Çocularınızı şımartın ama dişlerini asla!

17 Haziran 2019

Yazın gelmesi ile birlikte kendini gösteren tatil psikolojisi bazen özensizlik durumu yaratarak, diş fırçalama alışkanlığını unutturabiliyor. Diğer yandan bu dönemde çocuklarda çürük oluşturabilecek şekerli, tuzlu ve yağlı yiyeceklerin tüketimi de artıyor. Bu anlamda; “yaz aylarında diş bakımı nasıl olmalı, ebeveynlerin çocukların ağız ve diş bakımı konusunda dikkat etmesi gereken konular neler” bu yazımızda bulacaksınız.

Yaz mevsiminin yaklaşması ve okulların tatil olması ile birlikte çocukların beslenme ve ağız hijyeni rutinleri de değişebiliyor. Özellikle gazlı, şekerli içecekler, dondurma ve fast food türü gıdaların öğün arası atıştırmalıklar halinde daha sık tüketilmesi diş çürüklerine ortam hazırlıyor. Gece yatma saatlerindeki esneklikler de diş fırçalama düzeninde aksamalara neden olabiliyor. Ebeveynlerin bu noktaları göz önünde bulundurarak tatil döneminde de çocukların belirli bir program halinde ağız hijyenini sağlamalarına destek olmaları gerektiğne dikkat çeken Çocuk Diş Hekimi Dr. Dt. İdil Akmeriç, seyahatlerde fırça, macun, diş ipi üçlüsünü unutmamanın bu açıdan önemli olduğunu söylüyor. Akmeriç, “Bunların dışında tatil keyfini olumsuz etkileyecek olası diş ağrıları veya diğer ağız içi problemlerle karşılaşmamak için ebeveynlerin tatil programları öncesinde çocuklarının ağız ve diş kontrollerini yaptırmaları önemli” diyor.

Süt, her derde deva

Yazın gelmesi ile birlikte özellikle havuz kazaları da artıyor. Havuzlarda meydana gelen kazalarda çocukların dişlerinden aldıkları yaralanmalarda anne ve babaların ilk yapacağı müdahaleler son derece önemli. Travmatik diş yaralanmalarının yaz mevsiminde havuzlarda sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Akmeriç, “Dudak ve yanak mukozası yaralanmaları ile birlikte dişlerde sallanma, yer değiştirme, diş sert dokularında kırık /çatlak veya dişlerin tamamen yerinden çıkması gibi farklı durumlar görülebiliyor. Burada kazayı takiben eğer hastada hayati tehlike oluşturacak başka bir durum bulunmuyor ise en kısa süre içinde bir diş hekimine başvurulması gerekir. Özellikle yerinden tamamen çıkan dişlerin diş hekimine gidene kadar süt içeren bir kapta bekletilmesi, tedavi sonrası başarısını artırmaktadır” şeklinde konuşuyor.

Asitli yiyeceklere dikkat!

Yaz aylarında soğuk içecek ve gıdaların tüketilmesi ile dişlerde hassasiyet hissinin daha belirgin hale geldiğini söyleyen Akmeriç, soğuk veya sıcak gıdalar tüketildiğinde anlık olarak hissedilen hassasiyetin küçük bir çürük, uyumu bozulmuş eski bir dolgu veya kök yüzeyinin açıkta kaldığı dişeti çekilmeleri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini ifade ediyor.  Akmeriç, “Örneğin hassasiyete neden olan dişeti çekilmeleri, altta yatan bir dişeti hastalığı nedenli olabileceği gibi hatalı fırçalama veya yanlış fırça seçiminden de kaynaklanabilir. Dişin en dış ve en sert katmanı olan mine yüzeyinde meydana gelen aşınmalar da hassasiyete sebep olabiliyor. Bu tip aşınmalar, yaz mevsiminde asitli gıdaların daha sık tüketilmesi sonucu oluşabileceği gibi hatalı fırçalama veya bazı sistemik problemlerin bulgusu olarak da karşımıza çıkar” diyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir