Hayal gücüyle bütünleşen, evrensel iletişim dili; SANAT

1 Haziran 2019

Sanat, çocuklar için ucu bucağı olmayan bir oyun alanı, keşiflerle dolu bir serüvendir esasında. Bu oyunda çocuk daha özgürdür ve oyunun kurallarını kendisi koyar. Ayrıca, yalnızdır, kendi dünyasının kahramanıdır, kendi filminin başrol oyuncusudur. Hal böyle olunca da, çocuk daha sınırsız düşünür ve zihinde her probleme daha seri ve daha farklı çözümler bulur. Sanat çocukların hayal gücüyle bütünleşen evrensel iletişim dilidir ve bu yüzdendir ki görsel iletişim, yaratıcılık ve kendini ifade etme bağlamında çocuğun gelişimini olumlu yönde destekler.

Çocuklar için sanat keşiflerle dolu bir serüven, bilinmeyene doğru açılan bir kapı. Sanat size duygularınızla ve iç bilgeliğinizle duygularınızı ifade etmede güvenli bir çıkış noktasıyla temas halinde olmanın kolay ve eğlenceli bir yolunu verir. Bale, dans, heykel, müzik, resim… Sanatın hangi dalında olursa olsun ve kaç yaşında olursanız olun kazanımlarınız çok farklı. Üstelik bu kazanımların hiçbiri bir diğerinden daha önemli değil çünkü, esasen hepsi bir araya geldiğinde kendini gerçekleştirebilen birey için olmazsa olmaz şartlar. Özellikle çocuk yaşlarda alınan sanat eğitimi, amaç belirleme ve hedef koyma konusunda onlara bir refleks kazandırıyor. Uzmanlar, çocukların sanatla doğdukları andan itibaren tanıştırılmasını hatta, hamilelikte bile klasik müzik dinletilmesini öneriyor. Çünkü erken başlamak ve sık sık sanatsal deneyim olanağı sunmak, çocuğun gelişimini pozitif yönde etkiliyor.

Sanatla gelen duygusal rahatlık

Çocukların doğduğu andan itibaren altı yaşına kadar olan süreçte sağlıklı bir gelişim yaşaması için sanatla yakın temasta olması gerektiği vurgulanıyor. Bu çağda ruhsal olarak beslenme ve sağlıklı bir ruh sağlığına kavuşma açısından sanatın önemi azımsanmayacak kadar büyük. Özellikle okullarda ve okul öncesi hazırlık dönemlerinde çocuklar için okulu bir zorunluluk olarak görmenin dışında zevkli bir aktivite haline getirmede sanat ciddi bir rol üstleniyor. Çocukların becerilerinin geliştiği okul öncesi döneminde varsa meyilli oldukları sanat dalları ile meşgul olmaları zihinsel açıdan da sağlıklı gelişim geçirmelerine katkı sağlıyor. Çocukların yaptığı işlerden zevk almasını, sosyal ve bedensel gelişimlerini rahat ve sorunsuz bir şekilde tamamlamalarını sağlamanın dışında, sanat aktiviteleri çocuğun özgün düşünmesini ve estetik duygusunu geliştirmesinin yolunu açıyor. Bu nedenle atılan sanatsal adımlar çocuğun duygusal rahatlığa erişmesine aynı zamanda ezberci bir zihniyetle değil, zevkle öğrenmesine destek veriyor.

Özgür düşüncenin kapıları aralanıyor

Çocuğun duyuları aracılığı ile algıladığı dünyayı daha kolay anlamlandırabileceği, özellikle dokunarak öğrendiği şeyleri daha çabuk algılayarak hafızasına kazıdığı uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir konu. Sanat, çocuğun enerjisini boşaltmak ve duygularını ifade etmek için kullandığı güzel bir enstrümanken, kavramsal açıdan yetersiz olan çocuklarda sanat ile ifade kabiliyeti de maalesef az oluyor. Evrensel bir iletişim dili olarak görülen sanat sayesinde çocuklar, stresle başa çıkmayı öğrenirken, özgür düşüncenin gelişmesi ve okul başarısının artmasında da önemli rol oynuyor.

Sanat, öğrencilerin kendini ifade edebilmesi açısından matematik ve bilime göre çok daha büyük bir hareket alanı sağlar. Çocuğunuzun bir monologu altı farklı şekilde yeniden üretebilmesinin, bir anıyı temsil eden bir resim yapmasının, yeni bir melodi keşfedebilmesinin kıymeti, hem çocukken hem de büyüdüğünde anlaşılabilir. Yaratıcılık, hayatın ritmine dahil edilmesi gereken ve ihtiyaç duyulan bir beceridir aslında. Sanat sadece çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmesini değil, akademik hayata bütünüyle adapte olup başarısını yükseltmesini de sağlar. Sanat eğitiminde öğrendikleri neredeyse her şey, tüm akademik hayatına etki eder. Özellikle fiziksel eylemlere dayalı sanat dalları, çocuğun motor gelişiminin hızlanmasında büyük bir rol oynar. Örneğin; bir enstrüman çalarken tekrarlanan parmak hareketleri de, fırça teknikleri de motor beceridir.

Sanatla, çözüm üreten ve

sabreden çocuklar yetişiyor

Bir konu hakkında ustalaşmak, ilerlemek çocuğun özgüvenini ciddi anlamda artıracaktır. Üstelik sahneye çıkma, sergi açma gibi pek çok başarının ve özgüven desteğinin de bunda rolü olacak. Sanat, eğlenceli olduğu kadar, açılması gereken engebeli bir yoldur da. Defalarca denemek, düzenli çalışmak, üzerinde kafa yormak gerekir. Bu yönüyle, istediği her şeye anında sahip olmayı kafasına koyan çocuklar yerine, istediği şeye sahip olmak için farklı yollar deneyerek çözüm üreten ve sabreden çocuklar yetiştirmiş olursunuz. Diğer yandan zamane çocuklarının en büyük problemlerinden birisi olan odaklanma probleminin de çözümü sanattır. Sanatın herhangi bir dalına odaklanmayı başaran çocuk, dersleri sırasında da odaklanma problemini de aşmış olur.

Her çocuk yetenekli olmayabilir
Her çocuk sanatta yetenek sahibi olmayabilir, ancak bu, yeteneği olmayan çocukların sanatla iç içe olmayacağı anlamına gelmiyor. Sanat eğitimine başlarken her çocuğun benzersiz bir ruha sahip olduğu gerçeğine göre davranması gerekiyor. Ayrıca sanat dalı çocuğun yaşına uygun olmalı: İlk yaşlarda görsel hafızaları geliştiren renk oyunları uygulaması veya bol bol müzik dinletilerek çocuğun tepkileri gözlemlenebilir. Daha sonra dans ve bale gibi sanatsal aktiviteler hem bedensel hem zihinsel fayda sağlayabilir. Çocuk 8-12 yaşlarına kadar bir sanatsal aktivite içerisinde bulunmadıysa kısa eğitimler veren atölye çalışmalarına gidebilir ve nerede kendini daha mutlu hissettiğini keşfedebilir.

Sanatı çocuğunuzun gelişiminin bir parçası haline getirmek için ipuçları:

  • Çocuğunuz için her zaman, kâğıt, kalem, boya kalemi gibi sanat ve zanaat malzemelerini hazır bulundurun
  • Çocuğunuzun resimlerini övün, çizimlerini duvara asın veya bir klasörde saklayın. Bu şekilde çocuğunuz, yarattığı şeyin önemli olduğunu hisseder.
  • Kitap okuyun. Okuldaki ya da halk kütüphanelerindeki kütüphanecilerden sanatçılar ve sanatlar hakkında kitap önermelerini isteyin.
  • Çevrenizdeki sanatla ilgili şeylere dikkat edin. Ailenizi müzelere, konserlere veya tiyatroya götürün.
  • Park, metro ve açık alanlardaki sanata bile dikkat edin. Ne gördüğünüzle ilgili bir konuşma yapın.
  • Evde sanatın keyfini çıkarın. Sanatsal becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı çocuğunuzla paylaşın. Çocuklarınızın sanatla ilgili olarak ne sevdiklerini öğrenin.
  • Çocuğunuz büyük ilgi gösteriyorsa, onu sanat derslerine kaydettirin.
  • Edebiyat, dans ve müzik gibi diğer sanat formlarıyla ilgilenerek çocuğunuzun ufkunu genişletin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir