- Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
- Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
- 30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
- Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
- Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
Çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını görüyor musunuz?
Ebevyn olarak yediği önünde yemediği arkasında diyerek çocuğunuza her şeyi verirken duygusal olarak da onu mutlu ediyor musunuz? Çocuğunuzun da tıpkı yetişkinler gibi duygusal ihtiyaçlarının olabileceğini unutmayın. Çocuğunuzun duygusal ihtiyacı olduğunu nereden mi anlarsınız? Uzman Klinik Psikolog Gözem Kiray Kaş cevapladı.
Anne ve babalar günlük hayatın koşuşturmacasında çocuklarının fiziksel ihtiyaçlarının farkında olup duygusal ihtiyaçlarını karşılamayı unutabilmektedirler. Çoğu zaman ise ne duygusal ihtiyaçların farkında olabiliyor ne de bu ihtiyaçların nasıl doyurulması gerektiği konusunda fikir sahibi olabiliyorlar. Çocuk ile geçirilen zaman önemlidir fakat burada kastettiğimiz “zaman” sadece fiziksel olarak çocuğun yanında olmak demek değil;
- Çocuk ile oyun oynarken ona alan açmak,
- Çocuğun oyunu yönetmesine izin vermek,
- Dolayısı ile çocuğu kendi iç dünyasında neler olduğunu oyuna yansıtması için teşvik etmek,
- Onun duygularını fark etmek ve fark edilen duygular ile ilgili geri bildirim vermek büyük önem taşıyor.
Çocuklar da tıpkı biz yetişkinler gibi farklı duygular yaşayabiliyorlar. Gün içerisinde olumsuz duyguların da var olduğunu fark eden çocuklar için çoğu zaman bu olumsuz duygular ile baş etmek zorlayıcı olabiliyor. Bu anlamda çocuklar, yetişkin desteğine ihtiyaç duyabilmektedirler.
Çocuğunuzun duygusal ihtiyacı olduğunu nereden anlarsınız?
Saldırgan davranışlar
Çocuk saldırgan davranışlarda bulunduğunda bunun altında acı veren duygular, olumsuz yaşam olayları, otoriter disiplin, paylaşmak istemedikleri bir kişi veya nesnenin varlığı, -okul dönemindeki çocuklar için- derslerde başarısızlık durumu yatar. Çocuklar kendilerini yeteri kadar ifade edemediklerinde öfke duygusunun eşlik ettiği saldırgan davranışlar gözlemlenir. Çocuk, akranlarına ya da çevresindeki kişilere fiziksel zarar verir; bazı çocuklar çevrelerindeki kişilere fiziksel zarar vermez ancak dolaylı olarak kişilerin üzülmesi için bazı davranışlarda bulunurlar. Bu davranışın sıklığı ve ne zamandan beri yapıldığı önemli bir konudur. Genel olarak çocuklar bu davranışları, sorunlar ile baş etme yöntemi olarak kullanırlar.
“Beni sevmiyorsun”
Çocuğunuz onunla oyun oynamanıza ve isteklerini yerine getirmenize rağmen sürekli olarak onu sevip sevmediğinizi sorguluyorsa ve ‘’beni sevmiyorsun’’ diyorsa her şeye rağmen sevildiğini görmek istiyor olabilir. Kuralları belli olmayan ailelerde annelerin değişen davranış kalıpları, çocukların kuralları anlamasını zorlaştıracak ve ebeveynleri tarafından yeteri kadar sevilip sevilmediklerini sorgulamalarına yol açacaktır. Kardeşinin dünyaya gelmesine hazırlanmamış ve ebeveynleri tarafından her zaman sevileceği mesajını alamamış çocuklar kardeşleri olduğunda bu tarz sorular soracaklardır. Oyun oynarken zihinsel ve bedensel olarak tam anlamıyla çocukla beraber olmamak, onun duygularını takip etmeden görev niteliğinde oyun oynamak, çocuğun ilgiyi sorgulamasına zemin hazırlamaktadır.
Yalana başvurma
Çocuğun yalan söylemesi söz konusu olduğunda genel olarak gelişim dönemlerini bilmek ve buna göre çocuğun davranışlarını değerlendirmek önem arz etmektedir. Dört ile altı yaş arasındaki çocukların hayal güçleri çok yüksek olmakla beraber hayali arkadaşları olabilmekte ya da olayları anlatırken eklemeler yapabilmektedirler. Bu dönemde farklı yorumlama ve söylemlerin yalan olarak değerlendirilmemesi gerekir. Yalan söylemek, çocuğun korktuğu ya da kaçındığı durumdan kaynaklanan bir savunma mekanizmasıdır. Çocuk gerçeği söylediği takdirde başına gelebilecek kötü durumdan kendini korumak ister. Büyüklerini gözlemleyen çocuk yalanın doğal bir şey olduğunu keşfeder. Yalan söylediğinde ilgi gördüğünü fark ederse bu davranış pekişir ve davranışın devamı gelir.
Arkadaş edinme problemi
Çocuklar dünyaya geldiklerinde ilk önce anne ve babaları ile iletişim kurmayı öğrenirler ve artık yetişkin ile nasıl iletişim kurulduğunu bilecek bir donanıma sahip olurlar. Fakat yaşıtları ile nasıl iletişim kurulacağına dair donanımları hala yoktur. Parkta oyun oynarken diğer çocukları ve onların annelerini gözlemleyen çocuklar, akran iletişiminin ilk adımını atmış olurlar. Korumacı ailesi olan çocuklar aynı davranışı akranlarından da isteyecektir, her isteği ailesi tarafından karşılanan bir çocuk aynı davranışı akranlarından da bekleyecektir. Fakat bu isteği karşılanmadığında bir sonraki sefer arkadaş edinmeye çalışmayacaktır. Bu çocuklar okul hayatına başladıklarında yalnız olmayı tercih ederler ve bu sorun ile nasıl baş edeceklerini bilemezler. Oyun kurma, paylaşma, iletişi başlatma ve sürdürme, sırasını bekleyebilme, kendi isteklerini her zaman önde tutmama, başkalarının isteklerine de önem verme gibi bazı becerileri kazanmış olması çocuğun sosyalleşmesinde önem taşımaktadır.
Ebeveynsiz oyun oynamama
Anne ve babaların çocukları ile ilgili en çok istedikleri şeylerden biri de çocuklarının kendi başlarına oyun oynamalarıdır. Çocuğun üç yaşından önce oyunu kurması ve kendi başına oynaması pek beklenmez, üç yaşından sonra ise çocuğun kendi başına oynamasını engelleyen birkaç sebep vardır. Bunlardan bazıları: anne ve baba ile zaman geçirmeye duyulan ihtiyaç, oyun kurmayı ve devam ettirmeyi öğrenmemiş olma, anne ile bağımlı bir ilişkinin varlığı, ekran bağımlılığı, tek başına oynanabilecek oyunların çocuğa sunulmamış olması ve çocuğun bu oyunların keyfini bilmemesidir.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Bu önlemler hastalığın yayılmasını engeller
Çocuklarda ve bebeklerde yaygın görülen bir akciğer enfeksiyonu olan bronşit,...
- Eklendi Kasım 25, 2024
- 0
-
“Annemde de vardı bir şey olmadı!” diyerek ihmal etmeyin!
Adet sırasında aşırı kanama, şiddetli adet ağrıları, tekrarlayan ve geçmeyen...
- Eklendi Kasım 18, 2024
- 0
-
Novakid: Geleceğin meslekleri İngilizce’nin yardımıyla daha erişilebilir hale gelebilir
İngilizce gibi yabancı bir dil öğrenmek, yaşlanmayı yavaşlatmaktan yaratıcılığı geliştirmeye...
- Eklendi Kasım 6, 2024
- 0
-
30 dakikayı aşan nöbetler beyinde hasarlanmaya neden olabilir
Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle...
- Eklendi Kasım 3, 2024
- 0
-
Diş eti hastalıkları hamile kalmaya engel olabilir!
Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikle bir...
- Eklendi Ekim 24, 2024
- 0
-
Sonbaharda havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kapalı ortamlarda...
- Eklendi Ekim 18, 2024
- 0
-
Kadın Sağlığında Bazı Önlemler Asla İhmal Edilmemeli
“Ailemde hiç kanser yok, dolayısıyla risk unsuru taşımıyorum!”, “Herhangi bir...
- Eklendi Ekim 11, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum