- Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
- Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
- Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
- Annelere iyot desteği önemli
- ‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
- Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
- Masum bir şikayet mi
- Hamile diyabetlilerin oruç tutması riskli
- Çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler
- Tatilde de çocuğunuzun uyku saati ve ekran süresindeki sınırlar korunmalı…
Anneler Soruyor 4

Hazırlayan: Uzm. Psikolog Ebru Zorlutuna
Kızım 5 yaşında son zamanlarda isyankar davranışlarda bulunuyor. Beni o kadar zorluyor ki tahammül edemiyorum. Ne yaparsa bana yapıyor. Babasına bu şekilde zorlayıcı davranmıyor. Bir de anneannesi bizimle yaşadığından itibaren daha da arttı. Kızıma söz geçiremiyorum. En son beni çok sinirlendirdi ve istemeden de olsa vurma davranışında bulundum. Kendimi çok çaresiz hissediyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?
Ailenizde birçok şeyin revize edilme zamanı gelmiş görünüyor. Okul öncesi dönemde her çocuğun temel amacı kendini kanıtlama çabasıdır. Bunun için bazen takıntılar, isyankar haller, sınırları sonuna kadar denemeler, kıyafet krizleri gibi çeşit çeşit davranışlarda bulunabilirler. Çocukların bu davranışların kalıcılığı anne babaların tutumlarına bağlıdır. Çocuklar kararlı ebeveynlerin sınırlarını bilir ve çok zorlamazlar. Öncelikle sınırlarınızı gözden geçirin. Çaresizliğiniz çocuğunuzla değil sizinle ilgili bir durumdur. Çocuğunuzun fiziksel istismara uğraması ruhunda ve bedeninde derin yaralar açar. Çocuğunuzda bir problemi çözemediğinde şiddete başvurmayı öğrenmektedir. Bunun için kendi çaresizliğinden dolayı duygusal, fiziksel ya da sözel istismardan kaçının. Evinizde anneanne faktörü olması da sürecin gidişatını etkiliyor olabilir. Anneanneler genellikle torunlarına kıyamaz, her dediğini yapar, üzülmesine dayanamazlar. Çocuğunuzun üç farklı tutum içerisinde isyankar davranması oldukça normaldir. Aynı zamanda bu süreçte çaresiz hissetmeniz de çok doğaldır. Eşiniz kararlıysa ondan destek alın ve ona uymaya çalışın. Anneannelerin tutumları genellikle aynıdır ve değişmez. Annenize bazı temel konularda iş birliği yapmasının çocuğunuzun gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini anlatabilirsiniz. Aile tutumlarınızı mutlaka güncelleyin. Kendinizi hala çaresiz hissederseniz mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Kızım 4 yaşında ve anaokuluna gidiyor. Renkleri ve sayıları karıştırıyor. Evde bir sürü etkinlik yapmama rağmen bir türlü öğrenemiyor. Öğretmeni normal bir süreç olduğunu anlattı. Fakat yine de içim rahat değil. Evde etkinlikler yaptığımızda çabuk sıkılıyor ve dikkatini veremiyor. Dikkat eksikliği olacağından korkuyorum. Ne yapabilirim?
Kızınızın yaş döneminde sayı ya da renkleri karıştırması çok normaldir. Henüz öğrenme sürecinde olduğunu ve her çocuğun gelişim hızının farklı olduğunu unutmayın. Çocuğunuzu etkinliklere boğup öğrenme sürecinden uzaklaşmasına neden olmayın. Hiçbir çocuk annesinin evde öğretmenlik yapmasını istemez. Öğretmenini dinleyin. Çünkü onlar her kavramı oyunlarla öğretir ve işlerinde uzmandırlar. Sizin öğretme stilinizle onlarınki birbirinden çok farklıdır. Sizinle oyun oynamak varken etkinlik yapmaktan elbette sıkılacaktır. Dikkat eksikliği sadece bir etkinliğe göre saptanmayacak kadar kompleks bir problemdir. Öğretmeninin gözlemlerini ve önerilerini dikkate alabilirsiniz.
Kızım 5 yaşında ve çok takıntılı. Her şey mükemmel olsun istiyor. Aynı bardaktan su içmek, aynı kıyafetleri kirli olsa da giymek istiyor. Başarısızlığa tahammülü yok. Dairenin dışına taşırsın sinirleniyor. Bu yaş döneminde takıntı normal mi? Takıntılı davranışlarına nasıl yaklaşmalıyım?
Çocukların belirli yaş dönemlerinde takıntılı davranışları olabilir. Çocuklar gelişim sürecinde yaşadığı deneyimler sonucu birtakım takıntılar geliştirebilirler. Bu deneyimler; anne babasından ayrı yatmaya başlama, tuvalet eğitimi, kardeş doğumu, şehir değişikliği ya da anaokuluna başlama olarak sıralanabilir. Çocuklar, değişen birçok şey içerisinde rutinde ve güvende kalmayı ararlar. Çocuğunuzun bir şeyleri düzeltmesi, sıralaması ya da aynı kıyafeti sürekli giymek istemesi değişen dünyasında bir kontrol hissi verir. Çocuğunuzun takıntılı davranışlarına yaklaşırken; takıntıdan vazgeçirmeye çalışmayın. Takıntılarını yüzüne vurmayın, yakınmayın. Bu takıntıların 5 yaşına kadar normal olduğunu unutmayın. Kontrolü elinde tutmasına izin verin. Tam tersi alternatifler üretin. Kapıyı sürekli kapalı tutmaya çalışıyorsa “kapanmadığında nasıl hissediyorsun” gibi duygusunu anlamaya çalışın. Unutmayın, siz ne kadar davranışına dikkat ederseniz çocuğunuz da takıntılı davranışını o kadar büyütecektir.
İlgili Yazılar
Son Haberler
-
Hamilelikte bu egzersizlerden kaçının!
Günümüzde hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı sağlığımız açısından en önemli tehlikelerden...
- Eklendi Nisan 6, 2025
- 0
-
Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor!
Oyun bağımlılığının her geçen gün yaygınlaştığını belirten uzmanlar, bu durumun...
- Eklendi Nisan 2, 2025
- 0
-
Çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor
Kadın kanserleri arasında önemli bir yere sahip olan rahim, rahim...
- Eklendi Mart 28, 2025
- 0
-
Annelere iyot desteği önemli
Boynun ön tarafında bulunan ve adeta tüm vücudun işleyişinden sorumlu...
- Eklendi Mart 24, 2025
- 0
-
‘R’ harfini söyleyemeyen çocuklar için Gizli neden: Dil bağı
Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan...
- Eklendi Mart 22, 2025
- 0
-
Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!
Birçok ebeveynin, çocuklarının başarılı olmasını istediğini belirten uzmanlar, ancak bazen...
- Eklendi Mart 17, 2025
- 0
-
Masum bir şikayet mi
Çocuklarda karın ağrısı, ebeveynleri en çok endişelendiren sağlık sorunlarından biridir....
- Eklendi Mart 12, 2025
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenler
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar...
- 17 Haziran 2024
- 0
-
Seyahat süresince çok uzun süre hareketsiz kalmayın
Sevgili anne adayları; Biliyorsunuz önümüzde uzun bir bayram tatili...
- 8 Nisan 2024
- 0
-
Hepinize keyifli bir gebelik süreci diliyorum
Sevgili anne adayları merhaba. Ben, Kadın Hastalıkları ve Doğum...
- 3 Nisan 2024
- 0
-
Denizde on gün
Davet Mimi’ye geldi, “biz ailece tekneyle kıyıları dolaşacağız, Mimi...
- 9 Eylül 2020
- 0
-
Bu yaz İstanbul’da
Temmuz’un ikinci yarısına kadar tezimle uğraştım. Acayip bir harala...
- 8 Ağustos 2020
- 0
-
İlk ders, ilk kazanç
Talia, neredeyse 16 yaşında. Dersleri, aktiviteleri, arkadaşları, sevdikleri, bildikleri,...
- 7 Temmuz 2020
- 0
0 yorum