karakterini seslendirdim. Çocuklar bu filmde de çok eğlendi. Bu projeler çocuklara daha da yaklaşmamı sağladı. Hali hazırda iki küçük yeğenimle olan yakın iletişimimde de çocukları güldürmeyi, heyecanlandırmayı çok sevip bunu becerebildiğimi gördüm.
Zaten kendi uydurduğum masal ve hikayelerim vardı. Film ve dizi izleyeceklerine biraz gıdıklanmak için kitap okusunlar, onlara kitap okunsun istedim.

Kitapların kahramanı Jüpi bezelye seviyor, Jüpi’nin yemek yapan bir babası, kitap okuyan bir annesi var. Seni çocukluk yıllarımızdan beri tanıyan biri olarak soruyorum, yoksa sen misin bu kitabın kahramanı?

Ben değilim. Ama her üretimimde tabii ki kendimden esintiler oluyor ister istemez. Gezegenler, uzay sevgisi, mahalleyle veya komşularla meraklı iletişim kuran kız benim. Ama babam mutfakta yemek yapmazdı açıkçası.Mutfağa babayı sokmamdaki amaç ise, çocuklar devamlı gördükleri şeyi normalleştirdiği için, normalleştirecekleri şeylerden birinin babanın ev işlerindeki desteği olsun dedim. Çok keskin değişiklikler insanda empatiyi azaltıp kabul etmeyi güçleştiriyor. O yüzden minik koyulan ayrıntılar doğru geliyor bana.

Komşunun ev terliği, sokak terliği olmak istiyor, asık suratlı birinin bıyığı, onu terk etmek istiyor. Çocukların bu kitapları okurken çok eğleneceklerine eminim. Peki sen bu kitapları ne amaçla yazdın? Onları güldürmek için mi yoksa biraz da farklı düşünmelerini sağlamak için mi?

Asıl amacım güldürmek. Ama küçük gizli amacım da; sokağa çıkmayan, sokaktan korkan, dijital dünyada çok vakit harcayan çocukların, bizim çocukluğumuzdaki gibi biraz dışarısıyla ilgilenmelerini sağlayabilmek. Gerçek insanları merak etmelerini istedim. Ne kadar gözlem, o kadar hayalgücü; ne kadar hayalgücü o kadar üretim demek bana göre.Bilgiyle değil hayal gücüyle dans ettirmek benim tarzım sanırım.

Jüpi’nin maceralarının devamı gelecek mi?

Jüpi’nin bir kitabı daha var. O birkaç ay sonra basılacak. Ondan sonra devam eder mi bilmiyorum. Çocuk kitapları dünyasında ben de öğrenciyim. Ama çocuk içerikleri kesinlikle devam etsin istiyorum. Yeni nesil beni biraz korkutuyor. Mutsuz olacaklar diye ahkam kesemem ama sosyal medya, dijital dünya, içeriklerdeki sığlık, çocuklardan hayal güçlerini alacak diye ödüm kopuyor. Çocuk kitapları dünyasında mükemmel bir zenginlik var. Her gün daha da zenginleşiyor. Bu tiyatroya son dönemdeki yükselen ilgi gibi çocuk kitaplarına olan bu ilgi de sevindirici. Ama bir sorum var babalara. Çocuk kitapları yazarları ağırlıklı olarak kadınlardan çıkıyor ve çocuklarına kitap okuyanlar genelde anneler. Doğru muyum?

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir