- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
- Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
- Çocukların okula hazırlanma süreci
- Çocukların dijital oyun bağımlılığı
- Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırıyor
- Ağrı, kaşıntı ve yanmanız mı var?
- Suda doğum, doğumun süresini kısaltıyor
Öfkesini kontrol altına alın
Hepimizin doğasında öfkelenmek var. Çocuklarda elbette öfkelenir ama bu kontrol altına almak, öfkesinin nedenine inmek ve yeniden aynı durumlarla karşılaşmamak için ebeveyn olarak bir takım tedbirleri almanız gerekmekte. Bunun için de çocuğunuzu dinlemeli ve anlamalısınız. Sağlıklı gelişimin süreci için öfke ile ilgili merak edilenleri Uzman Klinik Psikolog Nurbanu Perişan Ubuz’a sorduk.
Temel ihtiyaç anlaşılmak
Yaşamımızın her döneminde duygu ve düşüncelerimizi ifade etmeye ihtiyaç duyarız. Doğduğumuz andan itibaren anlaşılmak gibi rahatsızlığımızın karşımızdaki tarafından anlaşılmasını istememiz gibi… Sağlıklı bir gelişim için bu isteklerin kısa sürede anlaşılması ve ihtiyaçların giderilmesi gereklidir. Buradaki temel ihtiyacımız anlaşılmaktır dolayısıyla anlaşılabilmek için karşımızda bizi dinleyen ve iletişime açık kişiler olması gerekir. Çocuklarda yetişkinler gibi sıkıntı veren şeyleri paylaşmak isterler ve ebeveynlerinin çözüm bulmasını beklerler. Çocuklarla yaşanan birçok uyum ve davranış probleminin altında anlaşılmama durumu yattığı görülmektedir.
Kararlı ve demokratik ebeveyn tutumu önemli
Çocuklar isteklerinin hemen ve mutlaka gerçekleşmesini isteyebilirler ve ebeveynlerin tutumlarına bağlı olarak davranış örüntüleri geliştirirler. Çocuğun yaş ve dönem özelliklerinin bilgisine sahip olmayan ebeveynler, çocukları ‘ağlamasın, üzülmesin, bağırmasın’ diye düşünerek tüm isteklerini gerekli gereksiz gözetmeksizin yerine getirmeleri ileride olası yaşanacak problemlerin temelini hazırlar. Bu gibi durumların yaşanmaması için, çocukların anlık istek ve dürtülerine göre hareket edebilecekleri göz önünde bulundurularak, çocuğun beklentilerini hazırlaması ve duruma uygun koşullandırması için çocukla anlaşmalar yapılması, ondan ne beklendiğinin hatırlatılması işlevsel olur. Burada çocukla daha temelden başlanarak değerlendirme yapmak ebeveyn tutumlarımızı sorgulamakta fayda vardır. Ağladığında, öfkelendiğinde, inatlaştığında istediğini elde edeceğini deneyimlemiş çocuk, her seferinde daha ileri gidecektir. Saldırganlıkla bir yere varamayacağı çocuğa deneyimlendirilmelidir. Kararlı ve demokratik ebeveyn tutumu davranış değişikliğinde etkilidir.
Daha şiddetli olumsuz davranışlara neden olabilir
Çocuklar, kendini dinleyecek anlayacak sakin bir ebeveyne ihtiyaç duyarlar. Çocuk ağladığında ya da öfkelendiğinde azarlamak, duygularını bastırmasına sebep olmak, inatlaşmak, görmezden gelmek daha şiddetli olumsuz davranışlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda sakinleşmesini beklemek, yanında olduğunuzu hissettirmek daha işlevsel olacaktır. Çocuğun duygularını ifade etmesini sağlamak, neye, ne kadar tepki verdiğini göstermek, yanlış tepkilerini olumlu olarak nasıl dışa vurabileceğini konuşmak çocuğa kendini daha iyi hissettirir. Bazı durumlarda çocuklarda ebeveynlerini yıldırmak için normalde vereceği tepkiden çok daha fazlasını verebilir.
Duygularını dışa vurmasına fırsat verin
Öfke kontrolünde çocuğun duygularını dışa vurması önemli. Resim yaptırmak, tiyatral oyunlar oynamak, bedensel faaliyetlerle içindeki öfkeyi spor alanlarına yönlendirmek işlevsel olacaktır. Çocuğa canlılara, arkadaşlarına, oyuncaklarına ‘zarar vermek’ demek davranışın yok olması için yeterli değildir. Çocuğun dürtüselliğini atabileceği yönlendirmelerde bulunmak gerekir. Enerji birikimlerinin de doğru yollarla atılması adına yararlı olacaktır. Dışavurum eyleminin ne olacağına beraber karar verilmesi motivasyonu artıracaktır.
Öğrenme yoluyla da şekillenir
Duyguların ifadesi öğrenme yoluyla da şekillenir. Çocukların bulunduğu ortamdaki konuşmalar, üsluplar, davranışlar model alınarak çocuğa yerleşebilir. Aile ortamı ve sosyal çevresi çocuktan beklenen davranışlara uygun örnekler içermelidir. Medya aracılığıyla öğrenmenin önemi göz ardı edilmemeli, izlenen şeylerin çocukta davranışa dönüşebileceğinin farkında olunmalıdır.
Yapabileceği bir yerden başlanmalı
Çocuğun bir durumla olumlu başa çıkma davranışı takdir edilmelidir. Bu davranışının olumlu yönleriyle ilgili kendi düşüncelerini söylemesi farkındalığını artırır. Kısa sürede davranışın tamamen değişmesini beklemek gerçekçi değildir. Zamana yayılmış bir şekilde, aşamalı olarak ve çocuğun yapabileceği bir yerden başlayarak çalışılmalıdır. Farklı ortam ve durumlarda çocuğun yeni olumlu davranışını pekiştirmesine ortam hazırlamak davranışın genellenmesi ve kalıcılığı açısından önemlidir. Çocuğa, ondan beklediğimiz şekilde davranarak model olmak önemli bir noktadır.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
Anne adaylarının hamilelik sürecinde çevrelerinden duydukları özellikle de ağrı, sancı...
- Eklendi Ekim 4, 2024
- 0
-
Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde cep telefonu, tablet ile bilgisayar...
- Eklendi Eylül 28, 2024
- 0
-
Hamilelikte egzersiz
Hamilelik süreci, anne adayının ve bebeğin sağlığı için kritik bir...
- Eklendi Eylül 17, 2024
- 0
-
Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
Gebelik döneminin hem anne hem de bebek için kritik bir...
- Eklendi Eylül 9, 2024
- 0
-
Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
Okula başlama sürecinde çocukların endişe ve stres içinde olabileceğini belirten...
- Eklendi Eylül 1, 2024
- 0
-
Çocukların okula hazırlanma süreci
Yeni okul yılı başlarken, ebeveynlerin okul alışverişi ve kırtasiye malzemeleri...
- Eklendi Ağustos 26, 2024
- 0
-
M-chat testi, çocuğunuz hakkında bilgi veriyor
Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluklarda çocuğu erken fark etmenin önemli...
- Eklendi Ağustos 19, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum