Ev ödevi kabus olmasın!

2 Aralık 2015
Önceki4 / 4Sonraki

10250462_xxl

• Planlamasına yapmasına yardımcı olun

Düzenin sağlanması kadar planlama da önemlidir. Planlama yaş ve kişisel ihtiyaçlarla ilgilidir. Örneğin; zor ödevleri ilk önce, daha kolay ödevleri en sona bırakmak konusunda yönlendirebilirsiniz. Ayrıca en uzun ödevler dinlenmeden sonraki ilk çalışma olabilir. İlk sınıflarda bu planlamaya siz yönlendirebilirsiniz, büyük sınıf öğrencilerinde de iyi bir planlama yapmalarını kontrol edebilirsiniz. İlk başlarda birlikte zaman çizelgesi hazırlayabilirsiniz. Özellikle ilk sınıflardaki çocukların dikkat süreleri kısa olacağından aralar verilebilir.

• Bir yer seçilmeli ve uyarıcılar ortadan kaldırılmalıdır

Her çocuğun mutlaka ders çalışmak için ayrı bir odası olmayabilir. Bunun için her gün; belirlenen saat dilimleri içinde uygun olan ortam çalışma mekanı olabilir.  Küçük yaşlardakiler bazen anneleri ile aynı ortamda olmak isterler. Mutfak masası ya da salondaki yemek masası çalışma mekanı olarak ayrılabilir. Kendi odası ya da başka bir yerde olsa dikkat edilmesi gereken ders yaparken dikkatini dağıtacak TV, radyo, müzik ya da yüksek sesle konuşulan bir ortamın olmamasıdır.

• Gerekli malzemeleri derse başlamadan temin etmesini sağlayın

Çoğu öğrenci için ders çalışmak zor gelir.  Sürekli bir bahane ile masa başından kalkmak isterler. Bu alışkanlığı yerleştirirken ilk başlarda sizinde yardımınızla masaya ihtiyacı olacak malzemelerini temin ederek başlaması konusunda yönlendirin.

• Küçük yaşlarda ise ödevini kontrol edin

Anne baba çalışma bitiminde ödevleri kontrol ederlerse, çocukların eksiksiz tamamlama olasılığı artacaktır. Üzerinde çalıştığı konu da zorlanırsa tamamen bitirdikten sonra kontrol edin. Eksiklikleri birlikte tespit edin, gerçekten zorlandığını düşünüyorsanız, alternatifler üzerinde konuşarak destek olun, ama onun adına siz yapmayın. Doğru yapılan ya da üzerinde gerçekten uğraşılmış eksik ödevlerde de mutlaka sözel ödül verin. Ne kadar kontrol edebileceğiniz çocuğun yaşına, okul başarısına ve yeteneğine bağlı olmalı.

• Eksiklerini ve hatalarını tamamlamada yönlendirici olun

Çocuğunuzun yerine ödevleri yapıyor olmak onların konuyu anlamasına ve bilgiyi kullanmasına yardımcı olmaz. Hatalar varsa bunları birlikte bulun ve neler yapabileceğinin üzerinde konuşun.  Çocuğunuzun ne şekilde öğrendiği bilirseniz ona daha çok yardım edebilirsiniz.

Önceki4 / 4Sonraki

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir