- Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
- Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
- Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
- Annelere iyot desteği önemli
- ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
- Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
- Masum bir şikayet mi
- Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
- Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
- Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
Kitaplardan faydalanın

Öğr. Gör. Tuğçe Güzelyurt Güçlü: “Ailelerin aktarmakta zorlandığı ya da çocukların çekinip sormaktan vazgeçtiği konular çocuk kitapları aracılığıyla somutlaşır. Böylelikle aileler ve çocuk arasında sağlıklı iletişim yollarından biri açılır. Aileler için aktarılması, çocuklar için ise anlamlandırması zor olduğu düşünülen konuları çocuk kitapları etkili ve anlaşılır şekilde sunabilir.” diyerek çocuk kitaplarını neden ve nasıl kullanmalıyızın cevaplarını veriyor.
Çocuk kitaplarını neden kullanmalıyız?
Yaşamın her döneminde insanların üstesinden gelmesi gereken zorlu konular var. Robert J. Havighurst da Gelişim Görevlerinde her dönem üstesinden gelinmesi gereken gelişim krizlerinden bahseder. Bu gelişim krizlerinin yani zorlu konuların üstesinden gelmek deneyim kazandıkça kolaylaşır. Yetişkinler için bu süreç daha kolay olabilir. Çünkü yetişkinlik dönemine kadar edinilen deneyimler problemlerin çözülebilmesine ışık tutar. Yaşamın ilk yıllarında ise çocuklar karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmekte zorlanabilir. Çocukların bu zorlukları anlamlandırabilmesi ve aşabilmesi için yetişkin rehberliği gerekir. Burada bahsedilen yetişkin rehberliği problemin yetişkin tarafından çözüme kavuşturulması değildir. Bunun yerine çocuğun gelişimine uygun ortam, materyal ve yöntemlerle zorlu konulara çözüm bulmasını desteklemektir.
Bedenini tanıma, okula başlama, bir yakınını kaybetme, taşınma ve tuvalet eğitimi gibi kavramlar çocuk için soyut kalmaktadır. Bazen bu konuları geçiştirmek veya tamamen saklamak aileler için en kolay yöntem görünse de ilerde oluşabilecek sorunların ilk adımlarıdır. Bunun yerine aileler çocuklara zorlu konuları doğru şekilde anlatmalı ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalıdır. Bazen de aileler zorlu konuları çocuklarına anlatması gerektiğini bilmesine rağmen bu konuları anlatmaya çekinebilir. Tam da bu noktada çocuk kitaplarının en temel işlevlerinden biri ailelere destek olur. Çocuk kitapları gerçek dünya ve çocuk arasında güvenli adımların atılabileceği sağlam bir köprü görevi görür. Ailelerin aktarmakta zorlandığı ya da çocukların çekinip sormaktan vazgeçtiği konular çocuk kitapları aracılığıyla somutlaşır. Böylelikle aileler ve çocuk arasında sağlıklı iletişim yollarından biri açılır. Aileler için aktarılması, çocuklar için ise anlamlandırması zor olduğu düşünülen konuları çocuk kitapları etkili ve anlaşılır şekilde sunabilir.
Cemal Süreya “Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizerler.” der. Çocuklar kendi hikâyelerinin kahramanları olsun diye yazılan her satıra sonsuz teşekkürlerimle… Çocukların gerçek dünya serüveninde zorlu konuları çocuk kitaplarıyla NE ZAMAN? sunmalıyız konusunu paylaşmak için bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle…
Çocuk kitaplarını ne zaman kullanmalıyız?
Tolstoy der ki; “Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar: ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir.” Peki çocukların hikayeleri ne zaman başlar? Ya bir çocuk merak edip sormaya başladığında ya da sormaktan vazgeçip sustuğunda… Zorlu konulara yönelik çocuk kitapları da tam bu zamanlarda kullanılır. Çocuklar merak edip soruyorsa aileler rehberlik sürecinde çocuk kitaplarından yararlanabilir. Bu normal olan bir süreçtir. Daha karışık olan çocukların soru sormadıkları dönemlerdir. Çocukların soru sormamalarının birçok nedeni vardır. Konuya yönelik zamanında soruları yanıtsız kalmış ve soru sorma girişimleri engellenmiş olabilir. Yaşanan zorlu konu çocuklardan saklanmış olabilir. Çocuk zorlu konudan olumsuz etkilendiği için susabilir. Bazen aileler çocuk soru sormuyor demek ki yaşananlardan etkilenmemiş, ben de konuyu kendim açıp sorun çıkarmayayım diye düşünebilir. İşte sorun tam da burada başlar. Zamanında yanıtlanmayan sorular geleceğin sorunları olur. Burada bilinmesi gereken en önemli şey çocukların gelişimsel özellikleridir. Dört-beş yaşlarında çocuğu konuşmayan aileler “Bir problem mi var?” sorusunu sormaktadır. Çünkü bu yaşlarda gelişimsel olarak çocuğun çoktan konuşması beklenir. Çocuğun bir yakınını kaybettiği, evinden taşındığı, okula başladığı ya da kardeşinin olduğu dönemlerde de soru sorması gelişimsel bir özelliktir. Çocuğun gelişim dönemlerine yönelik soru sormaması aslında bir problem olabileceğinin en önemli göstergesidir. Bu nedenle aileler çocuğun gelişim sürecini yakından takip etmelidir.
Doğası gereği soru sorma eğilimi çok yüksek olan çocuklar soru sormadığında; içinde oldukları süreci anlayabilmeleri, duygularını ifade edebilmeleri ve güvende hissedebilmeleri için ailelerinin rehberliğine ihtiyaç duyarlar. Bu rehberlik sürecinde ebeveynlerin kullandığı materyallerden biri de çocuk kitaplarıdır. Bu doğrultuda zorlu konulara yönelik çocuk kitapları;
- Çocuklar zorlu konuya yönelik sorular sormaya başladığı zaman,
- Zorlu konu yaşanmasına rağmen çocuklar soru sormadıkları zaman,
- Gelişimsel dönemi içerisinde olduğu zaman kullanılabilir.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
Günümüzde hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı sağlığımız açısından en önemli tehlikelerden...
- Eklendi Nisan 6, 2025
- 0
-
Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
Oyun bağımlılığının her geçen gün yaygınlaştığını belirten uzmanlar, bu durumun...
- Eklendi Nisan 2, 2025
- 0
-
Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
Kadın kanserleri arasında önemli bir yere sahip olan rahim, rahim...
- Eklendi Mart 28, 2025
- 0
-
Annelere iyot desteği önemli
Boynun ön tarafında bulunan ve adeta tüm vücudun işleyişinden sorumlu...
- Eklendi Mart 24, 2025
- 0
-
‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan...
- Eklendi Mart 22, 2025
- 0
-
Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
Birçok ebeveynin, çocuklarının başarılı olmasını istediğini belirten uzmanlar, ancak bazen...
- Eklendi Mart 17, 2025
- 0
-
Masum bir şikayet mi
Çocuklarda karın ağrısı, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biridir....
- Eklendi Mart 12, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum