Bahar alerjilerinden korunma yolları

30 Nisan 2018

Eğer evde alerjik bir çocuğunuz varsa baharı herkes gibi coşkuyla karşılamayabilirsiniz. Havaların ısınması ile uçuşmaya başlayan polenler, alerjik çocuklar için öksürük ve hapşırma nöbetleri, burun, göz kaşıntısı, sürekli akan bir burun demek. Bir kaç basit önlemle çocuğunuz baharı daha rahat geçirecektir. Bahar alerjileri için doktorunuza göründüğünüzü, alerji testlerinin yapıldığını ve ilaç kullanmanız gerekiyorsa kullandığınızı varsayarak bahar alerjilerinden korunma yollarını sıralıyoruz.

Burnunu tuzlu su ile temizleyin
Burnumuz akciğerlerimizin hava filtresidir. Çocuğunuzun burnunu etkin ve doğru bir yöntemle temizleyerek polen ve alerjenlerin akciğerlere ulaşmasını önlemiş olursunuz. Bunun için doktorunuzun önereceği burun spreylerini kullanabileceğiniz gibi evde kendi hazırladığınız tuzlu suyu da kullanabilirsiniz.
Bir su bardağı kaynamış ılımış suya kabaca yarım çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonat koyun ve karıştırın. İşte ev yapımı burun spreyiniz hazır. Bunu (iğnesi çıkarılmış) bir enjektör ile çocuğunuzun burnuna sıkabilir; bu işlemi günde bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Bu sıvı ile sadece burnunu açmakla kalmaz aynı zamanda burun içindeki polenleri ve diğer alerjenleri de uzaklaştırmış olursunuz.

Her gece banyo yaptırın
Böylece bütün gün çocuğunuz, üzerine sinen kedi-köpek tüyleri, polenler ve ev akarından kurtulacak ve daha rahat uyuyacaktır. Ayrıca sıcak duş sayesinde tıkalı burunlar da açılmış olacaktır. Amerikan Alerji İmmünoloji Derneği, bahar alerjilerinden korunmak için alerjik çocukların bahçeden veya dışarıdan gelince kıyafetlerinin çıkarılıp, banyo yaptırılmalarını öneriyor. Banyo yaptırmadığınız takdirde dışarıdan gelen ve elbiseleri ile saçlarının üzerine yerleşmiş polenler ve alerjenler yatak çarşaflarına ve yastığa yayılır. Bu da tüm gece çocuğunuzun solunum yollarında uyarıcı etki oluşturarak öksürük, hapşırık gibi belirtilere yol açar.

Çocuklarınızı tütün ve mamullerinden uzak tutun
Bahar alerjilerinden korunma yollarından en önemlisi belki de bu madde. Çocuklarınızı sigara, puro, nargile gibi tütün ve mamullerinin içildiği mekanlardan uzak tutun. Açık havada içilen sigaralar, nargileler de buna dahil. Ne yazık ki nasılsa açık havadayız diye pek çok anne-baba çocuklarının yanında sigara içiyor veya başkasının içmesine izin veriyor. Oysa açık havada içilen sigara da çocuğunuzun astımını ve alerjik rinitini tetikleyebilir.
Evcil dostlarınızı da bahar alerjilerinden korunma önlemlerine dahil edin
Eğer evcil hayvanınız varsa mümkün olduğunca sık yıkayın ve onlarla temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın. Evcil hayvanlarınız, polenleri ev dışından içeriye taşıyabilirler veya sizin onların tüylerine karşı alerjiniz olabilir. Kedi ve köpeklerinizi mümkünse yatak odasına sokmayın.

Halıları kaldırın
Halılar, toz akarları ve polenler için iyi birer yuva oluştururlar. Bu yüzden eğer mümkünse halıları kaldırın halıları kaldıramıyorsanız, küçültün ve mümkün olduğunca sık temizleyin. Ev içerisinde özellikle yatak odasında halı, kilim ve battaniye gibi toz tutacak şeyler yerine deri, vinleks, vinil, parke ve pvc benzeri eşyalar kullanmaya çalışın.

Çocuklarınızı şapka ve gözlük kullanmaya teşvik edin
Çocuklarınızın dışarı çıkarken gözlük ve geniş kenarlı şapka kullanmasını sağlayın. Böylece polenlerden bir miktar korunabilirler.

Polen saatlerine dikkat
Polenlerin daha çok olduğu saatlerde arabada ve evde pencerelerinizi kapalı tutun. Özellikle sabah 06.00 ile 10.00 arası polenlerin en yoğun olduğu saatlerdir. Bu saatlerde evinizi havalandırmayın. Evlerimiz alerjisi olan çocuklarımız için bir sığınak gibi olmalı ve orada rahat nefes alabilmeliler.
Sıcak ve rüzgarlı günlerde polen artar. Böyle günlerde evi mümkün olduğunca havalandırmamaya ve çocuklarımızı dışarı çıkarmamaya çalışalım. Alerjik çocuklarımızı parka götürmek için rüzgarsız havaları tecih edelim. Park için en ideal saatler öğleden sonra saat 15.00 ve sonrası.

Çamaşırları içeride kurutun
Polen mevsiminde çamaşırları içeride kurutarak polenlerin çocuklarınızın kıyafetlerine, havlu ve çarşaflarına sinmesini önleyebilirsiniz. Islak ve nemli çamaşırlar ortamdaki polenleri kuru kıyafetlere göre daha fazla çeker. Bir kurutma makinesi edinmek akıllıca olabilir. Yüksek ısıda yapılan kurutma aynı zamanda akarların da ölmesine yol açar.

Klimalarınızın bakımını yaptırın
Bahar alerjilerinden korunma yollarından biri de klimalarınızın hava filtrelerini sık aralıklarla değiştirmektir. Klimalarınızın akımını periyodik aralıklarla yaptırın. Bakımı ve temizliği iyi yapılmış, filtresi yenilenmiş bir klima sizi fazla elektrik harcamaktan, çocuklarınızı alerjenlerden korur. Eğer imkanınız varsa alerjenleri tutan özel filtrelerden alın.
Ortamı içerideki havayı kullanarak temizleyen ve dışarıdaki havayı kullanmayan klimaları tercih edin.

Balık yağı kullanın
Omega 3 yağ asitlerinin alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkan lökotrienlerin miktarını düşürdüğünü gösteren çalışmalar mevcut. Omega 3 soğuk ve derin deniz balıkları, ceviz, keten tohumunda yüksek miktrada bulunur. Çocuklarınızı omega 3 zengin gıdalarla beslemeye özen gösterin.

Çarşaf ve nevresimleri sık sık ve yüksek ısıda yıkayın
Haftada bir kez çocuğunuzun nevresim takımlarını 60 derecenin üzerinde bir ısı ile yıkayın. Yüksek ısı, ev akarlarını ölmesini sağlar ve alerjenleri uzaklaştırır.

Elyaf yorgan ve yastık kullanın
Kuş tüyü, kaz tüyü ve yün yatak, yorgan ve yastıklar ev akarlarının yerleşmesi için mükemmel bir ortam sağlarlar. Bir çocuğun ortalama 10-12 saat uyuduğunu düşünürsek allerjik bir çocuk, eğer kaz tüyü veya yün bir yorganla uyuyorsa hayatının üçte birini bol miktarda ev akarı ile birlikte geçiriyor demektir.

Peluş ve tüylü oyuncaklarla vedalaşın
Peluş, tüylü ve içi doldurulmuş oyuncaklar bolca akar barındırır.

Giysi seçimine dikkat edin
Çocuklarınıza terletmeyen, pamuklu

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir