- Dikkat eksikliğini artıran hatalı ebeveyn yaklaşımları
- Ağız ve dişlerde ihmale gelmez 5 sorun!
- Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
- Beta mikrobu
- Sağlıklı bir hamilelik için…
- Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
- Büyümede duraklama ve boy kısalığına dikkat
- Aile arabası nasıl seçilir?
- Çoklu virüsler çocukları tehdit ediyor
- Çocuğunuz nöbet geçiriyorsa dikkat
Okul dönemine girerken propolis kullanmaya devam

İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’ten Gıda Yüksek Mühendisi Arı Ürünleri Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı okul döneminde propolis kullanımına dikkat çekti.
Okula dönüş heyecanı başlarken anne babaları sık hastalanan çocuklarının telaşı sardı. Özellikle bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek için en doğal çözüm yolu olan propolis, düzenli kullanımda çocukları enfeksiyonlara karşı korurken vücudun bakteriler ve mikroplarla savaşmasına destek oluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’ten Gıda Yüksek Mühendisi Arı Ürünleri Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı’ya propolisi sorduk.
Propolis nedir?
Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır. Propolis, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri gösterir. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Sonbaharın gelişi ve okulların açılmasıyla birlikte mikrobiyal enfeksiyonlar da artmaya başlıyor. Yüksek antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olan propolis; sık hastalanan çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesine, hastalıklara karşı korunmalarına yardımcı oluyor.
Nar suyundan 80 kat daha güçlü bir antioksidan!
Tanuğur, İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te geliştirdiği Anadolu propolisinin nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğunu bilimsel olarak ortaya koyduklarını belirtti.
Antioksidan nedir?
Vücudumuzda metabolik faaliyetler sonucu her gün serbest radikaller üretilir. Bu serbest radikaller otoimmun rahatsızlıklar ve kansere kadar hücreye pek çok zarar vermektedir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri yakalayarak onların vücudumuza vereceği zararları önler.
Günlük ne kadar antioksidan almalıyız?
Günlük antioksidan ihtiyacının karşılanması için her gün en az 5 porsiyon meyve-sebze ve 6 porsiyon tahıl tüketilmesi önerilmektedir.
Her gün antioksidan almak şart mı?
Vücudumuzda serbest radikaller her an üretilmektedir. Serbest radikallerin vücudumuza vereceği yıkıcı etkileri önlemek adına her gün dışarıdan vücudumuza antioksidan takviyesi yapmalıyız.
Bağışıklığı güçlendirmek için doğal çözüm
Tanuğur şöyle aktarıyor; “Çocuklar okul döneminin başlamasıyla sık sık hastalıklara yakalanıyor. Bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalanma sıklığını azaltmak için vücudumuza antioksidan takviyesi yapmalıyız. Burada propolisin önemi büyük…Propolis dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasında. Yapılan pek çok bilimsel çalışmada propolisin bağışıklığı düzenleyici, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antitümör, antienflamatuvar etkilerinin olduğu ve bunun bileşiminde yer alan kafeik asit fenetil ester, artepillin C, apigenin, krisin, galangin, pinosembrin kafeik asit gibi fenolik flavonoid bileşenlerden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Propolis vücutta B ve T lenfositleri aktive ederek antikor üretimini arttırmakta ve böylece doğrudan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, antibiyotiklerle birlikte kullandıldığında sinerjistik etki gösterdiği de ortaya konulmuştur.
Propolisi nasıl tüketmeliyiz?
Propolisi damla veya ham bal ile karışım halinde tüketebilirsiniz.
Her propolis aynı mıdır?
Ne yazık ki propolis ülkemize çoğunlukla Çin’den ithal ediliyor. Çin’den gelen ürünlerde katkı kalıntı sorunları mevcut, saf değiller. Bu ürünleri analiz ettiğimizde Çin propolislerine ağaçların yaprak, sap ve tomurcuklarının toz haline getirilerek katılmış olduğunu, maltodekstrin, silikon dioksit, çeşitli boyar maddeler gibi dolgu ve katkı maddeleri ile propolisin çoğaltıldığını tespit ettik. Bunlar alerjik etki yapabiliyor. Maalesef ürün etiketleri doğru değil ve gerçek içeriği beyan edilmiyor. Etiketlerde propolisin orijini yani Çin menşeili propolis ile ürünün üretildiği belirtilmiyor. Bu anlamda tüketici aldatılıyor. Bu tarz Çin propolisi kullanılarak üretilmiş ürünlerin sağlığa zararlı etkisi olabilir. Propolis adı altında satılan pek çok üründe propolis namına bir şey yok. Sonuç olarak propolis oldukça hassas bir konu. Her propolis aynı değil. Propolisin bu bahsettiğim etkilerinden bahsedebilmemiz için doğru koşullarda üretilmiş ve doğru şekilde işlenmiş olması gerekiyor yani propolisin menşei ve nasıl üretildiği çok önemli.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürüttüğümüz çalışmada; Brezilya, Çin, Arjantin ve Türkiye’de üretilen propolislerin meme kanseri üzerine etkileri araştırdık. Türkiye’de Anadolu propolisini arıcılara ürettirdik ve İTÜ ARI Teknokent laboratuvarlarında özütleyerek araştırmada kullandık. Çalışmanın sonucunda, Türkiye’de üretilen propolis kanser hücreleri üzerine öldürücü bir etki yaparken sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermedi. Anadolu propolisinin farklı ülkelerde üretilen propolislerle karşılaştırdığımızda çok özel bir antioksidan profiline sahip olduğunu ve antimikrobiyal, antitümör aktivitesinin daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Bazı fenolik ve flavanoidler dünyada sadece Anadolu propolisinde bulunuyor. Bu da Anadolu propolisini çok özel kılıyor…
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Dikkat eksikliğini artıran hatalı ebeveyn yaklaşımları
Sınavlarda en basit soruların dikkat eksikliğinden dolayı yanlış cevaplanması, ani...
- Eklendi Haziran 3, 2023
- 0
-
Ağız ve dişlerde ihmale gelmez 5 sorun!
Ülkemizde 5 yaş altı çocukların yüzde 80’inin ağzında çürük diş...
- Eklendi Mayıs 30, 2023
- 0
-
Kolik bebekleri rahatlatacak 7 yöntem
İnfantil kolik; üç haftadan uzun süren, haftanın en az üç...
- Eklendi Mayıs 17, 2023
- 0
-
Selülitlere veda
İleri teknoloji selülit tedavileri ile tüm kadınların kâbusu olan portakal...
- Eklendi Mayıs 13, 2023
- 0
-
Beta mikrobu
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı,...
- Eklendi Mayıs 5, 2023
- 0
-
Sağlıklı bir hamilelik için…
Doğru beslenmek, bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmemiz için hayatımızın her...
- Eklendi Nisan 24, 2023
- 0
-
Fazla mükemmeliyetçi olmak iyi değil
Baba ile olan iletişim, çocuğun yetişkinlikte de tüm ilişkilerini etkileyebiliyor…...
- Eklendi Nisan 17, 2023
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
-
Ve bir Kez Daha Dijital Medya Okur Yazarlığının Önemi
Yazan: Birsu Şentürk @nestendrestzekeriyaköy Hayat bize Dijital Medya Okur...
- 5 Mayıs 2020
- 0
0 yorum