- Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalı
- Çocuğunuzun vücudundaki morlukları dikkate alın
- Tatil sonrası okula uyum
- Sıcak havalar sizi de mi çarptı?
- Varislerden şikayetçi misiniz?
- Acil durum bavul listesi
- Emzirme hem anneyi hem de bebeği rahatlatır
- Sağlıklı uyku düzenini hayatınıza dahil edin
- Açık büfeye mesafeli duruş sergileyin
- Dikkat eksikliğini artıran hatalı ebeveyn yaklaşımları
Bahar alerjilerinden korunma yolları

Eğer evde alerjik bir çocuğunuz varsa baharı herkes gibi coşkuyla karşılamayabilirsiniz. Havaların ısınması ile uçuşmaya başlayan polenler, alerjik çocuklar için öksürük ve hapşırma nöbetleri, burun, göz kaşıntısı, sürekli akan bir burun demek. Bir kaç basit önlemle çocuğunuz baharı daha rahat geçirecektir. Bahar alerjileri için doktorunuza göründüğünüzü, alerji testlerinin yapıldığını ve ilaç kullanmanız gerekiyorsa kullandığınızı varsayarak bahar alerjilerinden korunma yollarını sıralıyoruz.
Burnunu tuzlu su ile temizleyin
Burnumuz akciğerlerimizin hava filtresidir. Çocuğunuzun burnunu etkin ve doğru bir yöntemle temizleyerek polen ve alerjenlerin akciğerlere ulaşmasını önlemiş olursunuz. Bunun için doktorunuzun önereceği burun spreylerini kullanabileceğiniz gibi evde kendi hazırladığınız tuzlu suyu da kullanabilirsiniz.
Bir su bardağı kaynamış ılımış suya kabaca yarım çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonat koyun ve karıştırın. İşte ev yapımı burun spreyiniz hazır. Bunu (iğnesi çıkarılmış) bir enjektör ile çocuğunuzun burnuna sıkabilir; bu işlemi günde bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Bu sıvı ile sadece burnunu açmakla kalmaz aynı zamanda burun içindeki polenleri ve diğer alerjenleri de uzaklaştırmış olursunuz.
Her gece banyo yaptırın
Böylece bütün gün çocuğunuz, üzerine sinen kedi-köpek tüyleri, polenler ve ev akarından kurtulacak ve daha rahat uyuyacaktır. Ayrıca sıcak duş sayesinde tıkalı burunlar da açılmış olacaktır. Amerikan Alerji İmmünoloji Derneği, bahar alerjilerinden korunmak için alerjik çocukların bahçeden veya dışarıdan gelince kıyafetlerinin çıkarılıp, banyo yaptırılmalarını öneriyor. Banyo yaptırmadığınız takdirde dışarıdan gelen ve elbiseleri ile saçlarının üzerine yerleşmiş polenler ve alerjenler yatak çarşaflarına ve yastığa yayılır. Bu da tüm gece çocuğunuzun solunum yollarında uyarıcı etki oluşturarak öksürük, hapşırık gibi belirtilere yol açar.
Çocuklarınızı tütün ve mamullerinden uzak tutun
Bahar alerjilerinden korunma yollarından en önemlisi belki de bu madde. Çocuklarınızı sigara, puro, nargile gibi tütün ve mamullerinin içildiği mekanlardan uzak tutun. Açık havada içilen sigaralar, nargileler de buna dahil. Ne yazık ki nasılsa açık havadayız diye pek çok anne-baba çocuklarının yanında sigara içiyor veya başkasının içmesine izin veriyor. Oysa açık havada içilen sigara da çocuğunuzun astımını ve alerjik rinitini tetikleyebilir.
Evcil dostlarınızı da bahar alerjilerinden korunma önlemlerine dahil edin
Eğer evcil hayvanınız varsa mümkün olduğunca sık yıkayın ve onlarla temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın. Evcil hayvanlarınız, polenleri ev dışından içeriye taşıyabilirler veya sizin onların tüylerine karşı alerjiniz olabilir. Kedi ve köpeklerinizi mümkünse yatak odasına sokmayın.
Halıları kaldırın
Halılar, toz akarları ve polenler için iyi birer yuva oluştururlar. Bu yüzden eğer mümkünse halıları kaldırın halıları kaldıramıyorsanız, küçültün ve mümkün olduğunca sık temizleyin. Ev içerisinde özellikle yatak odasında halı, kilim ve battaniye gibi toz tutacak şeyler yerine deri, vinleks, vinil, parke ve pvc benzeri eşyalar kullanmaya çalışın.
Çocuklarınızı şapka ve gözlük kullanmaya teşvik edin
Çocuklarınızın dışarı çıkarken gözlük ve geniş kenarlı şapka kullanmasını sağlayın. Böylece polenlerden bir miktar korunabilirler.
Polen saatlerine dikkat
Polenlerin daha çok olduğu saatlerde arabada ve evde pencerelerinizi kapalı tutun. Özellikle sabah 06.00 ile 10.00 arası polenlerin en yoğun olduğu saatlerdir. Bu saatlerde evinizi havalandırmayın. Evlerimiz alerjisi olan çocuklarımız için bir sığınak gibi olmalı ve orada rahat nefes alabilmeliler.
Sıcak ve rüzgarlı günlerde polen artar. Böyle günlerde evi mümkün olduğunca havalandırmamaya ve çocuklarımızı dışarı çıkarmamaya çalışalım. Alerjik çocuklarımızı parka götürmek için rüzgarsız havaları tecih edelim. Park için en ideal saatler öğleden sonra saat 15.00 ve sonrası.
Çamaşırları içeride kurutun
Polen mevsiminde çamaşırları içeride kurutarak polenlerin çocuklarınızın kıyafetlerine, havlu ve çarşaflarına sinmesini önleyebilirsiniz. Islak ve nemli çamaşırlar ortamdaki polenleri kuru kıyafetlere göre daha fazla çeker. Bir kurutma makinesi edinmek akıllıca olabilir. Yüksek ısıda yapılan kurutma aynı zamanda akarların da ölmesine yol açar.
Klimalarınızın bakımını yaptırın
Bahar alerjilerinden korunma yollarından biri de klimalarınızın hava filtrelerini sık aralıklarla değiştirmektir. Klimalarınızın akımını periyodik aralıklarla yaptırın. Bakımı ve temizliği iyi yapılmış, filtresi yenilenmiş bir klima sizi fazla elektrik harcamaktan, çocuklarınızı alerjenlerden korur. Eğer imkanınız varsa alerjenleri tutan özel filtrelerden alın.
Ortamı içerideki havayı kullanarak temizleyen ve dışarıdaki havayı kullanmayan klimaları tercih edin.
Balık yağı kullanın
Omega 3 yağ asitlerinin alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkan lökotrienlerin miktarını düşürdüğünü gösteren çalışmalar mevcut. Omega 3 soğuk ve derin deniz balıkları, ceviz, keten tohumunda yüksek miktrada bulunur. Çocuklarınızı omega 3 zengin gıdalarla beslemeye özen gösterin.
Çarşaf ve nevresimleri sık sık ve yüksek ısıda yıkayın
Haftada bir kez çocuğunuzun nevresim takımlarını 60 derecenin üzerinde bir ısı ile yıkayın. Yüksek ısı, ev akarlarını ölmesini sağlar ve alerjenleri uzaklaştırır.
Elyaf yorgan ve yastık kullanın
Kuş tüyü, kaz tüyü ve yün yatak, yorgan ve yastıklar ev akarlarının yerleşmesi için mükemmel bir ortam sağlarlar. Bir çocuğun ortalama 10-12 saat uyuduğunu düşünürsek allerjik bir çocuk, eğer kaz tüyü veya yün bir yorganla uyuyorsa hayatının üçte birini bol miktarda ev akarı ile birlikte geçiriyor demektir.
Peluş ve tüylü oyuncaklarla vedalaşın
Peluş, tüylü ve içi doldurulmuş oyuncaklar bolca akar barındırır.
Giysi seçimine dikkat edin
Çocuklarınıza terletmeyen, pamuklu
Son Haberler
-
“Hayat Askıda Kalmasın” sosyal sorumluluk projesi
Liv Hospital ve Gülmek İyileştirir Derneği ile birlikte tiroid, meme,...
- Eklendi Eylül 20, 2023
- 0
-
İşitme kaybının nedenleri
“Yenidoğan ve çocukluk döneminde genetik faktörler, anne karnındayken geçirilen enfeksiyonlar,...
- Eklendi Eylül 20, 2023
- 0
-
Cilt lekesi nasıl tedavi edilir?
Yaz aylarında güneş ışınları deniz suyunun da etkisiyle cildimizi daha...
- Eklendi Eylül 20, 2023
- 0
-
Bir Sağlık Markasının Yolculuğu
Liv markasını hayata geçirmek için çıkılan yolculukta, markanın kısa tarihçesini...
- Eklendi Eylül 13, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl olmalı
Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için neler yapıyorsunuz? Özellikle okul dönemi ile...
- Eklendi Eylül 11, 2023
- 0
-
Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?
Ebeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve...
- Eklendi Eylül 6, 2023
- 0
-
YBY Woods, 9-10 Eylül tarihlerinde çocuklarla buluşuyor
Konserden festivale, tiyatrodan spora birçok kültür, sanat ve eğlence deneyimlerini...
- Eklendi Eylül 6, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum