Hiperaktif değil, ev çocuğu

1 Ekim 2015

Çocukların hayatı, 1990’lı yıllarla beraber eve mahkûm oldu maalesef. Bu bir sosyal medya gönderisi olsaydı, sonuna da bir üzgün adam ifadesi koyardım.

Çocukların eve kapanması ile berber; enerjilerini atamadıkları, bütün gün evde yapacak bir şey bulamadıkları, beslenmemizin tümüyle yapaylaştığı ve teknolojinin hayatı olumsuz etkilediği gibi bazı sonuçlar yüzünden yaşam kalitemiz düştü.

Bazı çocuklar için durum biyolojisi ve kimyası ile gerçekten “Hiperaktivite” iken, bazıları sadece enerjilerini atamadığı için aileler tarafından “Hiperaktif” ilan edildi. Oysa onlar sadece pasif ev çocuklarıydı.

Okullar açılıyor. Büyük şehirlerin ev çocukları için evde ya da alışveriş merkezlerinde geçecek zorlu bir kış geliyor. Okul zamanı akademik kurslar (İngilizce, matematik vs…) kapıda. Dershanelerin akıbetini bilmiyorum ama muhtemelen benzerleri başka bir yüzle sahnede olacaktır.

Çözüm?

Çocuklar için güvenli bir kış bahçesi, park ya da oyun gurubu mu bulursunuz, bahçeli bir ev ya da site midir seçeneğiniz yoksa spor okullarında bir spor branşı ile en azından hafta sonları hareket etmesini sağlarsınız bilemiyorum…

Hiperaktivite, obezite, erken ergenlik, teknoloji k hastalıklar kapıda. Şimdi anne babalar olarak çözüm size kalıyor. Çocukların hareket etmesi gerekiyor. Sizin çözümünüzü siz bulacaksınız ama çocukları eve hapsetmeyeceksiniz.

Ya montunu giydirip, hastalanacak korkusu olmadan her gün parka götüreceksiniz, ya da bir spor merkezine.

“Sürekli hasta oluyor, ilaçla büyüyor, hep alerjik hep mızmız” demek yerine, oyun oynamalarını, enerjilerini doğru şekilde boşaltmalarını sağlamak, spor yapmalarını ve sağlıklı büyümelerini izlemek, ilaca ve hastaneye ayrılacak bütçeyle çocuklar için daha eğlenecekleri seçenekler oluşturmak sizce de daha mantıklı değil mi?

“Hiperaktif“ tanısı konmamış çocukları etiketlemeyin. Tanı konmadan, “sadece biraz hareketli“ de demeyin.  Bırakın sadece çocuk gibi çocuk olsunlar…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir