- 6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
Koronavirüsten çocuğumu nasıl korumalıyım?
Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Dr. Lale Seren: “Koronavirüs pandemisi tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de sosyal yaşantımızda hızlı bir değişikliğe neden oldu. Bu dönemde yetişkinler kadar çocukların da etkilenmesi aile hayatındaki rutinlerin değişmesine neden oldu. Kapanan okullar, uzaktan çalışma, fiziksel mesafe… Herkes için, ama özellikle ebeveynler için yapılması gereken çok şey var. Bunların başında da çocukları güvende tutacak önlemler bulunuyor.”
Çocuklara hijyen kurallarını öğretin
Ellerini doğru şekilde yıkamasını öğretin ve doğru şekilde yıkadığından emin olun. Covid-19 enfeksiyonundan korunmak adına alınacak önlemlerin başında doğru el yıkamak geliyor. Bu nedenle öncelikle çocuklara el yıkamanın önemini anlatın ve ellerini en az 20-30 saniye sürecek şekilde su ve sabunla sık sık nasıl yıkaması gerektiğini öğretin. Çocuklarınızın bu süreye ulaşmasını sağlamanın kolay yöntemlerinden biri “iyi ki doğdun” şarkısının tamamını nakaratı ile birlikte iki kez tekrarlayarak söylemektir.
Yemeklerden önce ve sonra burnunu temizledikten, mendile hapşırdıktan ve tuvaleti kullandıktan sonra, kalabalık yerlerde bulunduktan sonra, ev dışı ortamda bulunduklarında mutlaka ellerin yıkanmasını sağlayın. Suyun bulunmadığı yerlerde el dezenfektanı kullanarak ellerin üzeri ve özellikle parmak araları ve başparmakların tüm çevresini temizleyerek elin tamamının hijyenini sağlayın.
Ebeveynler çocukları için rol model olduklarından hijyen kurallarının anne baba tarafından da düzenli olarak yapılması bu alışkanlığın çocuklar tarafından uygulanmasını da kolaylaştıracaktır.
Bağışıklığı güçlü tutun
Çocuklarınızın bağışıklığını korumak için yapacağınız onların düzenli ve dengeli beslenmesini sağlamaktır. Bu bakımdan çocukların beslenmesinde besin çeşitliliğinin önemi büyüktür.
Haftada en az iki gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebzeleri yemek, kırmızı et, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
Uyku düzenini sağlayın
Düzenli uyku ile salgılanan bazı hormonlar enfeksiyonlara karşı bağışıklık yanıtını hızlandırır. Bu nedenle çocukların yaş gruplarına göre yeterli sürede uyumasına dikkat edin. Uyku düzenini mümkün olduğunca değiştirmemeye çalışın.
Yeterli miktarda su içmesini kontrol edin
Su vücut direncinin artırılmasında ve bağışıklığı güçlü tutmakta çok önemlidir. Bu nedenle çocukların yaşlarına uygun miktarda gün içinde bol su tüketmesi önemlidir.
Evde aktivitelerinin az olması nedeniyle fiziksel aktivitelerini arttırın
Bu dönemde yetişkinler kadar çocukların da fiziksel aktivite düzeyleri belirgin olarak azaldı. Yetersiz fiziksel aktivite başta obezite olmak üzere birçok sağlık problemini de beraberinde getirmektedir.
Okul dönemi çocukları okulda, sokaklarda, parklarda yeterli zaman geçirerek günlük fiziksel aktivitelerini/ egzersizlerini yapmakta iken okulların kapanması ve sokağa çıkma yasağının getirilmesiyle bu aktiviteleri yerine getirmeleri sınırlandırılmıştır. Aynı zamanda salgından sonra çocukların ekran karşısında geçirdikleri süre artmış ve bu sebeple geç uyuma, geç uyanma, daha az fiziksel aktivitede bulunma durumları ortaya çıkmıştır.
Bu bakımdan ebeveynlere önerim
* 5-17 yaş arası için ‘bireysel veya aile katılımlı’ egzersizleri öneririm. Evin içinde rahatlıkla yapılabilecek bu egzersizler çocukların fiziksel gelişimi üzerine etki sağlayacağı kadar ekran maruziyetininde azalmasını sağlayacaktır.
* 5 yaş altı çocuklar, ev içinde de yeterince aktif olabildikleri için evde onlara uygun alanların düzenlemesi yeterli olacaktır. Özellikle 3-6 yaş grubunda, ebeveyn gözetiminde hoplama, sıçrama, engeller arasında hedefe ilerleme gibi güç gerektiren egzersizler oluşturulması enerji harcamayı kolaylaştıracaktır. Bu yaş grubu çocukların günde 30 dakikadan fazla ekran karşısında kalmaması önerilmektedir.
* Düzenli fiziksel aktivite için; açık havada yürüyüş, koşma, bisiklet kullanımı her yaş grubu çocuklar da eğlenceli aktiviteler olacaktır.
Açık alanlarda yapılacak aktivitelere çocuklarınızı teşvik edin
Kapalı, kalabalık alanlara gitmemeye çalışın. Ortak kullanımlardaki koltuk ya da masaları da kullanmadan önce dezenfektanlarla silmek yarar sağlayacaktır.
Açık alanlara çıktığınızda dikkat edin!
Her ne sebeple olursa olsun dışarıya çıkıldığında çocuklara mutlaka maske takın. 2 yaşından büyük çocuklarınıza özellikle kapalı alanlara giderken veya doktor kontrollerine gelirken çocuklar için uygun ölçüde olan maske takmasını sağlayın. İki yaşından küçük çocuklarınız için siperlik kullanımı uygun olabilir. Kapalı ortamlara pusetleriyle getirilen özellikle 1 yaşından küçük çocukların puset örtüleri ile korunmaya alınması yeterli olacaktır.
Çocuklarınızı, mümkünse evin bahçesinde oynatabilirsiniz.
Oyun parkı ve site gibi kalabalık ve ortak kullanıma açık alanlarda el hijyeni ve fiziksel mesafe kurallarına uyarak çocuğunuzun açık hava aktivitesi yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Çocuklar birbirleriyle temas ederse mutlaka ellerini temizleyin ve çocukların ellerini düzenli aralıklarla el dezenfektanı ile temizleyin. Sitelerde ki ortak alanların ve oyun parklarının düzenli temizlendiğini kontrol edin.
Maskeler eve geldikten sonra mutlaka kulağa takılan iplerinden çıkarılarak dış yüzeyine el sürmeden uygun şekilde çıkararak kapağı kapalı çöp kutusuna atın. Eve gelindiğinde mümkünse çocuklarınıza duş yaptırabilirsiniz. Ve her zaman ellerinin ve yüzünün su ve sabunla temizlenmesini sağlayın.
Son olarak; çocuklara erken yaşta gerekli hijyen becerilerini öğretmek, onlara rol model olmak çocuklarımızı ve toplumu hastalıklardan korumak için de önemli bir adım olacaktır.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
6 yaş sonrası çocukların %10’u alt ıslatma sorunuyla karşı karşıya
Alt ıslatma, çocuklar arasında sıkça karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Aileler...
- Eklendi Aralık 5, 2024
- 0
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum