Anneliğinle ilgili ne düşünüyorsun?

1 Mart 2019

Yazan: Şirin Yelmen

İnsan beyni istesek de, istemesek de hep bir yığın düşünceler üretme peşindedir. Yaşam içeresinde bir sürü rolümüz olmasına rağmen en çok bizi besleyen, yaşamımızı şekillendiren rollerin başındadır annelik… Beynimiz düşünce üretme peşinde! Annelik rolünün sorumlulukları, yapılacaklar listesi de bu düşünce sistemine eklendi mi, hayat daha da karmaşıklaşıyor. Herkes kendi düşünce sistematiği ile bir akış yaşıyor. Bu akış bizi; her türlü maddi, manevi ve moral yapısı içinde sürükleyip duruyor.

Hayata bakışımız ile anneliğe bakışımız paralel gibi görünse de  listeler uzadıkça, kaos büyüdükçe ümidimizi kırabiliyoruz.
 
Bize düşen ne mi? Bu düşünce sistematiğimizi eğitmek! Beyin düşünecek, biz bu düşünceyi olumlu düşünce yapısıyla iç dünyamızda karşılayacağız. Böyle bir makine olsa ne güzel olurdu değil mi? Hiçbirimiz eksik ya da yetersiz hissetmeden, her olayın içinde bize yarayacak kısmı bulur, yaşamın akışına dâhil olurduk. Olumlu yönde düşünme alışkanlığı edinme, bir yaşam felsefesidir. 
 
Düşüncelerimizi iyi ve doğru yönde kullanabildiğimiz ölçüde varlığımızdan, çalışan annelik rolünden tatmin oluruz. Etrafıma bakınca üç tip anne görüyorum. 

1-Geleneksel anneler, yeni şeyler öğrenmeye dirençlilerdir. Geleneksel olan bu kitle; rutinler, gelenekler ve yerleşik kalıpların tekrarı üzerine anneliğini oluştururlar. Değişime, yeniliğe ve öğrenmeye dirençlidirler. Yeni çağın çocukları bir başka deyip, problemi çocukta, çocuklukta ararlar. Kendi annelikleri için gelişmeleri gerektiklerini düşünemezler. Düşünseler bile gelişime uyum sağlamak için sürekli yeni şeyler öğrenmek zorunda kalmaktan hoşlanmazlar. “Sabit zihniyetli” annelik modeliyle yeni nesle annelik yapmaya çalıştıkları için çok zorlanırlar. Gelişim karşıtı tutumlarını, “anneliğin özünü korumak” argümanıyla savunurlar. Anneliğe kulaktan dolma sözlerle bakarlar. Başkalarının ne dediği, özellikle büyüklerin söylediği kavramlar, onlar için olmazsa olmazlardır.
2- Yenilikçi anneler, farklı deneyimlere yatkın, facebook gruplarına üye, merak ettiği her soruyu uzman kişilere sorarak öğrenen, annelik töreleriyle anneliğini geliştirmeyi seven açık akıllı annelerdir. Sürekli daha farklı ve daha iyinin arayışındadırlar. Kitap okurlar, dünyadaki uygulamaları takip ederler. Sosyal medyadaki gelişim platformlarını kendi anneliğine destek için kullanırlar.
3- Başarı odaklı anneler; ben yapamadım, yaşayamadım, çocuğum yapsın diyen, başkalarının anneliği ile kendi anneliğini yarışmayı seven, mücadeleci ve rekabetçi, sonuç odaklı, sosyal statüye ve karşılaştırmalı üstünlüklere önem veren annelerdir. ‘Alanında en iyi olmak’ üzerine kurulu bir dünyaları vardır. Başarı merkezli anneler gelecek odaklı olduğu için sürekli çocuklarının geleceğini düşünürler. Anneliğini kaliteli zaman gibi kavramlar üzerinden değil de başardıkları anlar üzerinden değerlendirdiler.
 Yenilikçi anneler ile başarı odaklı annelerin en büyük farkı nedir? Yenilikçi anneler, kendini geliştirmeyi araç değil amaç olarak görürler. Bir gün sakinleşmek için yoga kursuna giderler, diğer gün annelik gelişim merkezlerine giderler. “Kendine bir şey katan” her etkinliği denerler. Yenilik peşinde koşarlar, sadece anneliğimi geliştireyim derdindedirler. Başarı odaklı anneler için ise gelişmek amaç değil araçtır. Çocuğunu geliştirerek başaracaklarına inanırlar. Çocuğun gelişimi için çocuğu o kurstan alıp, başka bir kursa gönderiler. Gelişimi değil, skor tabelasındaki sınav notunu, okul burs oranını görmek isterler.
Bu üç annelik tipini bize yaşatan kendi düşünce sistemizdir. Kimimiz düşünceyi akıl ile doğrudan bağlantılı görür: kimimiz de onu zekanın sınırları içinde bir tanımlamaya tabi tutarız. Düşünmek; bir yerde görmek, bir yerde işitmek, bir yerde duyumsamaktır. Hatta tüm bunların üzerinde yorumlamalara gitmek, düşüncenin en iyi tanımıdır da diyebiliriz.

İstediğimiz yaşam için zihnimizdeki düşüncelere odaklanmazsak, düşüncelerimizin esir ettiği yaşamı yaşarız. Geleceğine ve çocuğun için üstlendiğin role yeniden bakmak için düşüncelerini gözlemle ve anneliğindeki düşünce sistematiğini çöz! Bu sistematiği çözmek sizi rahatlatacak, karar alma mekanizmanızı kolaylaştıracaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir