- İlk kez anne olmak, birçok duyguyu beraberinde getirebiliyor!
- Bebeğin dünyayı algılama şeklini de etkiliyor!
- Okuldaki zorbalığın nedeni evdeki duygusal ihmal olabilir!
- Erken tanı ve işitme sağlığı
- 5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…
- Ağladıktan sonra öksürük krizine giriyorsa dikkat
- Topuk delme, yenidoğanlarda güvenli ve etkili bir yöntemdir!
- Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
- Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
- Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
Anneliğinle ilgili ne düşünüyorsun?

Yazan: Şirin Yelmen
İnsan beyni istesek de, istemesek de hep bir yığın düşünceler üretme peşindedir. Yaşam içeresinde bir sürü rolümüz olmasına rağmen en çok bizi besleyen, yaşamımızı şekillendiren rollerin başındadır annelik… Beynimiz düşünce üretme peşinde! Annelik rolünün sorumlulukları, yapılacaklar listesi de bu düşünce sistemine eklendi mi, hayat daha da karmaşıklaşıyor. Herkes kendi düşünce sistematiği ile bir akış yaşıyor. Bu akış bizi; her türlü maddi, manevi ve moral yapısı içinde sürükleyip duruyor.
Hayata bakışımız ile anneliğe bakışımız paralel gibi görünse de listeler uzadıkça, kaos büyüdükçe ümidimizi kırabiliyoruz.
Bize düşen ne mi? Bu düşünce sistematiğimizi eğitmek! Beyin düşünecek, biz bu düşünceyi olumlu düşünce yapısıyla iç dünyamızda karşılayacağız. Böyle bir makine olsa ne güzel olurdu değil mi? Hiçbirimiz eksik ya da yetersiz hissetmeden, her olayın içinde bize yarayacak kısmı bulur, yaşamın akışına dâhil olurduk. Olumlu yönde düşünme alışkanlığı edinme, bir yaşam felsefesidir.
Düşüncelerimizi iyi ve doğru yönde kullanabildiğimiz ölçüde varlığımızdan, çalışan annelik rolünden tatmin oluruz. Etrafıma bakınca üç tip anne görüyorum.
1-Geleneksel anneler, yeni şeyler öğrenmeye dirençlilerdir. Geleneksel olan bu kitle; rutinler, gelenekler ve yerleşik kalıpların tekrarı üzerine anneliğini oluştururlar. Değişime, yeniliğe ve öğrenmeye dirençlidirler. Yeni çağın çocukları bir başka deyip, problemi çocukta, çocuklukta ararlar. Kendi annelikleri için gelişmeleri gerektiklerini düşünemezler. Düşünseler bile gelişime uyum sağlamak için sürekli yeni şeyler öğrenmek zorunda kalmaktan hoşlanmazlar. “Sabit zihniyetli” annelik modeliyle yeni nesle annelik yapmaya çalıştıkları için çok zorlanırlar. Gelişim karşıtı tutumlarını, “anneliğin özünü korumak” argümanıyla savunurlar. Anneliğe kulaktan dolma sözlerle bakarlar. Başkalarının ne dediği, özellikle büyüklerin söylediği kavramlar, onlar için olmazsa olmazlardır.
2- Yenilikçi anneler, farklı deneyimlere yatkın, facebook gruplarına üye, merak ettiği her soruyu uzman kişilere sorarak öğrenen, annelik töreleriyle anneliğini geliştirmeyi seven açık akıllı annelerdir. Sürekli daha farklı ve daha iyinin arayışındadırlar. Kitap okurlar, dünyadaki uygulamaları takip ederler. Sosyal medyadaki gelişim platformlarını kendi anneliğine destek için kullanırlar.
3- Başarı odaklı anneler; ben yapamadım, yaşayamadım, çocuğum yapsın diyen, başkalarının anneliği ile kendi anneliğini yarışmayı seven, mücadeleci ve rekabetçi, sonuç odaklı, sosyal statüye ve karşılaştırmalı üstünlüklere önem veren annelerdir. ‘Alanında en iyi olmak’ üzerine kurulu bir dünyaları vardır. Başarı merkezli anneler gelecek odaklı olduğu için sürekli çocuklarının geleceğini düşünürler. Anneliğini kaliteli zaman gibi kavramlar üzerinden değil de başardıkları anlar üzerinden değerlendirdiler.
Yenilikçi anneler ile başarı odaklı annelerin en büyük farkı nedir? Yenilikçi anneler, kendini geliştirmeyi araç değil amaç olarak görürler. Bir gün sakinleşmek için yoga kursuna giderler, diğer gün annelik gelişim merkezlerine giderler. “Kendine bir şey katan” her etkinliği denerler. Yenilik peşinde koşarlar, sadece anneliğimi geliştireyim derdindedirler. Başarı odaklı anneler için ise gelişmek amaç değil araçtır. Çocuğunu geliştirerek başaracaklarına inanırlar. Çocuğun gelişimi için çocuğu o kurstan alıp, başka bir kursa gönderiler. Gelişimi değil, skor tabelasındaki sınav notunu, okul burs oranını görmek isterler.
Bu üç annelik tipini bize yaşatan kendi düşünce sistemizdir. Kimimiz düşünceyi akıl ile doğrudan bağlantılı görür: kimimiz de onu zekanın sınırları içinde bir tanımlamaya tabi tutarız. Düşünmek; bir yerde görmek, bir yerde işitmek, bir yerde duyumsamaktır. Hatta tüm bunların üzerinde yorumlamalara gitmek, düşüncenin en iyi tanımıdır da diyebiliriz.
İstediğimiz yaşam için zihnimizdeki düşüncelere odaklanmazsak, düşüncelerimizin esir ettiği yaşamı yaşarız. Geleceğine ve çocuğun için üstlendiğin role yeniden bakmak için düşüncelerini gözlemle ve anneliğindeki düşünce sistematiğini çöz! Bu sistematiği çözmek sizi rahatlatacak, karar alma mekanizmanızı kolaylaştıracaktır.
Son Haberler
-
Yoga & Wellbeing Festivali ile ruhunuzu dinlendirin
Yoga & Wellbeing Festivali: Workshopix ile Kaş’ta Zihnini ve Ruhunu...
- Eklendi Mayıs 10, 2025
- 0
-
İlk kez anne olmak, birçok duyguyu beraberinde getirebiliyor!
Anneliğin kimi zaman kaygı ve yetersizlik hissi yaratabildiğini, her kadın...
- Eklendi Mayıs 9, 2025
- 0
-
Bebeğin dünyayı algılama şeklini de etkiliyor!
Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın anne karnında başladığını belirten...
- Eklendi Mayıs 1, 2025
- 0
-
Okuldaki zorbalığın nedeni evdeki duygusal ihmal olabilir!
Son yıllarda özellikle ergenler arasında şiddet olaylarının arttığını belirten uzmanlar,...
- Eklendi Nisan 29, 2025
- 0
-
Erken tanı ve işitme sağlığı
Çocukların zihinsel olarak sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için işitme duyusu...
- Eklendi Nisan 23, 2025
- 0
-
5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…
Uzmanlar, dil ve konuşma gelişiminde en kritik dönemlerden birinin erken...
- Eklendi Nisan 18, 2025
- 0
-
Ağladıktan sonra öksürük krizine giriyorsa dikkat
Astım, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır ve dünya...
- Eklendi Nisan 15, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum