- Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
- Beta mikrobu
- Sağlıklı bir hamilelik için…
- Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
- Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
- Aile arabası nasıl seçilir?
- Çoklu virüsler çocukları tehdit ediyor
- Çocuğunuz nöbet geçiriyorsa dikkat
- Çocuklar için psikolojik destek önerileri
- Deri sarkması
Çocuklar renklerle ne anlatıyor?

Çocuğunuz kullandığı renkler ve çizimler ile size psikolojik mesajlar veriyor. Bu yüzden resimlerini doğru analiz etmenizi öneriyoruz. Nasıl mı? Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz’a sorduk.
Önce renkleri tanıyorlar
Çocuklar 4-5 yaşlarına geldiklerinde renkleri tanımaya başlarlar. Çizdikleri resimleri boyarken ise renkleri kararlaştırmadan gelişi güzel boyamalar yaparlar. Bu yaşlardan sonra renkleri artık daha bilinçli kullanmaya başlarlar. Çocuğun okul öncesinde kullandığı renklerin gerçekle bir bağlantısı yoktur.
Sıcak renkler uyumu, soğuk renkler huzursuzluğu temsil ediyor
Kız çocukları erkek çocuklara göre renk seçimlerine daha çok önem vermektedirler. Bazı çocuklar; kırmızı, turuncu, sarı gibi renkleri seçerken bazıları ise mavi, yeşil gibi soğuk renkleri seçebilirler. Genellikle sıcak renkleri seçen çocukların daha ılımlı, sevecen ve uyumlu olduğu soğuk renkleri seçen çocukların ise huzursuz, inatçı, huysuz ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlenir.
Kullandığı renkler ile duygusal tepkileri arasındaki ilişki
Ve bu durum gelişim sürecinde değişkenlik göstererek sıcak renklerden soğuk renklere, soğuk renklerden ise sıcak renklere geçiş gibi değişkenlikler gösterebilir. Çocukların resimlerinde kullandığı renkler ile duygusal tepkileri arasında bir ilişki vardır. Sevdiği resimleri yaptıklarında sıcak renkleri kullanırlarken, istemediği resimleri yaparken soğuk renkleri kullandığını gözlemleyebilirsiniz. Özellikle de kötü karakterleri çizerlerken ağırlıklı olarak siyah renkleri kullanırlar.
Çocuğun duygusal ve fiziksel gelişiminde renklerin etkileri
Sadece duygusal gelişimlerinde değil fiziksel gelişimlerinde de renklerin önemi büyüktür.
Kırmızı: Resimlerde yoğun olarak kırmızı rengin kullanılması; enerjinin, nefretin, şiddetin, yoğunluğun ya da bir hastalığın yansıması olabilir.
Pembe: Kırmızıya göre daha az etkili bir renktir. Sakinliği ve mutluluğu temsil eder.
Turuncu: Endişeli bir tondur. Ve bu rengi ağırlıklı kullanan çocuklar hiperaktif gelişime eğilimlidirler.
Sarı: Bu rengin ağırlıklı olarak kullanılması, çocuğunuzun huzurlu enerjik ve sevdiği şeylere bağlı olduğunu temsil eder.
Mavi: Güven duygusunu temsil eder. Sakin bir ruh halindeki çocuklar daha yoğun olarak resimlerinde bu rengi kullanırlar. Duygularını kontrol etmekte güçlük çekmezler.
Yeşil: Resimlerinde ağırlıklı olarak bu rengi kullanan çocuklar özgüvenli, yaşıtlarına göre daha olgun tavırlar sergileyen ve duygularını kontrol edebilen çocuklar oldukları söylenebilir.
Mor: Sorumluluk duygusu olan, kendinden çok başkaları tarafından kontrol edilmeye eğilimli ve sakin karakterleri temsil eder.
Neden kızlara pembe, erkeklere mavi?
Çocukların cinsiyetine göre renk belirlenmesi çok eskilere dayanır. Yapılan bazı araştırmalara göre; kızların daha sıcak (kırmızı, pembe, eflatun, turuncu) erkeklerin ise (mavi, yeşil, gri ve siyah) renkleri daha çok tercih ettiği görülmüştür. Ancak günümüzde cinsiyet kavramının renklerle olan bağı zayıflamıştır. Pembe kız, mavi erkek rengi gibidir bir genellemeden ziyade renklerin cinsiyet rolleri çok daha esnek hale gelmiştir.
Çocukların gözünde renklerin dili
- Çocuklar, renkleri hayatlarının her alanında görmekten hoşlanırlar. Bu nedenle giysi seçimlerini birlikte yapmak, oyuncak alırken renk seçimini onlara bırakmak önemlidir.
- Oda renklerini bebek ilk doğduğunda, sakinlik hissi verecek düzende yapabilirsiniz. Bebek zamanının çoğunu uyuyarak ve annenin göğsünde geçireceği için odada kullanılan renklerin hem bebeğe hem anneye huzur verecek şekilde seçilmesi gerekir.
- Bebekler yeni doğan döneminde parlak renkleri görebilirler. Kırmızı onların en çok tercih ettikleri, çünkü en çabuk ve en rahat algılayabildikleri bir renktir. Dekorasyonda olmasa da oyuncak seçiminde belirgin ve parlak renkleri tercih edebilirsiniz.
- Çocuğunuz giysi seçerken, boyama yaparken ya da oyuncak alırken sizinle aynı tercihlerde bulunmayabilir. Onların bu durumunu anlayışla karşılamalısınız.
- Sizin de anne-baba olarak seçtiğiniz renklerin çeşitliliği, ev düzeninde kullandığınız, kendi giyiminizde tercih ettiğiniz renkler de çocuğun tercihlerini etkiler. Çocuk en başta ne kadar çok renk seçeneği ile bir arada olursa, kendi seçimlerini yapabilmesi o kadar zevkli olacaktır.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
İnfantil kolik; üç haftadan uzun süren, haftanın en az üç...
- Eklendi Mayıs 17, 2023
- 0
-
Selülitlere veda
İleri teknoloji selülit tedavileri ile tüm kadınların kâbusu olan portakal...
- Eklendi Mayıs 13, 2023
- 0
-
Beta mikrobu
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı,...
- Eklendi Mayıs 5, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir hamilelik için…
Doğru beslenmek, bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmemiz için hayatımızın her...
- Eklendi Nisan 24, 2023
- 0
-
Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
Baba ile olan iletişim, çocuğun yetişkinlikte de tüm ilişkilerini etkileyebiliyor…...
- Eklendi Nisan 17, 2023
- 0
-
Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
Çocukların büyüme ve gelişimlerinin izlenmesi, sağlıklı bir gelecek için kritik...
- Eklendi Nisan 13, 2023
- 0
-
Aile arabası nasıl seçilir?
Çoğunuz biliyorsunuz; @aslihangunduz hesabımdan #KadinGozuyleAslihanKesifte içeriklerimi yazarken özellikle aile arabası...
- Eklendi Nisan 6, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum