- Dikkat eksikliğini artıran hatalı ebeveyn yaklaşımları
- Ağız ve dişlerde ihmale gelmez 5 sorun!
- Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
- Beta mikrobu
- Sağlıklı bir hamilelik için…
- Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
- Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
- Aile arabası nasıl seçilir?
- Çoklu virüsler çocukları tehdit ediyor
- Çocuğunuz nöbet geçiriyorsa dikkat
Farkındalık Oyunları: Özgürleşmenin keyfine varın

Geçen ay Nefes Oyunları’ndan bahsetmiştik. Bu ay ise sıra Farkındalık Oyunları’na geldi. Farkındalık, stres yönetiminde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir ve kafamızın hızlıca karıştığı, uyarıcıların çığ gibi büyüdüğü teknoloji çağında, her çocuğun, gencin ve yetişkinin öğrenmesinde ve deneyimlemesinde bütünsel sağlık, zihin-beden-ruh dinginliği kapsamında büyük faydası vardır. Hayata bakışınızı, yaşamınızı zenginleştirir ve size ait olmayan duygu ve düşüncelerden özgürleşmenizi sağlar. Yani farkındalık, bakmak ile görmek, dinlemek ile duymak arasındaki fark gibi. Zihninizi Nefes ve Farkındalık Çalışmaları ile temizleyerek, durarak, dinlenerek, aldığınız nefesin farkına vararak deneyimlediğiniz sessizlik sanatıyla hayatınızı zenginleştirebilirsiniz. Fırtınanın şiddeti nasıl olursa olsun, hatta bazen İrma Kasırgası’na rağmen, kökleri sağlam bir ağaç gibi merkezinize dönmeniz kolaylaşır.
Çocuklar ve Farkındalık Oyunları
Vücudumuzdaki duyularımızın dilini öğrenmek farkındalık oyunlarının temelini oluşturur. Duyularımızın dili sayesinde, zihnimizin ve bedenimizin dilini anlamamız kolaylaşır. Çocuklara farkındalık öğretmenin temel ilkesi, vücutlarıyla ve fiziksel deneyimleriyle bağlantı kurmalarına yardımcı olmaktır. Farkındalık oyunlarını oynarken vücudumuzu, ilk kez ziyaret ettiğimiz bir şehir veya yabancı bir ülke gibi düşünebiliriz. İlk kez ziyaret ettiğimiz bir yerde, algılarımız merak içindedir, eğlenmeye ve öğrenmeye açıktır. Gördüklerimiz, işittiklerimiz, burnumuza gelen kokular, dokunduklarımız ve aldığımız tat bizim için ilktir ve özeldir.
Nefes ve farkındalık oyunlarını; özellikle dijital ekran kullanımları sonrası her gün düzenli bir şekilde çocuklarınızla birlikte oynamanızı öneriyorum. Sakin ve gürültüsüz, güvenli ve rahat hissedilen, ışığın ve sıcaklığın uygun olduğu, dekorun sade ve göz alıcı olmadığı, televizyon, bilgisayar, telefon gibi uyarıcıların açık olmadığı her yerde keyif ve neşeyle oynayabilirsiniz. Ev, oda, sınıf gibi iç mekânlar yerine, parklar ve bahçeler gibi doğal ve sessiz ortamları da tercih edebilirsiniz.
Çocuklarınıza vereceğiniz en güzel hediye, bedenlerinde kendilerini evlerinde hissettikleri özgür bir çocukluktur.
Ha Ha Hohoho Sihirli Kahkaha Oyunu (3-12 Yaş)
Bir elinizde çilek ve bir elinizde süt olduğunu hayal edin. Elinizi kullanarak çilek ve sütü birbirine karıştırın ve içer gibi yapın. Bu süt sihirli bir süt ve içtiğinizde kahkaha atmanızı sağlar. Çilekli sütünüzü içip kahkaha atmaya başlayın. Kahkaha bulaşıcıdır, birkaç kahkaha sonra gülmeye devam edin. Burnunuzdan derin bir nefes alıp, Ha Ha Ho Ho Hohhohhooo diyerek nefes verin ve bunu 3 kez yapın.
Ağaçlar ve Fırtına Oyunu (4-12 Yaş)
Her ikiniz de ayakta bir ağaç gibi durun. Birden çok şiddetli bir fırtına çıkıyor ve ağaç sallanmaya başlıyor. Ayaklarınız sabit bir şekilde, bedeninizi, ellerinizi ve kollarınızı bir oraya bir buraya sallayarak hareket ettirin. Sonra, birden fırtınanın durduğunu ve güneş açtığını söyleyin. Duygularımızın ve düşüncelerimizin de aynı ağaçlar gibi olabileceğini belirtin. Her durum gibi, fırtınanın da geçici olduğunu ve kafalarında bulanıklık hissettikleri zaman, rahatlamak, sakinleşmek için, sağ ellerini karınlarına koyarak burunlarından yavaş ve sakin nefesler alıp vermelerini söyleyin. Yaklaşık 5 nefes bu şekilde alıp verin. Bugün, hava durumun nasıl? Güneşli, bulutlu, yağmurlu, karlı mı diye sorun. .
Kar Küresi Oyunu (5-12 Yaş)
Bu oyun için bir kar küresine ihtiyacınız var. Eğer evde kar küreniz yoksa, üzeri kapalı camdan su dolu bir kavanoza bir kaşık kabartma tozu koyarak da bu oyunu oynayabilirsiniz. Kafalarında bulanıklık hissettikleri zaman, rahatlamak, sakinleşmek ve berrak görünüme kavuşabilmek için, sağ ellerini karınlarına koyarak burunlarından derin ve sakin nefesler almalarını ve yine burunlarından nefes vermelerini söyleyin. Karlar bitene kadar nefese devam edin.
Kalpten Dilekler Oyunu ( 5-12 Yaş )
Bir kalp oyunu oynayacağınızı söyleyin. Çocuğu güzel ve olumlu şeyler düşünmeye teşvik edin. Kalpten kendileri için diledikleri her güzel dilek için kendilerine sarılmalarını söyleyin. Tüm kalbimle mutlu olmayı diliyorum, tüm kalbimle sağlıklı olmayı diliyorum, tüm kalbimle harika bir doğum günü diliyorum gibi. Kendi dileklerinizi söyleyin ve kendinize sarılın. Çocuğa dileklerini sorun ve söylemesi için cesaretlendirin.
Ne Duyuyorsun Oyunu (5-12 Yaş)
Elinizi karnınıza koyarak, gözleriniz kapalı sakince 5 nefes alarak bedeninizi ve zihninizi rahatlatın. Yaklaşık 1 dakika boyunca gözleriniz kapalı, odanın içinden ve dışarıdan gelen sesleri dinleyin. Farklı sesleri birbirinden ayırt etmeye ve odaklanmaya çalışın. Bir bebeğin ağlaması, uçak geçmesi, mutfaktaki tencerenin fokurdaması, kuş sesi, kahkaha, rüzgârın sesi gibi. Zihninizde düşünceler belirdiğinde, nefesinizi fark ederek tekrar seslere odaklanmanız gerektiğini belirtin. Oyunun sonunda, neler duyduğunuzu birbirinize anlatın.
Hatırlıyorum Oyunu (7-12 Yaş)
Evde bulunan büyükçe bir tepsiye 10-15 adet obje yerleştirin. Küçük bir çerçeve, gözlük, hayvan bibloları veya oyuncaklar. Objeleri tepsiye koyduktan sonra üzerini örtün ve yere koyun. İçinizden sayarak, 10 saniye objelere bakmasını söyleyin. 10 saniye bittiğinde tepsideki hangi nesneleri hatırladı? Şimdi, tepsinin içindeki objelerden birini seçmesini söyleyin. Seçtiği objeyi eline almasını isteyin. Büyük mü, küçük mü, elinde rahatça tutup kavrayabiliyor mu, fark etmesini sağlayın. Bir elinden diğer eline dikkatle geçirmesini isteyin. Objeye dokunurken rengine, şekline, yüzeyine iyice bakmasını isteyin. Sıcak, soğuk, kaygan, yapışkan, ıslak, kuru olup olmadığını fark etmesini sağlayın. Üzerinde yazı, şekil veya bir dizayn varsa fark edebilir. Tek bir objeyi incelemesi bittikten sonra, birkaç sakin nefes alarak tekrar tepsideki objelere konsantre olmasını ve 10 saniye boyunca bakmasını söyleyin. Öncesi ve sonrasındaki hatırlama sayılarını karşılaştırın.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Dikkat eksikliğini artıran hatalı ebeveyn yaklaşımları
Sınavlarda en basit soruların dikkat eksikliğinden dolayı yanlış cevaplanması, ani...
- Eklendi Haziran 3, 2023
- 0
-
Ağız ve dişlerde ihmale gelmez 5 sorun!
Ülkemizde 5 yaş altı çocukların yüzde 80’inin ağzında çürük diş...
- Eklendi Mayıs 30, 2023
- 0
-
Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
İnfantil kolik; üç haftadan uzun süren, haftanın en az üç...
- Eklendi Mayıs 17, 2023
- 0
-
Selülitlere veda
İleri teknoloji selülit tedavileri ile tüm kadınların kâbusu olan portakal...
- Eklendi Mayıs 13, 2023
- 0
-
Beta mikrobu
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı,...
- Eklendi Mayıs 5, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir hamilelik için…
Doğru beslenmek, bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmemiz için hayatımızın her...
- Eklendi Nisan 24, 2023
- 0
-
Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
Baba ile olan iletişim, çocuğun yetişkinlikte de tüm ilişkilerini etkileyebiliyor…...
- Eklendi Nisan 17, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum