- Ağız ve dişlerde ihmale gelmez 5 sorun!
- Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
- Beta mikrobu
- Sağlıklı bir hamilelik için…
- Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
- Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
- Aile arabası nasıl seçilir?
- Çoklu virüsler çocukları tehdit ediyor
- Çocuğunuz nöbet geçiriyorsa dikkat
- Çocuklar için psikolojik destek önerileri
Hamilelikte iyot ihtiyacı artıyor!

Bebeklerde zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorununa yol açan iyot eksikliği konusuna dikkat çeken Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak, “Hamilelikte yetersiz iyot alımı ilk üç ayda bebek kaybı, erken doğum, bebekte beyin gelişiminde anomaliler, mental fonksiyon geriliği, konuşma ve duyma problemlerine yol açıyor.” diyor.
İyotun döngüsü
İyodun büyük bir kısmı toprakta bulunuyor. Önemli bir diğer kaynak da buzullar. Yağan yağmur ve ırmaklar aracılığı ile topraktan alınan iyot, denizlere ulaşıyor. Buzullardan gelen iyot ile birlikte okyanus ciddi miktarda iyot barındırır hale geliyor. Bu nedenle deniz ürünlerinin hemen hepsi ciddi miktarda iyot içeriyor. İyot denizlerden buharlaşıp yağmur aracılığıyla yeniden toprağa ulaşıyor. Bu döngünün dışında kalan alanlardaki topraklar iyot açısından biraz daha şanssız. Topraklarında yeterli iyot bulunmayan ülkelerde, iyot eksikliği sorunu ortaya çıkabiliyor. Türkiye ise iyot yeterliliği sıralamasında okul çocukluğu döneminde orta düzeyde yeterliliği olan bir ülke. Ancak, hamilelik döneminde ise hala orta düzeyde eksik ülkeler arasında yer alıyor. Dolayısıyla, hamilelerin iyot düzeylerinin normal olup olmadığına dikkat etmeleri çok önemli hale geliyor.
İyot ihtiyacı ne kadar?
Bir kadının günlük ortalama 150 mikrogram olan iyot ihtiyacının hamilelikte günlük 200-250 mikrograma çıktığını ifade eden Doç. Dr. Oktay Kaymak, iyot içeren gıdaları da yoğunluk derecelerine göre “tüm deniz ürünleri, tavuk, yumurta, ıspanak, süt, elma ve tahıl ürünleri” olarak sıralıyor.
Lahanayı çok seviyorsanız, dikkat!
Vücudumuzun temel sistemleri için gereken bu önemli mineralin eksikliği yalnızca toprakta yeterli iyot bulunup bulunmamasına bağlı değil. Bazı besinlerin aşırı tüketimi de de iyot emilimini bozuyor. Bu besinlerin başında ise karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, turp ve şalgam geliyor.
Kadınlara uyarı
Kadınların tiroit bezinin düzgün çalışması iyot düzeyine bağlı. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak, tiroit bezinin sağlıklı çalışması ve yeterli tiroit hormonu sentezlenmesinin, vücutta karbonhidrat ve yağ metabolizması, bağışıklık sistemi fonksiyonları ile yumurtlama ve adet döngüsü gibi çok önemli fonksiyonların devamını sağladığını vurgulayarak “Kadınların iyot yetersizliği konusunda hassas olması gerekiyor” diye konuşuyor.
Hamilelikte iyot ihtiyacı artıyor!
Hamileliğin ilk üç ayında, bebeğin tiroit bezi çalışmıyor. Bu dönemde anneden gelen tiroit hormonları ile bebeğin ihtiyacı sağlanıyor. Üçüncü aydan itibaren bebeğin tiroit bezi çalışmaya başlar. Ancak yine de annenin tiroit bezinin normal çalışması ve annenin iyot düzeyinin yeterli olması bebeğin normal gelişimi için gereklidir. İyot; bebeğin beyin, endokrin sistemi ile kas ve iskelet sisteminin gelişiminde rol alıyor. Normalde kadında günlük ortalama 150 mikrogram iyot alımı gerekiyor. Ancak gebelik ve emzirme döneminde artan ihtiyaç nedeni ile günlük 200-250 mikrogram iyot alınmalı. Peki, iyot yeterliliğini bilmek mümkün mü? İyot düzeyinin istenen seviyede olup olmadığını tespit eden testler mevcut. Hamilelik döneminde rutin testler arasında sayılan tiroit fonksiyonları ve idrarda iyot düzeyini ölçen testler uygulanıyor.
Kalıcı zeka geriliği nedeni
İyot eksikliğinden en çok etkilenen sistem, bebeğin beyin ve sinir sistemi oluyor. Eksikliği anne adayının sağlıksız bir hamilelik geçirmesine ve bebekte kalıcı zeka geriliğine yol açabiliyor. Ancak yeterli iyot alımı ve tiroit fonksiyonlarının normal olması ile bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Hamilelik ve emzirme döneminde doktor önerisi ile yeterli iyot desteği sağlanmalıdır.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Ağız ve dişlerde ihmale gelmez 5 sorun!
Ülkemizde 5 yaş altı çocukların yüzde 80’inin ağzında çürük diş...
- Eklendi Mayıs 30, 2023
- 0
-
Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
İnfantil kolik; üç haftadan uzun süren, haftanın en az üç...
- Eklendi Mayıs 17, 2023
- 0
-
Selülitlere veda
İleri teknoloji selülit tedavileri ile tüm kadınların kâbusu olan portakal...
- Eklendi Mayıs 13, 2023
- 0
-
Beta mikrobu
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı,...
- Eklendi Mayıs 5, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir hamilelik için…
Doğru beslenmek, bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmemiz için hayatımızın her...
- Eklendi Nisan 24, 2023
- 0
-
Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
Baba ile olan iletişim, çocuğun yetişkinlikte de tüm ilişkilerini etkileyebiliyor…...
- Eklendi Nisan 17, 2023
- 0
-
Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
Çocukların büyüme ve gelişimlerinin izlenmesi, sağlıklı bir gelecek için kritik...
- Eklendi Nisan 13, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum