Sağlıklı bir okul-sosyal yaşam dengesi nasıl kurulur?

12 Ocak 2018

Çocuğunuza okul ve sosyal hayat dengesini kurdurmaya çalışırken bir yana daha fazla değer vererek dengeyi bozmak çocuğunuz için ilerde sorunlara yol açabilir. Bir yandan okul hayatında başarılı olmak için sosyal hayatı göz ardı etmek mutsuzluğa yol açacaktır. Diğer yandan sosyal hayat verilen önem manevi doygunluk için ideal olsa da öğretmenlerinden gelecek şikayetler ve derslerinde yaşadığı başarısızlık duygusu onu içten içe huzursuz edecektir. Küçük yaşlarda kurulmaya başlanması gereken bu okul – sosyal hayat dengesi için yapılması gerekenleri ise sizler için sıraladık.

Yapılacaklar listesi oluşturun

Zamanı yönetebilme becerisini geliştirmek çocuğunuzu hayatın her alanında başarıya götürecek önemli bir beceridir; o anki yaptığı işe olan konsantresini arttırmasına yardımcı olabilir. Günlük / haftalık yapılacaklar listesi oluşturmak, okul projeleri için hedefler ve süreler belirlemek, yaptığı işe önem ve öncelik vermesini sağlamak ve büyük görevleri küçük parçalar halinde adım adım bitirmesini sağlamak zaman yönetimi becerilerinin gelişmesinde katkı sağlar.

Aşırı stresin etkilerini azaltmaya çalışın

Kaygı ve stres sorunu yaşamayan çocuklarda sadece odaklanamama sorunu görülürken, aşırı stres yaşayan çocuklarda sorun kendini belli ediyor: sinirlilik, huzursuzluk, kaygı bozukluğu, baş ağrısı, uykusuzluk ve benzer sağlık sorunları. Eğer çocuğunuzda bu gibi belirtiler görürseniz onunla konuşun ve sorununu anlatması için zaman tanıyın. Ayrıca ona nefes alma egzersizleri ve meditasyon gibi stres azaltma yöntemlerini anlatabilirsiniz.

Gerçekçi hedefler belirlemesine yardım edin

Çocukların bazen ulaşması zor gerçek dışı hedefleri olabiliyor. Hedeflerine ulaşamadıklarındaki hissettikleri hayal kırıklıkları zararlı olabiliyor. Eğer birde çocuğunuz mükemmeliyetçi bir yapıya sahipse bu durum onda depresyon, benlik saygısında azalma, suçluluk duygusu ve hatta obsesif kompulsif bozukluğa yol açabilir. Böyle şeylerle karşılaşmamak için ona her şeyin mükemmel yapmadan hedeflerine ulaşabileceğini anlatmalısınız. İmkansız hedeflerdense daha tatmin edici ve ulaşabildiği hedefler onu mutlu edecektir. Ayrıca, sadece sonuç odaklı değil hedefe giden yoldan nasıl keyif alabileceğini de göstermelisin.

Sağlıklı bir yaşam tarzı aşılayın

Sağlıklı bir yaşam tarzı zihninizi ve bedeninizi sağlıklı tutar ve hedeflediğiniz yola ulaşmanızda rol oynar. Çocuğunuza düzenli olarak egzersiz yapmayı, uyku saatinde uyumayı, sağlıklı beslenmeyi ve arkadaşlarına ve sizlere ayırdığı zamanı düzenlemeyi gösterdiğinizde oda zamanla hayatında bu değişiklikleri yapacak ve daha mutlu bir çocuk olacaktır.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir