- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
- Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
Bayramda hamileler nasıl beslenmeli?
Kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda hamilelerin yapacağı beslenme hataları, bebeğin sağlığı açısından da olumsuzluğa neden olabiliyor. Anne adaylarının bayram tatilinde de fiziksel aktiviteyi ihmal etmemelerini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Emre Pabuçcu, hamilelerin daha rahat bir bayram tatili geçirmesi için dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Kırmızı et tüketiminin püf noktaları
Gebelikte kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri etin hazırlanma ve pişirilme koşullarıdır. Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanların eti insan sağlığını bozan mikroorganizmalar taşır. Bu nedenle güvenilir ve sağlıklı olduğundan emin olunan kırmızı etler tüketilmelidir. Gebelikte kırmızı et tüketimi günlük 100-120 gramdan fazla olmamalıdır. Kırmızı et sindirimi zor bir besin olduğu için gereğinden fazla tüketilirse midede şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerine yol açabilir. Kırmızı et tüketiminin önemli püf noktalarından bir diğeri etin içeriğindeki demirden iyi bir şekilde yararlanabilmek ve demir emilimini artırmak için yanına salata, sebze ya da taze sıkılmış portakal suyu gibi C vitamininden zengin besinler eklenmelidir. Etten maksimum faydayı alabilmek için de mümkünse C vitaminiyle tüketmek gerekiyor. Özellikle anne adayları kırmızı etin iyi pişmiş olduğundan emin olmalı ve asla yarı pişmiş ya da çiğ et tüketilmemelidir.
Bol bol su tüketin
İnsan hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde başrolü üstlenen suyun önemi, gebelik döneminde daha da artar. Normal bir insan günde 2-2,5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3-3,5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar. Gebelik döneminde sıvı alımı hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Kurban Bayramı ziyaretlerinde gerek ikramlar öncesi gerekse ikramlar sırasında bol bol su tüketilmelidir. Bu sayede midede şişkinlik oluşturularak yemeklerin tüketim miktarı az oranlarda tutulabilir.
Çay ve kahveden kaçının
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen içecekleri de gözden geçirmekte fayda var. Çay, kahve, kola gibi asitli ve kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketiminden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Çay, içerdiği “tein” maddesiyle demir eksikliğine açarken kahvede bulunan kafein ise fazla miktarda alınması durumunda gebelikte düşüklere sebebiyet verebilir. İçilecekse günde bir fincanı geçmemek koşuluyla Türk kahvesi içilebilir. Filtre kahveden de kafein oranı yüksek olduğu için uzak durulmalıdır. Bunlar yerine katkı maddesi içermeyen ıhlamur, kuşburnu, papatya, nane-limon gibi bitki çayları çok daha iyi tercihler olacaktır. Tüm bunlara alternatif olarak su ya da maden suyu da tüketilebilir.
Sütlü tatlıları tercih edin
Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınılmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Bu yüzden şekerli, unlu ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bayramlarda her misafirlikte ikram edilen baklava, çikolata ve pastaların aşırı tüketimi gebelerde; gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabilir. Bu nedenle konuk olunan her evde ikram edilen tatlıları tüketmemek, çikolata, baklava gibi tatlılar yerine mideyi yormayacak olan sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Düzenli egzersiz yapın
Anne adayları bayram tatilinde de fiziksel aktiviteyi ihmal etmemeliler. Yemeklerden sonra kısa bir yürüyüş veya bulunduğunuz yerin imkanlarına göre yüzme, aerobik yapabilirsiniz. Hamilelik süresince doktorun öngördüğü spor veya egzersizleri ihmal etmemek rahat bir gebelik için önemlidir. Bayram tatili boyunca sürdürülen egzersiz veya spor programının terk edilmemesi gerekir. Planlı yapılan egzersiz, kilo kontrolüne yardımcı olurken metabolizma hızını da artırmaktadır. Sırt ve bel ağrılarını azaltmak, doğum için gerekli kasları çalıştırmak, sindirim sistemini düzenlemek için düzenli egzersiz programı aksatılmamalıdır.
Kilo kontrolünüzü kaybetmeyin
Bayramın rehavetine kapılıp tüketilen besinlerde aşırıya kaçmamak ve doğru beslenmeden ödün vermemek önemlidir. Bayram boyunca yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Öğünlerde salata, sebze yemeği gibi besinler ön plana çıkartılmalıdır. Ana yemeklerin yanında sunulan pilav, makarnadan uzak durmak kilo kontrolü için önemlidir. Küçük porsiyonlar şeklinde beslenerek ara öğünlerde kuru meyve, süt, ayran tercih edilmelidir.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
-
Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
“Ailemde hiç kanser yok, dolayısıyla risk unsuru taşımıyorum!”, “Herhangi bir...
- Eklendi Ekim 11, 2024
- 0
-
Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
Anne adaylarının hamilelik sürecinde çevrelerinden duydukları özellikle de ağrı, sancı...
- Eklendi Ekim 4, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum