Okula başlama yaşı ve sınav stresi- Hassasanne Ece Kumkale

3 Mart 2016

Hayatımız boyunca sınavlara giriyoruz. Artık neredeyse kreşe bile sınavla yani bir değerlendirme ile giriliyor. Gerçi çoğu okul, sınavları ‘zor girilen ve herkesi almayan okul’ imajı çizmek için düzenliyor ama yine de sınavsız olmuyor. Son 2 hafta bizim evde de ilk konu sınavdı. Oğlum Alper seneye ortaokuluna başlıyor ve bu günlerde ortaokul bursluluk sınavları için okuldan okula koşturuyoruz. Tabii ki bunun yarattığı stresi inkar etmek mümkün değil. Neyse ki bu 2-3 haftalık dönem yakında bitecek ve ondan sonra 3-4 yıl sınav stresi yaşamayacaklar.

Üç çocuğumuzun da ilkokulu devlet okulunda okumasını tercih ettik ve yaşadığımız ilçedeki en iyi devlet okulunun yakınına taşındık. Biliyorsunuz devlet okuluna başlarken adrese göre kayıt olunuyor. Tabii çeşitli yollarla adresinizin tutmadığı okullara da kayıt olabilirsiniz ama biz böyle yapmayı tercih etmedik. Devlet okulunu tercih etmemizin nedeni çocukların biraz hayatı görmeleri ve yakınımızda böyle iyi bir okulun olmasıydı. Tabii 3 çocuğu özel okulda okutmak da herkes için mümkün değil. Ben eğitim bütçemizi ortaokul, lise veya üniversite için kullanmayı düşünüyorum. Bu yıllarda burs alma ihtimalleri de oluyor. Ortaokuldan itibaren bursluluk sınavları oluyor. Çocuklar bu sınavlarda aldıkları puanlara göre çeşitli oranlarda burs alabiliyorlar. Çoğu okul 4. ve 8. Sınıf öğrencilerine sınav yapıp burs veriyor. Yine de burs alma ihtimali çok düşük çünkü sınavlara çok fazla çocuk katılıyor ama burs yüzdesi çok az. Yine de bence veliler bu sınavları takip etmeli ve çocuklar da istekliyse sınavlara katılmalı. Burs kazanamasa da sınav tecrübesi de önemli. Sonuçta Türkiye’de yaşıyoruz ve sınavlar hayatımızın bir gerçeği. Dördüncü sınıftaki sınavlara girmese 8. sınıfta TEOG sınavlarından kaçış yok. Bursluluk sınavlarını takip edip çocuğunuzu bu sınavlara kayıt ettirmenizi tavsiye ederim.

10523573_10152494707547024_596546527556683017_n

Alper yaşıtlarından biraz ileri olduğu için yapılan değerlendirmelerden sonra anaokulu yerine ilkokul 1’e başlaması uygun görülmüştü ve 64 aylıkken birinci sınıfa başladı. O günlerde kafasından 2-3 basamaklı matematik işlemlerini yapıyordu, biraz okuyup yazıyordu ve derslerde zorluk çekmedi. Geçtiğimiz 3,5 yılda herhangi bir zorluk yaşamadık. Sınıftaki arkadaşları ondan 1 yaş büyük olsa da sosyal olarak da dersler açısından da sorun yaşamadı. Zaten not ortalaması 98. buraya kadar herşey iyi ama ben bu sene sınav döneminde Alper’in küçük olmasının dezavantajını yaşadığını fark ediyorum. Evdeki deneme sınavlarında en fazla 1 yanlış yapan çocuğum sınavlarda heyecanlanıyor ve daha fazla yanlış yapıyor. Bir yaş daha büyük olsaydı eminim daha farklı olurdu ve burs alma ihtimali artardı. Yine de başarılı ve güzel oranlarda burs teklifleri alıyor ama eminim bir yaş büyük olsaydı belki de tam burslu olarak okuyabilirdi.

Çocuğumuzu okula erken başlatalım mı?

Bu soruyla çok karşılaşıyorum. Oğlum 64 aylık, ikiz kızlarım 79 aylık ilkokula başladıkları ve ben bu konuyu uzmanlarla çok konuştuğum için bu soruyu cevaplayabilirim. Çok az çocuğun erken başlayabileceğini düşünüyorum. Çocuğun fiziksel, sosyal  ve bilişsel gelişimi yaşıtlarından çok ileri olmalı ve çocuk 45 dakikalık derse konsantre olup derse katılabilmeli. Siz çocuğunuzun bu özellikleri taşıdığını düşünseniz de mutlaka pedagog, rehberlik uzmanı ve anaokulu öğretmeninden de değerlendirme almanızı tavsiye ederim. Alper de böyleydi  o nedenle onu değerlendiren 3 uzman 64 aylık birinci sınıfa başlamasının daha iyi olacağını belirtmişlerdi. Ama şimdi 4. sınıfta ben kararsızım belki de bir sene sonra başlasaydı sınavlar açısından daha iyi olacaktı. Bunun yanında tabii eğer 1 sene geç başlasaydı okulda çok sıkılacağı ve belki de okuldan soğuyacağı olasılığını da kabul ediyorum. Alper kendinden 1 yaş büyük çocuklarla okuduğu sınıfında çok mutlu, sınıf arkadaşlarıyla çok iyi anlaşıyor, derslerde çok başarılı ve okula çok severek gidiyor. Sanırım bu noktadan sonra sınavlarda alacağı başarılardan çok buna önem vermek gerekiyor. Üç buçuk sene öncesine gitsek onu yine 64 aylık başlatırmıydık bilemiyorum. Eğitim sistemimiz ortalama çocuklar için dizayn edilmiş. Geriden gelen veya ileri çocuklar için çözüm yolları üretilmiyor. Bu çocukların velileri de öğretmenleri de çok zorlanıyorlar.

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir