ANNE SÜTÜ, HER DERDE DEVA

17 Aralık 2014

Anne sütü, bir bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaç duyduğu en temel besin kaynağıdır. Bebeğin yanı sıra anneye de birçok fayda sağlayan emzirme süreci, bazı durumlarda kesilmelidir. Anne sütünün faydaları ve kesilmesi gereken durumlar neler?

Bir bebeğin beslemesi için seçilecek en doğal ve doğru yol emzirmektir. Anne sütü, bebeklerin gelişimi için gerekli tüm besinleri içerir. Hiçbir besin ve mama anne sütünün yerini tutamaz. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Ali Tırtır anne sütünün önemine dikkat çekiyor.
Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Başlıca faydalarını sıralayacak olursak; anne sütü bebek için doğal, doğru sıcaklıkta ve hazmetmesi kolaydır. Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. Prematüre bebeği olan annenin sütü prematüre bebeğe, 1 aylık bebeği olan annenin sütü 1 aylık bebeğe göredir. Bulaşıcı hastalıklara karşı (bağırsak enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, menenjit) bağışıklık kazandırır. En ucuz aşıdır. İçerdiğindeki akyuvarlar ve antikorlar sayesinde bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütünde ki demirin bağırsaklardan emilim oranı, verilen demir damlalarından çok yüksek olduğu için anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık daha az olur. Ani bebek ölümü riskini azaltır aynı zamanda bebeğiniz için doğal bir sakinleştiricidir. Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörleri içermesiyle bebeğin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır. Az emzirilen ya da emzirilmeyen bebeklerde diyabet, alerjik hastalıklar, çölyak hastalığı, obezite gelişim riski daha yüksektir.

Emzirmenin anneye faydası
Anne sütünün bebeğe sağladığı olumlu etkilerin dışında, emzirmenin anneye de birçok faydası vardır. Bebeğin emme hareketi, kanda süt üretici hormonların serbest dolaşımını sağlar. Bu durum süt bezlerinin faaliyetlerini artırmanın yanı sıra rahmin de normal haline dönmesini hızlandırır. Erken emzirmeyle doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme iltihaplanma olmaz, anne loğusalık dönemini daha rahat ve sorunsuz geçirir. Emziren annenin vücudu emzirmeyen annelere kıyasla daha çabuk doğum öncesi ölçülerine döner. Emziren annelerde meme, rahim, yumurtalık kanserine yakalanma riski daha düşüktür. Doğum sonrasında kemiklerin yeniden mineral kazanmasını sağladığı için, menopoz sonrası kalça kemiği kırığı riskini azaltır. Emzirme süreci, anne ile bebek arasında gerek fiziksel gerek ruhsal dengenin kurulması ve korunması açısından büyük önem taşır.

Anne sütünün yasak olduğu durumlar
• Bazı enfeksiyon durumlarında anne sütü vermek mümkün değildir (Annenin AIDS enfeksiyonuna sahip olması, HTLV tip 1,2 virüsü ile infekte olması, T hücreli lösemi, aktif tüberküloz enfeksiyonu). Bu durumlarda uygun tedavi verilinceye kadar anne sütü kesilmelidir.
• Hepatit B’li annelerden doğan bebekler doğum sonrası hemen aşı yapıldığı için emzirebilir. Bebeklere 9-18 ay arasında hepatit B testi tekrar edilmelidir. Annede Hepatit A varsa, tek doz gammaglobulin sonrası emzirmeye başlaması güvenlidir.
• Ülkemizde anne sütü ile beslenen bebekte buruselloz vakası bildirilmiştir. Emzirmenin kesilmesi ile ilgili bir bilgi henüz bulunmamaktadır.
• Uçuk enfeksiyonlarında direkt temas ile bebeğe bulaşma olur. Memede enfeksiyon varsa döküntüler temizleninceye kadar ara verilir. Vücudun diğer bölgelerindeki döküntüler için emzirmeyi kesmeye gerek yoktur. Genel hijyen kuralları uygulanmalıdır.
• Annede aktif suçiçeği varsa bebek anneden ayrılır ve anne sütü kesilir.
• Annede frengi varsa, bebeğe tek doz benzatin penisilin yapılır. Anne ve eşi tedavi edilir. 2 hafta sonra izlenir.
• Annenin sigara kullanımı, birincil olarak anne sütüne nikotin geçmesi, ikincil olarak da sigara dumanı ile bebeği etkiler. Fakat sigara kullanımına devam edilmesi durumunda anne sütünün kesilmesi gerekli değildir. Annenin sigarayı bırakması önerilir.
• Anne tabii ki hasta olabilir. Bunlar bakteriyel ve viral enfeksiyonlar olabilir. Bunların hiçbiri anne sütünü kesmek için yeterli sebepler değildir. Anneye uygun tedavinin verilmesi yeterlidir. Unutmamak gerekir ki anne sütünün kesilmesi durumunda bebekler hastalığı daha ağır geçirir. Çünkü annenin bağışıklık sisteminin enfeksiyon için geliştirdiği antikorlardan bebek mahrum kalır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir