Güvenli internet, mutlu aile…

20 Mart 2019

“Facebook’tan çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik hakkında konuşmak isteyen ebeveynlere ipuçları…”

Teknoloji sayesinde, geçtiğimiz on yılda insanların birbirleriyle iletişim kurma ve etkileşimde bulunma şekilleri oldukça değişti. Her gün teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, çocuklarınızı çevrimiçi ortamda karşılaşabilecekleri zararlardan korumanın gittikçe zorlaştığını düşünüyor olabilirsiniz. Facebook, çocuğunuzla çevrimiçi güvenlik hakkında nasıl konuşabileceğinize dair bazı ipuçları paylaştı.

Türkiye’de 44 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Facebook, ülkemizdeki en büyük sosyal platformlardan biri. Pek çoğumuz her gün hikâyemizi paylaşmak, dünyayı diğer insanların gözünden görmek ya da sadece ailemiz ve arkadaşlarımızla iletişim kurmak için bu platformu kullanıyoruz. Şirket misyonunu “insanlara paylaşma gücü vererek dünyayı daha açık ve bağlantılı bir yer haline getirmek” olarak tanımlıyor. Bu da demek oluyor ki, sizin ve çocuğunuzun Facebook’u kullanırken güvende ve mutlu hissetmesi, şirketin en büyük önceliği.

Ebeveynlik zaman zaman zor olabilir ve siz de kendinizin ve çocuğunuzun çevrimiçi güvenliğiyle ilgili bazı sorulara cevap arıyor olabilirsiniz. Bu sene de 5 Şubat’ta kutlanan “Dünya İnternet Günü” vesilesiyle Facebook, çocuğunuzun çevrimiçi ortamda güvende ve mutlu olması için onunla nasıl ve neleri konuşabileceğinizle ilgili önemli ipuçları paylaştı.

  1. Gerçek hayatta geçerli olan kurallar internet ortamında da aynen geçerlidir

Çocuğunuza “Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma” kuralının internette de geçerli olduğunu hatırlatın. Paylaşmadan önce düşünmek, pozitif bir çevrimiçi deneyimin olmazsa olmaz kuralıdır.

  • İyi bir örnek olmaya çalışın

Çocuğunuzun sizi dinlemesini istiyorsanız, hem gerçek hayatta hem de internet ortamında onun için iyi bir örnek olun. Örneğin, “Akşam 10’dan sonra mesajlaşmak yok” gibi bir kural belirlemişseniz, siz de bu kurala uyun.

  • Erken aşamada etkileşim kurun

Çocuğunuzun erken yaşta teknolojik aletleri kullanmaya başlamasını istemeseniz de, araştırmalar pek çok çocuğun altı yaşından itibaren akıllı telefonlara veya tabletlere erişimi olduğunu gösteriyor. Bu nedenle çocuğunuzla çevrimiçi deneyimleri konusunda erken aşamalarda –hatta tercihen henüz sosyal medyaya adım atmamışken– konuşmayı düşünmelisiniz. Çocuğunuzla teknoloji hakkında konuşun ve Facebook hesabı varsa, kendisini arkadaş olarak ekleyin.

  • Önemli anları tespit edin ve kaçırmayın

Çocuğunuzun ilk kez cep telefonu kullanmaya başladığı ya da Facebook’a ve diğer sosyal medya mecralarına katılacak yaşa geldiği an, temel kuralları belirlemek ve kendisiyle güvenli paylaşım hakkında konuşmak için iyi bir zamandır.

  • Çocuğunuzdan size öğretmesini isteyin

Acımasız ama gerçek: Söz konusu sosyal medya ve internet olduğunda genç kuşaklar bizden çok daha fazla şey biliyorlar. Çocuğunuz, hakkında daha önce hiçbir şey duymadığınız uygulamalar ve internet siteleriyle ilgili muhteşem bir kaynak olabilir. Bu karşılıklı öğrenme anından faydalanarak güvenlik ve emniyet gibi konular hakkında konuşabilir ya da çocuğunuza gizlilik ayarları hakkında sorular sorabilirsiniz.

Elbette bu liste daha da uzatılabilir. Ancak tek bir şeyi aklınızdan çıkarmayın: Konuşmak en önemli nokta. Nereden başlayacağınız konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız, çocuğunuzla Facebook’ta güvenlik hakkında konuşurken değinebileceğiniz konulardan oluşan bu liste size –ve çocuğunuza– rehberlik edebilir:

Konuşmadan önce (5 saniye) düşünün

Herkese açık bir paylaşımda bulunmadan önce durun ve kendinize şu soruyu sorun: “Bunu annem, babam, dedem ve babaanneme ya da anneanneme yüksek sesle okuyabilir miyim?” Okulunuzda her zaman sosyal medyada aşırı paylaşım yapan insanlar olacaktır (ve okul dışındaki hayatınızda da böyle yetişkinler olacaktır). Bu isteğe direnin, onların çıkardığı gürültüyü yok sayın ve hayatınızla ilgili ince detayları sadece yakın arkadaşlarınızla paylaşın.

Yabancıların odanızda zaman geçirmesine izin vermeyin

Alanınıza kimlerin girmesine ve kimlerin orada zaman geçirmeye devam etmesine izin verdiğinize dikkat edin. İçeriklerinize bakan kişilerle ilgili olarak kendinizi rahat hissetmek için arkadaş listenizi düzenli olarak kontrol edin. Sadece tanıdığınız insanların arkadaşlık isteklerini kabul edin ve kapınızı çalan diğer herkesi dikkatle değerlendirin. Artık hoş karşılanmayan kişileri de arkadaşlıktan çıkarın.

Evinizin kapısını açık bırakmayın

Bunu biliyorsunuz fakat tekrar etmekte bir zarar yok: Şifrenizi kimseyle paylaşmayın. Hiçbir zaman buna değmez.

Kilitlerinizi sık sık değiştirin

Arkadaşlık listeniz büyüdükçe, gizlilik ayarlarınızı düzenli olarak kontrol ederek gizli tuttuğunuz ve herkese açık paylaştığınız bilgiler konusunda hâlâ rahat hissettiğinizden emin olun.

Bir şey görürseniz, bir şey söyleyin

Bir arkadaşınızın gönderisinde üzücü bir içerik veya kaba yorumlar görürseniz ya da sizi herhangi bir şekilde rahatsız eden bir şeyle etkileşimde bulunursanız, bunu birine söyleyin. Kendi deneyiminiz de dahil olmak üzere herkesin deneyimini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için hemen uygulama içinden şikayette bulunun.

Kötü hissederseniz, birisiyle konuşun

Birisi kendinizi kötü hissetmenize neden oluyorsa veya Facebook’u kullanmak sizi genel olarak üzüyor veya geriyorsa, bir yakınınıza bundan bahsedin. Sosyal medyaya ara vermenizde hiçbir zaman sakınca yoktur.

Yeni tanıştığınız birine kişisel bilgilerinizi vermeyin

Genel kural: Adresinizi paylaşmayın, bir şey yaparken tam konumuzu paylaşmayın ve hayatınızla ilgili başka bir gizli detayı paylaşmayın. Aynı şey, izinleri olmadan arkadaşlarınızın bilgilerini paylaşmanız için de geçerli.

Kaba biri olmayın

Dünyaya nasıl bir enerji verirseniz, aynı enerjiyi geri alırsınız. Diğer insanların içerikleriyle etkileşimde bulunurken cömertçe iltifat ve kibarlık gösterin.

İçgüdülerinize güvenin

Facebook’taki bir arkadaşınızla ilgili bir şey yolunda görünmüyorsa, kendisiyle görüşün. Bir içeriği paylaşıp paylaşmama konusunda kararsız kalıyorsanız ya da bir bağlantı garip görünüyorsa içgüdülerinize güvenin.

Destek verin

Sizden daha az ayrıcalıklı olan veya sizden daha fazla engelle karşılaşan ya da sadece küçük bir yardımı takdir edecek arkadaşlarınızı destekleyin. İnternette olumsuz bir deneyim yaşayan birini gördüğünüzde müdahale edin. Diğerlerinin sesini duyurmasına yardımcı olmak için çaba harcayan biri olun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir