- Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
- Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
- Hamilelikte egzersiz
- Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
- Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
- Çocukların okula hazırlanma süreci
- Çocukların dijital oyun bağımlılığı
- Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırıyor
- Ağrı, kaşıntı ve yanmanız mı var?
- Suda doğum, doğumun süresini kısaltıyor
Bu yaz hastalıklarına dikkat
Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, çocuklarda en sık görülen 5 yaz hastalığını anlatarak, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
İSHAL
Hijyeni yeterli olmayan deniz veya havuza girmek ishalin yaz aylarındaki en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. İshalde gereksiz yere kullanılan antibiyotik fayda yerine zarar veriyor, ishalin süresini daha da artırıyor. Bu nedenle hekimin önerisi olmadan antibiyotikten kaçının. İshal sırasında çocuğunuz anne sütüyle besleniyorsa emzirmeye kesinlikle ara vermeyin, aksine artırın; 6 aydan büyük çocuğunuzun sık sık sıvı almasını, bol su içmesini sağlayın. Evde hazırlanmış ayran, muz, elma suyu gibi çeşitli meyveleri ve sularını tükettirin. İshal sırasında kesinlikle şekerli, yağlı, yüksek kalorili besinler ve inek sütü vermeyin.
Alınacak önlemler
İshalden korunmak için çocuğunuzun yemek öncesi ve tuvalet sonrası ellerini yıkamasını ve kurutmasını sağlayın. Küçük bebekleri havuza sokmayın, büyük çocuklara havuz suyunu yutmamaları gerektiğini öğretin. Yaz aylarında besinleri buzdolabında bekletin. Çiğ sebze ve et kesmek için kullanılan tahta ve bıçakları ayrı tutun. Meyvelerin kabuğunu soyun. Soyulmadan tüketilen meyve ve sebzeleri 20 dakika sirkeli veya tuzlu suda bekletip sonra temiz su ile tekrar duruladıktan sonra yedirin.
DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI
Kulakta yabancı bir cisim ya da temizleme ve kaşınma sonrası kulak kanalı derisinin hasarı nedeniyle oluşuyor. Nemli durumlarda, yüzücülerde daha sık görülüyor. Ağrı çok yoğunsa ağrı kesici verip, akıntıyı emmesi için kulağına pamuklu bir bez koyun; doktora başvurun. Doktorun vereceği antibiyotikli damla yaklaşık üç gün içerisinde hastalığı tedavi ediyor.
Alınacak önlemler
Kulağını temizlemek için pamuklu çubuklar sokmayın, iltihap temizlenene kadar kulağına su kaçmamasına özen gösterin, doktor önermedikçe kulak damlası kullanmayın, tekrarlayan dış kulak yolu iltihabı varsa yüzerken kulak tıkacı kullanmayıp suda kalma zamanını kısıtlayın ve bir seferde 30 dakikayı aşmamasına dikkat edin.
GÖZ ENFEKSİYONU
Göz enfeksiyonu viral veya bakteriyel kaynaklı olabiliyor. Yabancı cisim ya da kimyasalların yol açtığı hasarlar ve alerjik reaksiyon sonucunda da enfeksiyon oluşabiliyor. Çocuğunuzun gözlerinde kaşıntı, hassasiyet, sulanma ve kızarıklık, ışığa karşı duyarlılık ve uykudan sonra kirpiklerin yapışmasına neden olan iltihabi akıntı varsa göz enfeksiyonu (konjonktivit) olduğuna işaret ediyor.
Alınacak önlemler
Çocuğunuzun ellerini temiz tutması gerektiğini anlatın, gözlerini kaşınmasını engelleyin. Havlusunu ayrı tutun. Ayrıca denize ya da havuza girerken yüzücü gözlüğü takmasını sağlayın.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla bakteriyel nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Temiz olmayan havuzlar ve denizler en önemli nedeni. Kız çocuklarda görülme riski daha fazla. Çocuğunuz idrar yaparken ağlıyorsa; karın ağrısı ve iştahsızlık varsa; kötü kokulu veya kırmızı renkli idrar yapıyorsa idrar yolu enfeksiyonu olabileceğinden hekime başvurmalısınız.
Alınacak önlemler
İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için hijyeni kötü olan sulara veya hijyeninden emin olmadığınız havuza çocuklarınızı sokmayın, kız çocukların cinsel bölge temizliğini önden arkaya doğru yapmalarını öğretin, bebeğinizin bezini sık sık temizleyin ve değiştirin.
HEPATİT A
Hepatit A virüsünün bulaşması sonucu ortaya çıkan bir karaciğer enfeksiyonu olan Hepatit A, çoğunlukla dışkı ile kirlenmiş, bu mikrobu taşıyan su ve gıdalarla bulaşıyor. Virüsle temas ettikten ortalama 30 gün sonra halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, kilo kaybı, ateş, gözlerde ve ciltte sararma, koyu renkli (çay rengi) idrar, çamur gibi veya beyazımsı kaka görülüyor.
Alınacak önlemler
Çocuğunuzu Hepatit A’dan korumak için genel temizlik kurallarına uymalı, ellerini su ve sabunla yıkamasını sağlamalı, temiz olduğuna inandığınız ve iyice pişmiş yiyecekleri tükettirmeli, temiz suları kullanmalı, çöpleri ağzı açık bırakmamalı ve temiz sularda havuza veya denize girmesine dikkat etmelisiniz. Hepatit A’dan korunmanın en iyi ve en önemli yöntemi bebeğinizin ve çocuğunuzun aşılarının yapılı olması.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Hurafeler yersiz endişe ve stres yaratıyor
Anne adaylarının hamilelik sürecinde çevrelerinden duydukları özellikle de ağrı, sancı...
- Eklendi Ekim 4, 2024
- 0
-
Çocuklarda giderek artış gösteriyor!
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde cep telefonu, tablet ile bilgisayar...
- Eklendi Eylül 28, 2024
- 0
-
Hamilelikte egzersiz
Hamilelik süreci, anne adayının ve bebeğin sağlığı için kritik bir...
- Eklendi Eylül 17, 2024
- 0
-
Sağlıklı bir gebelik ve bebeğin gelişimi için beslenme önemli
Gebelik döneminin hem anne hem de bebek için kritik bir...
- Eklendi Eylül 9, 2024
- 0
-
Uyum sağlayamıyorsa yardım almalısınız
Okula başlama sürecinde çocukların endişe ve stres içinde olabileceğini belirten...
- Eklendi Eylül 1, 2024
- 0
-
Çocukların okula hazırlanma süreci
Yeni okul yılı başlarken, ebeveynlerin okul alışverişi ve kırtasiye malzemeleri...
- Eklendi Ağustos 26, 2024
- 0
-
M-chat testi, çocuğunuz hakkında bilgi veriyor
Otizm gibi yaygın gelişimsel bozukluklarda çocuğu erken fark etmenin önemli...
- Eklendi Ağustos 19, 2024
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum