Minik bir sporcunun 24 saati

1 Temmuz 2019

Bizim çocukluğumuz ve çocuklarımızın çocukluğunu çeşitli sebeplerle sık sık karşılaştırıyoruz. Eminim siz de elde yıkanan bezlerden, zor bulunan gıdalardan bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Teknolojik gelişmeler ve modern şehir hayatı, artık bizim çocukluğumuzda güçlük diyerek anılan birçok konuyu geride bıraktı.

Peki, bu kentleşme, gelişim ve modernleşme hem çocuklarımızın hem bizim fiziksel sağlığımızı nasıl etkiledi?

Öncelikle, özel bir çaba sarf etmezsek bir tam günü hiç hareket etmeden geçirmemizi mümkün kılan bir yaşantımız var. Aradığımız her gıda ve çocuk bakımını kolaylaştıran her türlü malzeme artık parmaklarımızın ucunda. Hem yetişkinleri hem çocukları, tam günü hareketsiz geçirecekleri, iş ve okul ortamlarına ulaştırmak için bir çok organizasyon hazır durumda. Yine cep telefonlarımızda çeşitli uygulamalar hiç zorlanmadan ve hiç hareket etmeden ulaşımımızı üstlenmeye talip. Çok fazla uyaran, çok fazla koruyucu ve katkı içeren türlü gıdalar ve keskin bir hareketsizlik, çocuklarımızın sağlığını her geçen gün artan bir hızla tehdit ediyor. Bu rüzgar, içinde yaşadığımız gezegene çok fazla çöp yaratmamıza, içinde yaşadığımız bedene ise hiç de iyi bakmamamıza vesile oluyor.

Peki ebeveynler olarak bizlerin üzerine düşen görevler neler? Eski zamanlardan hangi olumlu alışkanlıkları bugün ailemizin sağlığı için gündeme getirmeliyiz?

Sokak oyunları-spor:

Her mahallede bir park veya bahçe bulmak hala mümkün iken bazen birkaç oyuncak veya spor malzemesi ile en yakın parkta soluğu almak hepimize iyi gelecek. Havanın güzel olduğu bu yaz aylarında bazı akşam yemekleri parkta neşeli pikniklere dönüşebilir ne dersiniz?

Sefertası harekatı: 

Bu madde hepimize bir taşla iki kuş keyfi verecek, neden mi? Plastik atıkların gezegenimize verdiği zarardan sıklıkla bahsediyor, bunun önüne geçmek için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. Ufak sefertasları minik sporcuların hem temiz beslenmelerine hem de daha az atık oluşturmalarına vesile olacaktır. Düzenli uygulandığı zaman aile ekonomisi için de faydalı olduğunu düşünmüyor değilim.

Ya tabana kuvvet ya pedallara: 

Günümü planlarken mesafeleri yürüyerek veya bisikletle kat etmeyi tercih etmek yine hem bedenimiz hem de gezegenimiz için güzel bir adım.

 Sıkılmanın büyüsü: 

Eminim hepiniz ‘sıkı can iyidir’ şakasıyla en az bir kez karşılaşmışsınızdır. Gelin bu yaz biraz sıkılmaya izin verelim. Çocukların hiç sıkılmadan dopdolu günler geçirmelerini değil, daha yavaş bir yaz geçirmelerini hedefleyelim.

01Güzel bir yaz dilerim.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir