Özel çocuklara 5 özel oyun önerisi

8 Haziran 2018

Oyunun çocuk gelişimine faydalarını bilmeyen yoktur artık. Oyunlar sayesinde zeka gelişimini, el-kol koordinasyonunu ve sosyal becerilerini olumlu yönde etkiler. Ancak özel ihtiyaçları olan çocuklar geleneksel oyunlarda kurallara ve rekabete uymayı zor bulabilirler.

UNICEF, oyunun her çocuk için temel hak olduğunu söylüyor ve bu, özel ihtiyaçları olan bir çocuk için farklı değil. Çocuğunuzun etrafındaki dünyayı anlaması, problem çözmeyi öğrenmesi, benlik saygısı geliştirmesi, motor ve sosyal becerilerini geliştirmesi oyun yoluyla gerçekleşir. Oynamanın sırf eğlencesinden bahsetmiyorum. Özel ihtiyaçları olan bir çocuk için, titiz standartlar ve geleneksel oyunların rekabetçi doğası bunaltıcı olabilir. İşte, özel çocukların keyifle oynayabileceği 5 oyun

Bu oyunlar, fiziksel veya psikolojik zorluklarına bakılmaksızın tüm çocuklar için uygundur. Haydi başlıyoruuuuz!

Bloklardan bina yapma

3-9 Yaş için

Yararları: Yaratıcılık, problem çözme ve sosyal beceriler

Ne için: Otizm spektrum bozuklukları, öğrenme güçlüğü

Bloklar, her çocuğun oyuncak kutusunda bulunan olmazsa olmazlardan. Bırakın onlarla oynasın. Rochester Tıp Merkezi Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, otizmli çocuklarda birbirine geçen bloklarla oynadık sonra yaratıcılıklarını daha fazla kullandıkları gözlemlenmiştir. Otizmli çocuklar sıkı rutinlerine bağlıdır ve tekrarlayan davranışlardan kopmaya alışkın değildirler. Bu yüzden bloklarla farklı şekiller yaparak yeni şeyler denemeye ve yaratıcılıklarını geliştirmeye başlayabilirler. İlk başta ondan sizin yaptığınızın aynısını isteyin. Daha sonralarında ona kendisinin yapabilmesi için destek olun.

Kukla gösterisi

3-5 Yaş için

Yararları: Hayal gücü, duygusal zeka ve sosyal beceriler

Ne için: Otizm ve konuşma geriliği

Kuklalar, yumuşak oyuncaklar ve bebekler… Çocuğunuzun soyut kavramları anlama, hayali oyuna katılma ve doğaçlama yapma fırsatı verir. Çocuğunuzun kuklalarını sıraya soktuğunuz bir oyunu oynayın ve bir sahne yapın. Canlı ve etkileyici olabilir ve çocuğunuzu uygun bir şekilde takip edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz duyguları tanımlamayı öğrenebilir.

Zar oyunu

6-9 Yaş için

Yararı: Kendine güven ve sosyal beceriler

Ne için: Otizm ve konuşma geriliği

Masa oyunları, aile bağları kurmak ve paylaşmak ve sıra beklemek gibi sosyal becerileri öğrenmek için güçlü araçlardır. Çocuğunuzun beğenisine göre bir oyun seçin ve kurallara uymaya özen gösterin. amaç onun eğlenmesine izin vermektir.

Teknolojiden yararlanın

6-9 Yaş için

Yararları: Kendine güven, yaratıcılık, problem çözme, bağımsızlık

Ne için: Görsel ve işitme bozukluğu ve konuşma geriliği

Teknoloji etkinlikleri, özel ihtiyaçları olan bir çocuğun kendini hissettirmesini ve güçlendirilmesini sağlar. Çocuğunuzun etrafındaki dünya hakkında daha iyi şeyler öğrenmesi ve öğrenmesi için birçok oyun çevrimiçi ve uygulama var.

Bu oyunlar ve aktiviteler sadece çocuklarınıza yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda kendiliğinden olmalarını ve eğlenmelerini teşvik eder.

Resim saati

3-5 Yaş için

Yararları: Motor, koordinasyon, özgüven ve yaratıcılık

Ne için: Otizm, öğrenme geriliği, Down sendromu, Serebral Palsi

Çocuğunuzun kendine güvenini arttırmak, kendi başına bir şey yaratmaktan daha iyi bir şey olabilir mi? Kesilmiş sebzeler ve meyvelerle resim yapmak kolaydır ve yakında çocuğunuz yarattığı başyapıtta ışıldamaya başlar.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir